REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais bus galutinai baigtas gyventojų turėtų rublinių santaupų atkūrimas. Baigus šį procesą, kasmet bus sutaupyta po daugiau nei milijoną litų dabar skiriamų rublinių indėlių atkuriamosioms sąskaitoms tvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA

Turėtų rublinių santaupų atkūrimas trunka jau trylika metų. Per šį laiką daugiau nei milijonui šalies gyventojų į sąskaitas buvo pervestos ne didesnės nei 6 tūkst. litų sumos, o iš viso buvo atkurta santaupų už 3,6 mlrd. litų.

REKLAMA

Santaupos buvo atkuriamos iš lėšų, gautų pardavus valstybės turtą, ir keliais etapais – gyventojus suskirsčius į keturias indėlininkų grupes.

Pasak Finansų ministerijos pranešimo, šiuo metu yra likusios dvi grupės gyventojų, kuriems santaupos dar gali būti atkurtos, tad patariama nedelsti. Tai gyventojai, kurie 1998 metais buvo pateikę bankui dokumentus dėl santaupų atkūrimo, tačiau lėšos jiems nėra pervestos, nes per tą laiką pasikeitė jų sąskaitų duomenys arba pateikti duomenys nebuvo tikslūs.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji grupė asmenų – gyventojai, kurie 1997 metais priimto įstatymo nustatytu laiku (iki 1998 metų kovo 31 dienos) dėl pateisinamų priežasčių nesikreipė dėl savo santaupų – turėto indėlio ar mokėtų draudimo įmokų – atkūrimo.

Pastaraisiais metais dėl santaupų atkūrimo kreipiasi vis mažiau žmonių, o atlygis bankui už sąskaitų tvarkymą tapo neproporcingai didelis, palyginti su indėlininkams pervedama suma. Didžiausia dalis išlaidų patiriama dėl archyvo laikymo ir aptarnavimo banke. Pavyzdžiui, pernai santaupų buvo atkurta už milijoną litų, o administravimo kaštai sudarė beveik 900 tūkst. litų. Tad turėtų rublinių santaupų atkūrimą norima kuo greičiau užbaigti. Finansų ministerijos specialistai pataria gyventojams, priklausantiems minėtoms dviem grupėms, nedelsti ir kuo greičiau kreiptis dėl santaupų atkūrimo. Yra nustatyti ir konkretūs terminai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad pirmajai grupei priklausantys gyventojai (kurių sąskaitų numeriai netikslūs arba pasikeitę) dėl santaupų atkūrimo turi kreiptis į banką iki šių metų rugpjūčio 31 dienos ir nurodyti savo sąskaitos numerį, o antrosios grupės – dar anksčiau – iki kovo 31-osios. Šiems gyventojams jau teks kreiptis į kelias įstaigas ir pateikti daugiau dokumentų, įrodančių, kad anksčiau dėl indėlių atkūrimo nesikreipė dėl svarbių priežasčių.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų