REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) atstovai gruodžio 4 dieną provincijos sostinėje Čagčarane dalyvavo projekto „Parama Soltan Razieh mergaičių mokyklai“ užbaigimo ceremonijoje, kurios metu mokyklai buvo perduota įvairios kompiuterinės įrangos ir baldų.

REKLAMA
REKLAMA

Mokyklai perduoti kompiuteriai, spausdintuvas, skeneris, kopijavimo mašina, kėdės, mokykliniai stalai ir kiti daiktai, skirti mokinių mokymosi sąlygoms pagerinti.

REKLAMA

Šiuo metu Goro provincijos Švietimo departamentas neturi galimybės paremti mokyklos. Paramos mergaičių mokyklai idėją pasiūlė nevyriausybinė organizacija AOWA (Afghanistan Organization Women Arise). Projektas finansuotas iš Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vystomojo bendradarbiavimo projektų programos, kuri yra Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo Afganistane programos dalis.

Svarbiausi projekto tikslai yra gerinti moterų švietimo sąlygas, skatinti moksleives ir jų tėvus siekti išsimokslinimo bei mažinti neraštingumą Goro provincijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Soltan Razieh vidurinėje mergaičių mokykloje mokosi beveik 2000 moksleivių. Tai vienintelė vidurinė mergaičių mokykla visame Čagčarano rajone, kurioje mokosi moksleivės nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Joje pamokas veda 32 mokytojai, užsiėmimai vyksta trimis pamainomis. Mokykloje mergaitės mokosi dari, puštūnų, arabų, anglų kalbų, matematikos, istorijos, geografijos, biologijos, teologijos ir fizinio lavinimo.

Anot mokyklos direktorės Faridos Naseri, ši įranga palengvins mokytojų darbą ruošiantis pamokoms ir sudarys geresnes sąlygas mokyklos auklėtinėms siekti žinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Goro provincijoje mokyklas lanko apie 150 tūkst. vaikų. Šiuo metu Goro provincijoje veikia apie 600 mokyklų, tačiau tik pusšimtis iš jų yra įsikūrę pastatuose, likusios pamokas rengia tarptautinės bendruomenės padovanotose palapinėse arba po atviru dangumi. Provincijoje trūksta kvalifikuotų mokytojų, moksleiviai nėra aprūpinti mokyklinėmis priemonėmis, daugelis vaikų neturi šiltų drabužių.

Nuo 2006 metų iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo programos Goro provincijoje skirtų lėšų pastatyta 19 mokyklų, finansuota ilgametė bendruomenių švietimo programa, įkurta pirmoji viešoji biblioteka ir kompiuterių klasė Čagčarane.

REKLAMA

Lietuvos vadovaujama PAG Gore – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (International Security Assistance Force) dalis. PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų vasarą. Jos stovykla įsikūrusi provincijos sostinėje Čagčarane.

Primename, kad Afganistane mergaitės dėl pinigų ištekinamos vos keturiolikos metų. Tokioje santuokoje gyvendamos jos dažnai kenčia savo vyro despotizmą. Ne viena nebeištvėrusi tokio vyro bandė susideginti. Skyrybų teisės šios moterys neturi. Vyrai to nepripažįsta ir griežtai laiko, kad tai yra tik vyrams suteikta išskirtinė teisė. Parlamente yra bandymų įteisinti moterų, merginų teises, tačiau tam dar prireiks didelių pastangų. Silpnoji lytis dažnai vyrui paklūsta ir dėl vaikų – įstatymais numatyta, kad vaikas nuo 7 metų privalo augti su tėvu. Kiekviena, kuri drįsta palikti vyrą, praranda teisę į vaikus.

Parengė Birutė Vaitkutė


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų