REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo kailiu patyrę, ką reiškia kariauti svetimą karą, Afganistano karo veteranai ragina Lietuvos politikus atšaukti mūsų šalies karius iš NATO vadovaujamos operacijos Afganistane. Tačiau panašu, kad tai bus tik dar vienas šauksmas tyruose– politikai ir kariškiai apie tai su veteranais kalbėtis net nesiruošia.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Klaipėdos miesto savivaldybėje vykta konferencija „Dalyvavimas ISAF misijoje: politinė būtinybė ar klaida?" Ją rengia uostamiesčio Afganistano karo veteranų organizacija „Miražas". Jos pirmininkas Rimantas Chmieliauskas „Respublikai" sakė nelabai tikįs, kad jų kreipimasis pasieks tuos, kam skirtas.

REKLAMA

Nors šis klausimas Lietuvai šiuo metu labai aktualus, Krašto apsaugos ministerijos vadovai bei prie šalies vairo stovintys politikai joje dalyvauti atsisakė.

Vakar Afganistano karo veteranai viešai paragino Lietuvos politikus pasekti sąjungininkų pavyzdžiu ir atšaukti mūsų šalies karius iš NATO vadovaujamos Tarptautinės saugumo paramos pajėgų operacijos (ISAF) Afganistane.

„Remdamiesi savo patirtimi, galime teigti, kad svetimšaliams įvesti savo tvarkos Afganistane nepavyks. Mūsų manymu, Lietuvos dalyvavimas šioje misijoje yra didelė klaida ir tuščias finansinių bei žmogiškųjų išteklių švaistymas. Todėl raginame Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę bei Seimo narius atšaukti mūsų karius iš Afganistano ir nešvaistyti mokesčių mokėtojų pinigų",– įsitikinęs R.Chmieliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, ne viena turtingesnė ir įtakingesnė šalis nei Lietuva jau paskelbė artimiausiu metu pasitrauksiančios iš Afganistano. Britai atšaukia 1000 karių ir atiduoda Helmando provincijos „tvarkymo" reikalus amerikiečiams. Belgai bei kanadiečiai pareiškė karius išvesiantys iki 2011-ųjų pabaigos.

„Tačiau mūsų šalies politikai užsispyrę. Jie ne tik pasiryžę Afganistane būti iki galo, bet ir reikalauja dar daugiau pinigų šiai misijai.

Krašto ministerijos šulai ir pavieniai politikai įrodinėja, kad Afganistano žmonės vertina Lietuvos pastangas užtikrinti taiką ir demokratiją jų šalyje. Tačiau ar tai tiesa? Jei paklaustume puštūno, tadžiko ar beludžio, kur yra ta Lietuva, kaip manote, ką jie atsakytų?"– aiškina R.Chmieliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afganistano karo veteranų teigimu, nuo 1994 metų įvairiose tarptautinėse taikos palaikymo misijose jau dalyvavo apie 5 tūkstančiai Lietuvos karių. Du žuvo. Nors, palyginti su kitų šalių patirtais nuostoliais, šis skaičius yra labai menkas, žuvusiųjų artimiesiems tai milžiniška netektis ir nenusakomas sielvartas.

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų