REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pagerbti Lietuvos šachmatų patriarcho Vlado Mikėno atminimo į Lietuvą atvykęs 12-asis pasaulio šachmatų čempionas rusas Anatolijus Karpovas apgailestavo dėl pasaulyje smukusio šios sporto šakos populiarumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiuosi, kad Vilniuje vyksta toks turnyras. Atmosfera čia puiki“, – specialioje spaudos konferencijoje šeštadienį Vilniuje kalbėjo A. Karpovas. Gausiai žiniasklaidos atstovų sutiktas didmeistris pirmiausiai gražiu žodžiu paminėjo V. Mikėno vardą.

REKLAMA

„V. Mikėnas – unikalus žmogus šachmatų pasaulyje, nes matė visus pasaulio šachmatų čempionus išskyrus pirmąjį, o karjeros pabaigoje tapo vienu geriausių arbitrų pasaulyje“, - pasakojo jis. Anot garbaus svečio, susipažinti su lietuviu jam teko 1968 metais Taline, kai dar V. Mikėnas pats žaidė.

„Vėliau jis teisėjavo beveik visuose mačuose, kuriuose man teko žaisti. Buvo korektiškas teisėjas“, – prisiminimais dalijosi kitais metais 60 metų jubiliejų švęsiantis rusas.

REKLAMA
REKLAMA

Nenugalimieji Karpovo šachmatai

Pasaulio šachmatų žvaigždė atvyko ne tik pagerbti V. Mikėno atminimo, bet ir įteikti savo firminius apie 3 tūkst. eurų kainuojančius šachmatus tarptautinio turnyro „V. Mikėnui – 100“ superfinalo nugalėtojui. Šis paaiškės sekmadienį popiet.

„Maskvoje turiu savo vardo šachmatų saloną ir ten parduodami šachmatai pagaminti iš mamuto kaulo. Tačiau su jais nepažaisi, nes jie – suvenyriniai. Čia atsivežiau iš specialaus medžio pagamintus šachmatus ir pavadintus „Karpovo nenugalimieji“. Kodėl? Todėl kad jie nekrenta“, – juokėsi pasaulio čempionas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplenkė net tenisas ir golfas

Didmeistris apgailestavo, kad pastaruoju metu profesionalų šachmatų lygis smuko. „Tai labai nemalonu, ypač jeigu prisiminsime devinto dešimtmečio dvikovas A. Karpovas – Garis Kasparovas. Tuomet šachmatai populiarumu pasaulyje galėjo lygintis su futbolu. Kai kitos sporto šakos, tokios kaip tenisas ir golfas tobulėjo, šachmatai per pastaruosius 25 metus netgi regresavo,“ – tvirtino A. Karpovas.

Būtent ši problema ir galimi jos sprendimo būdai suartino du kažkada buvusius aršius varžovus – A. Karpovą ir G. Kasparovą. „Nuo 2000 metų mes nebesivaržome dėl pasaulio čempiono titulo, tačiau liekame aukščiausio lygio profesionalai ir šachmatai mūsų gyvenime užimą didelę dalį“, - sakė jis.

REKLAMA

Rinkimuose – nesėkmė

G. Kasparovas netgi parėmė A. Karpovą rinkimuose į Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) prezidento postą. „Jeigu rinkimai būtų buvę tik tarp šachmatininkų būčiau laimėjęs 98 prie 2 vertinant procentais. Tačiau įvairių federacijų delegatai turėjo kitų interesų“, - apgailestavo svečias.

Anot jo, gerai finansiškai remiama jo bendražygių sąjunga galėjo labai palengvinti šachmatų veiklos plėtrą.  Vis dėlto ir per trumpą rinkimų kampaniją didmeistriui pavyko pasiekti tam tikrų pakeitimų. Vienas iš jų – nuo kitų metų panaikinamas mokestis už tarptautinio meistro vardo suteikimą.

REKLAMA

Į ateitį žvelgia optimistiškai

FIDE kongrese A. Karpovui buvo patikėtos šachmatininkų atstovo pareigos UNICEF, UNESCO ir Tarptautiniame olimpiniame komitete.

„Bendradarbiaudami su šiomis tarptautinėmis organizacijomis su optimizmu žiurime į šachmatų sporto plėtrą. Ji jau prasidėjo – per pastaruosius 10 metų į mokyklų programas šachmatų pamokos integruojamos Švedijoje, Ispanijoje, Serbijoje, Brazilijoje, Argentinoje, JAV, Meksikoje, Kanadoje, Kuboje ir kitose šalyse“, – pasakojo jis.

Vienintelė problema – šachmatų mokytojų trūkumas. Netgi tokioje gera šachmatų mokykla garsėjančioje valstybėje kaip Rusija. „Kviečiu sugrąžinti šachmatų populiarumą ir pradėti tikriausiai reikėtų nuo to, kad tokie turnyrai kaip V. Mikėnui atminti turėtų tapti tradiciniais“, - kalbėjo pasaulio čempionas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagyros V. Čmilytei

Paklaustas, ką galvoja apie Lietuvos šachmatų ateitį, rusas negalėjo atsakyti konkrečiai, tačiau prisiminė vieną geriausių mūsų šalies šachmatininkių Viktoriją Čmilytę: „Su ja teko žaisti prieš dvejus metus. Viena partija baigėsi lygiosiomis, o kitą – laimėjau. Tuomet ji turėjo šansų tapti pasaulio čempione, dabar tos galimybės mažesnės dėl amžiaus.“

Ką reikia daryti, kad šachmatai taptų vėl populiarūs visame pasaulyje? „Pirmiausia reikia susitvarkyti savo struktūrą. Viskas turi būti daug skaidriau“, – tvirtino A. Karpovas.

REKLAMA

Sekmadienį svečias turėtų susitikti su politikais Vytautu Landsbergiu, kažkada buvusiu kandidatu į šachmatų sporto meistrus ir buvusiu Lietuvos šachmatų federacijos prezidentu Česlovu Juršėnu.

FAKTAI

A. Karpovas bendradarbiaudamas su „Disney“ kompanija išleido knygą ikimokyklinio amžiaus vaikams „Mokykimės žaisti šachmatais“. Ji buvo išversta į 22 kalbas ir sulaukė didelės sėkmės, tačiau bendradarbiavimui su kompanija nutrūkus kitos planuotos knygos nebuvo išleistos. Jo vardo šachmatų mokyklos yra 23-ose Rusijos srityse.

REKLAMA

A. Karpovas yra 12-os universitetų ir institutų garbės daktaras ir profesorius. Jis jau 12 metų yra UNICEF geros valios ambasadorius, daugybės ekologinių programų iniciatorius ir dalyvis. Didmeistris 30 metų vadovauja Taikos fondui ir yra pagalbos Černobyliui prezidentas.

Pasaulio čempionas G. Kasparovas negalėjo atvykti į Lietuvą, tad pasveikino tarptautinio turnyro „V.Mikėnui – 100“ dalyvius atsiųsdamas vaizdo įrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų