REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medžioklė, žvejyba, golfas, pasiplaukiojimai jachtomis netrukus gali tapti ne tik prabangos ir elito ženklu, bet ir priemone susimažinti mokesčius valstybei. Vyriausybei siūlomas planas, kad visos šios turčių pramogos, išskyrus azartinius lošimus, būtų laikomos įmonių reprezentacinėmis sąnaudomis. Mat jas nurašius, mažėja įmonių apmokestinamas pelnas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos malonė turčiams

Apie diržų veržimą tik ir šnekanti Finansų ministerija (FM) šįmet nustebino netikėtu atšilimu. Tiesa, nei bedarbiams, nei pensininkams lengvatų nesiūloma. Vyriausybei pateiktame nutarimo projekte numatyta panaikinti visą sąrašą veiklų, kurioms skirtos išlaidos iki šiol nebuvo priskiriamos prie įmonės reprezentacinių sąnaudų.

REKLAMA

Medžioklė, žvejyba, golfo aikštynai, laivai yra tinkamesnės vietos megzti verslo ryšius nei nuobodžios įmonių buveinės ar jau įgrisę restoranai. Valstybės įmonės taip pat stengiasi užsienio partnerius priimti kuo prabangiau.

Dabar ši prabanga siūlo dar ir mokesčių lengvatą – net 75 proc. reprezentacijai skirtų išlaidų gali būti nurašoma į įmonių sąnaudas, tad atitinkamai mažėja konkrečių metų įmonių apmokestinamasis pelnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Respublika" primena, kad bandymas prastumti tokią Pelno mokesčio įstatymo pataisą – ne pirmas. 2007 m. Finansų ministerija siūlė tą patį, tik nurašyti į sąnaudas buvo siūloma ne 75, o 50 proc. reprezentacinių išlaidų. Tačiau anuomet Seime turbūt nebuvo tiek daug medžiotojų ir golfo entuziastų.

Interesus neigia

Šį kartą košę užvirė Seimo narys, azartiškas golfo propaguotojas Vydas Gedvilas. Pernai balandį jis jau antrą kartą užregistravo Pelno mokesčio įstatymo pataisą, kad iš reprezentacijai netinkamų veiklų būtų išbrauktas golfas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Argumentas labai įtikinamas – nuo 2009 m. golfas pripažintas olimpine sporto šaka, ir jau 2016 m. olimpiadoje bus rengiamos jo varžybos.

Praėjusių metų gruodį Seimas pradėjo pataisą svarstyti, bet suabejojęs, ar ji nepadarys žalos pelno mokesčio surinkimui, paprašė Vyriausybės nuomonės.

Tačiau vakar V.Gedvilas „Respublikai" dievagojosi esąs niekuo dėtas dėl siūlymo “reprezentacinėmis sporto šakomis" pripažinti ir žvėrių bei žuvų žudymą. Juo labiau tokia veikla mažinti mokesčius valstybei.

„Aš siūliau išbraukti tik golfą, – tikino Seimo narys. – Reprezentacinių medžioklių aš nesuprantu ir jų nesiūliau – juk jie ten šaudo žvėris, dalijasi mėsą, turi iš to naudos. Ir jachtos yra prabangos dalykas, turtingi žmonės tai gali sau leisti. O golfas – ne išrinktųjų žaidimas. Tai pati seniausia pasaulyje sporto šaka, jis pradėtas žaisti 1464 m., kai dar nebuvo ne tik krepšinio, bet ir nė vienos sporto šakos".

REKLAMA

Kad FM teikiamame projekte atsirado niša ne tik nurašyti poniškas pramogas į įmonių sąskaitą, bet ir tuo sumažinti mokesčius valstybei, V.Gedvilo manymu, esąs lobistų darbas. Bet kas konkrečiai gali būti tuo suinteresuotas, Seimo narys teigė nežinąs.

Ministerija „pasikuklino"

„Malonu, kad nors prostitucijos į reprezentacines išlaidas neįtraukė", – pasidžiaugė ekonomistė Aušra Maldeikienė, prisiminusi, kaip jos vyrui, tuomečiam ministrui, buvo pakištas pasirašyti dokumentas apmokėti už prostitučių paslaugas, nes to pageidavo Mažeikiuose šeimininkavęs „Williams". Tačiau Eugenijui Maldeikiui kilo įtarimas, kodėl nepateikti vienos vertėjos kvalifikaciją įrodantys dokumentai...

REKLAMA

„Nurašomos reprezentacinės išlaidos automatiškai mažina pelną, o jei mažinamas pelnas, mažėja ir pelno mokestis, – valstybei daromą finansinę žalą įvardijo A.Maldeikienė. – Mes ir taip turime vienus mažiausių pelno mokesčių Europos Sąjungoje. Ir turto mokesčio nėra, nes bobulytės už Žvėryno rūmus neišsimokės. Ir kasos aparatų turguje nereikėjo, nes bobulytės nemokės jais naudotis".

Ekonomistės įsitikinimu, siūlymas mažinti mokesčius dėl reprezentacinių medžioklių ir golfo pramogų yra ciniškas – kitaip to pavadinti ji vakar nerado tinkamo žodžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmogus, gaunantis minimalią algą, privalo susimokėti mokesčius, ko normaliame pasaulyje niekur nėra. O pas mus kuriama sistema, kaip padaryti, kad ponams visai nereikėtų mokėti mokesčių, o visa jų našta būtų permesta ant samdomo darbo. Juk samdomas darbuotojas negali nieko turėti reprezentacijai. Aš, pavyzdžiui, kaip mokytoja, turiu pati pirkti vadovėlius, kurie man reikalingi darbui, ne reprezentacijai", – piktinosi A.Maldeikienė.

Ne visos svajonės pildosi

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Žilvinas Šilgalis, taip pat pasirašęs po V.Gedvilo teikiamu projektu, nėra griežtai nusistatęs, kad medžioklė, žvejyba ir jachtų pramogos negalėtų būti laikomos įmonių reprezentacine veikla, be kita ko, mažinančia apmokestinamąjį pelną.

REKLAMA

„Atvejis atvejui nelygus – reikėtų žvelgti giliau, – naudą alkstančiai visuomenei įrodinėjo Seimo narys. – Jeigu įmonė rengia seminarą ar konferenciją golfo klube, kur kviečiasi užsienio svečius, ko gero, tai būtų galima laikyti reprezentacijos vieta. Aišku, jei įmonė pradėtų tokias paslaugas teikti savo darbuotojams ir tuo piktnaudžiauti, tai jau išeitų iš sveiko proto rėmų. Todėl reiktų neskubėti su tokiais sprendimais".

Iš „Respublikos" išgirdęs apie Lietuvoje buvusį bandymą į reprezentacines įmonės sąnaudas įtraukti ir merginas, Ž.Šilgalis nenustebo.

„Wiliams", matyt, buvo pasijutęs kaip Amerikoje, jei „pramušinėjo" tokius dalykus, – mano parlamentaras. – Norėti ir svajoti, kaip sakoma, nedraudžiama, bet nemanau, kad kai kurioms svajonėms lemta išsipildyti. Net jei pritars Vyriausybė, Seime bus rimta diskusija, kas yra reprezentacija".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų