REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garbingą 60 metų jubiliejų paminėjęs treneris Juzefas Romankovas tikisi, kad jo auklėtiniai dalyvaus ir Londono olimpinėse žaidynėse, rašo lengvoji.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos sportinio ėjimo rinktinės treneriui, praeityje buvusiam puikiam ėjikui, sporto meistrui pabradiečiui Juzefui Romankovui šie metai neeiliniai. Sukako 30 metų, kai jis dirba sportinio ėjimo treneriu, o gruodžio 3 d. aplankė ir 60-asis jubiliejus. Su šiomis sukaktimis jį sveikino Lietuvos lengvosios atletikos federacija, Lietuvos sportinio ėjimo asociacija, draugai, jubiliato mokiniai.

REKLAMA

Tiktai J. Romankovo dėka Pabradė tapo ėjikų miestu, čia ugdomi talentingai jaunieji sportininkai. Čia jubiliatas ir dabar gyvena, čia buvo paminėtas jo jubiliejus. Vakaro metu Juzefui buvo smagu prisiminti ir savo sportinę karjerą, kovas ėjimo takelyje. Ėjikas jis buvo neprastas. Ypatingai Juzefui sėkmingi buvo 1976-1978 metai, kuomet jis pelnė visų trijų spalvų Lietuvos čempionatų medalius (pamečiui – sidabro, aukso ir bronzos).

REKLAMA
REKLAMA

„Labiausiai mėgau rungtyniauti pačiose ilgiausiose distancijose, kur reikia didelės ištvermės ir valios pastangų. Visus tris savo pačius garbingiausius apdovanojimus pelniau 50 km ir 70 km distancijose. Man iki šių dienų ėjimo ilgųjų nuotolių varžybos labai gražios, kelia didelį pasigėrėjimą“, – sako J. Romankovas.

Juzefas suaugo su Pabrade. Čia gimė, augo, baigė vidurinę mokyklą ir sportavo. Aukštojo mokslo siekė to meto prestižiniame Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) Lesgafto kūno kultūros institute. Ėjimo takelyje gabų sportininką tobulino garsūs rusų ėjimo treneriai V. Uchovas ir S. Bondarenka. Kai gavo diplomą, tarnavo  sovietų kariuomenėje Baltarusijoje. 1979 m. Juzefas šiai šaliai atstovavo per VII SSSR tautų spartakiadą. Vėliau sugrįžo į Pabradę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1980 m. J. Romankovas – jau treneris. Savo patirtį perteikia mokiniams. Vienas pirmųjų jo mokinių Viktoras Meškauskas, kuris vėliau net 18 kartų (1990-1991 m.) gerino Lietuvos rekordas. „O galėjau jų ir negerinti. Žaidžiau futbolą ir apie jokią kitą sporto šaką negalvojau. Tačiau treneris Romankovas savo charizma moka pritraukti vaikus ir su jais dirbti, - sako V. Meškauskas. - Mano sportinėje biografijoje įvyko lūžis – 1981 m. pasirinkau, sakyčiau, neįdomią sporto šaką, kuri ilgainiui man tapo labai  miela.

REKLAMA

Praktiškai 90 proc. viskas priklauso nuo trenerio, sugebančio pritraukti vaikus į mėgstamos sporto šakos pratybas. Dabar dirbu treneriu ir puikiai matau, kokį didelį vaidmenį vaikams vaidina treneris. Aš džiaugiuosi, kad treneris Juzefas Romankovas man įskiepijo meilę sportiniam ėjimui, su kuriuo susiejau savo gyvenimą“.

Taip susiklostė, kad dabar treneris J. Romankovas ir jo mokinys V. Meškauskas Pabradėje gyvena šalia vienas kito. Kaimynai gyvena gražiai, per tuos 30 metų nebuvo nė karto susipykę. „Mano treneris kaip žmogus nemoka pykti. Niekada jo nemačiau supykusio“, – sako V. Meškauskas. Tiktai į darbą abu važinėja skirtingais maršrutais: Juzefas – į Vilnių, kur treniruoja ėjikus Vilniaus olimpiniame sporto centre, o Viktoras – į Švenčionis.

REKLAMA

Kaip teigia Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos generalinis sekretorius Juozas Genevičius, jubiliatas savo energiją ir žinias paskyrė sunkiam, bet kilniam  sportinio ėjimo trenerio darbui. „Jis nuoširdus, sumanus ir puikus specialistas. Manau, kad per  30-ties metų laikotarpį nebuvo tokio atvejo, kad Juzefo nematytume ėjimo varžybose su savo mokiniais, o vėliau ir ant nugalėtojų pakylos. Jubiliatas labai demokratiškas, tolerantiškas ir taktiškas žmogus, todėl yra mėgstamas  sportininkų ir kolegų.  Iš savo auklėtinių jis reikalauja ne tik aklai atlikti  užduotis, bet ir patiems rinktis variantus, reikalauja mokytis, tobulėti visose srityse“, – sako J. Genevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl nenuostabu, kad kone visi jo auklėtiniai turi aukštąjį išsilavinimą, o  Kristina Saltanovič ir V. Meškauskas VPU įgijo sporto mokslų magistro laipsnį.

Jubiliato auklėtiniai daugiau kaip  30 kartų tapo Lietuvos čempionais, nemažiau kartų gerino ir šalies rekordus. 2004-2008 m. J. Romankovas buvo išrinktas šalies sportinio ėjimo vyriausiuoju treneriu. Pati geriausia jubiliato auklėtinė – Kristina Saltanovič, kuri 2001 m. Kaune pagerino 20 km ėjimo pasaulio rekordą, dalyvavo trijose olimpinėse žaidynėse, 2009 m. per Europos ėjimo taurės varžybas Prancūzijoje 20 km distancijoje pirmoji iš Lietuvos ejikių pelnė bronzos medalį.

REKLAMA

Jubiliato auklėtiniai Lietuvai atstovavo 1992 m., 2000 m., 2004 m. ir 2008 m. olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose, ėjimo taurės varžybose. Beveik į visas šias varžybas savo auklėtinius lydėjo ir pats treneris, o kartais ir už savo lėšas.

Dabar rinktinės ėjikus J. Romankovas  treniruoja kartu su Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentu Kastyčiu Paviloniu. Jų grupėje – nemažai talentingo jaunimo, tarp kurių daugkartiniai šalies čempionai ir kandidatai į Londono olimpines žaidynes Tadas Šuškevičius, Brigita Virbalytė, Kristina Saltanovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų