REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nori išreikšti nepasitenkinimą valdžia? Reikšk! Tačiau ne po valdžios langais, o prie „Siemens“ arenos. Tokios nuostatos laikosi sostinės savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA

Spjūvis į veidą

Su tokia kurioziška situacija susidūrė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK). Profesinės sąjungos panoro rugsėjo 29 d. surengti didžiulį mitingą. Prie Vyriausybės planuojama surinkti apie 4 tūkst. žmonių. Sostinės savivaldybė patenkino visus LPSK prašymus, išskyrus vieną – leidimas organizuoti renginį duotas, tačiau jis turės vykti ne prie Vyriausybės ir netgi ne šalia Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Tūkstantinė minia nugrūsta gerokai toliau nuo miesto centro – prie „Siemens“ arenos.

REKLAMA

H.Mickevičius:

Jeigu žmonės nori, kad juos girdėtų ministerija arba Seimas, ten ir yra prasmė organizuoti susirinkimą, o ne prie sporto rūmų, kur niekas jų nematys ir negirdės.

Profesinės sąjungos tokį sostinės valdžios sprendimą laiko spjūviu į veidą. „Mums keista, kad savivaldybė nustato, kada ir kur mums rinktis. Gal galėjo skirti antrąjį Valakampių paplūdimį? Būtų dar „skaniau“ buvę, – „Vilniaus dienai“ teigė LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas. – Tai aiškiai rodo, kaip valdžia nori išgirsti žmonių nuomonę.“

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną protesto akcijos vyks kone visoje ES. A.Černiausko teigimu, LPSK planuojamas renginys nepalyginamai mažesnis už tuos, kurie vyks, pavyzdžiui, Briuselio centre. „Mūsų renginys bus taikus. Užtektų kelių dešimčių policininkų eismui reguliuoti. Aišku, jau kreipėmės į tarptautines profesinių sąjungų organizacijas, nes tai yra tarptautinė akcija. Briuselio centre turėtų rinktis šimtai tūkstančių žmonių, ir jiems tai nebaisu. O mūsų miesto savivaldybei baisūs 4 tūkst. paprastų žmonių“, – stebėjosi LPSK vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bijo riaušių

Sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas ir Renginių derinimo komisijos pirmininkas Virginijus Dastikas „Vilniaus dienai“ teigė, esą renginys iš Gedimino prospekto į „Siemens“ arenos prieigas perkeltas baiminantis neramumų. Tiesa, jis pripažino, kad nei savivaldybė, nei policija informacijos apie planuojamas riaušes neturi.

„Kadangi tai yra politinė demonstracija, į ją gali įsijungti daug radikalių jėgų, kurių net ir patys organizatoriai negali numatyti. Saugumo sumetimais buvo pasirinktas toks sprendimas. Tokios informacijos (apie galimas riaušes – red. past.) mes neturime. Tiesiog komisijoje pasitarėme ir priėmėme optimalų variantą, kad išvengtume visų įmanomų neigiamų padarinių“, – aiškino V.Dastikas.

REKLAMA

Pasak jo, tą pačią dieną dar apie 2 tūkst. žmonių demonstraciją Gedimino prospekte rengti ketino ir Socialistinio liaudies fronto partija. Ši demonstracija, kaip ir profesinių sąjungų mitingas, nukelta prie „Siemens“ arenos.

Gegužę, per gėjų eitynes, prie Baltojo tilto kilo nemenkų neramumų. Tuomet policija riaušininkus nesunkiai sutramdė. Paklaustas, kodėl profesinių sąjungų renginys nukeltas ne prie Baltojo tilto, o prie „Siemens“ arenos, V.Dastikas teigė, esą taip tiesiog patogiau.

„Ten erdvė didelė, apžvalga gera. Užtikrinti saugumą daug paprasčiau, – aiškino pašnekovas. – Prie Baltojo tilto yra gatvė. Reikia ir eismą uždaryti, ir t. t. O prie „Siemens“ arenos yra aikštelių, ten nevažiuoja viešasis transportas.“

REKLAMA

Kreipsis į teismą

Profesinės sąjungos kategoriškai atsisako mitinguoti prie „Siemens“ arenos. A.Černiausko teigimu, bus kreipiamasi į teismą ir reikalaujama leidimo mitingą rengti prie Vyriausybės, o jeigu teismo atsakymas bus neigiamas, mitingas persikels į LPSK kiemą, senamiestyje esančioje J.Jasinskio gatvėje.

„Teritorija prie „Siemens“ arenos mums visiškai nepriimtina. Net neturime minties tenai eiti. Aišku, imsimės visų procedūrų, kreipsimės į teismą. Tikimės, kad teismas įpareigos savivaldybę išduoti mums leidimą. Turime gana platų savo kiemą. Jeigu neleis prie Vyriausybės – darysime mitingą tenai“, – kalbėjo A.Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LPSK lyderiui juoką kelia savivaldybės pareiškimai, esą per mitingą gali kilti riaušės. „Jeigu ponui Dastikui kas nors prisisapnavo, tegul jis kreipiasi į sapnų aiškintoją. Bent jau mes jokių riaušių neplanuojame“, – šaipėsi A.Černiauskas.

Per mitingą, žinoma, jeigu jis apskritai įvyks, LPSK reikalaus atkurti apkarpytas pensijas, pažaboti maisto produktų kainų kilimą ir didinti minimalią algą.

Žmogaus teisės – už borto

Kaip „Vilniaus dienai“ teigė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius, žmogaus teisių padėtis Lietuvoje dėsningai blogėja jau daugiau kaip pusantrų metų. Esą piliečių laisvės suvaržymai įsibėgėjo po pernai sausį įvykusių riaušių.

REKLAMA

„Jeigu žmonės nori, kad juos girdėtų ministerija arba Seimas, ten ir yra prasmė organizuoti susirinkimą, o ne prie sporto rūmų, kur niekas jų nematys ir negirdės. Čia negera tvarka, bet kažkodėl mažai kas prieš ją protestavo, – svarstė H.Mickevičius. – Žmogaus teisių situacija Lietuvoje blogėja. Nuosekliai. Nuo to laiko, kai įstojome į ES: nustojo veikti bet kokie spaudimo ar kontrolės mechanizmai iš išorės. Patenkinome visas savo aspiracijas, įstojome į visas trokštamas organizacijas. Bet koks darbas žmogaus teisių srityje sustojo.“

Šarūnas ČERNIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų