REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymo įstaigų vadovams kliūva už nepagrįstai didelius atlyginimus, eiliniai gydytojai vos suduria galą su galu, o gydytojai rezidentai patyliukais peikia vyresniuosius kolegas. Esama ir kitos grupės – pačios grėsmingiausios. Tos, kuri susikraus lagaminus ir piliečių sveikata rūpinsis kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Bijo kalbėti

Mokymosi kokybe nepatenkinti jaunieji gydytojai skundžiasi prastomis darbo ir mokymosi sąlygomis.

REKLAMA

„Kartais mūsų visai negerbia, turime stovėti šalia ir žiūrėti, kaip dirba gydytojai. Niekas su mumis nesitaria, nieko neaiškina. – sakė gydytoja rezidentė, nepanorusi skelbti pavardės. – Dauguma rezidentūros studentų bijo kalbėti apie esamą padėtį ir dažniausiai apie jų išvykimą sužinome paskutinę minutę. Kai kurie studentai tiek įbauginti susiklosčiusių santykių, kad niekada neprabils viešai, nes bijo dėstytojų nepalankumo.“

REKLAMA
REKLAMA

Ketina išvykti

Pasak Seimo sveikatos komiteto pirmininko Antano Matulo, Lietuva daugiausia netenka siaurų specialybių medikų – chirurgų, traumatologų, kardiochirurgų, neurochirurgų.

Svarstoma, ar valstybei neturėtų būti grąžinti į medicinos studentą investuoti pinigai. Valstybei pinigus galėtų grąžinti arba pats gydytojas arba jį priėmusi šalis. Iki 2008 metų iš Lietuvos norėjo išvykti apie 70 proc. rezidentūros studentų.

„Tačiau priėmus pakeitimus ir padidinus rezidentų atlyginimus po apklausos norą emigruoti nurodė tik 10 proc. Pragyvenimo lygis turi augti nuosekliai. Rezidentų atlyginimai jau ir taip viršija kai kurių gydytojų atlyginimus“, – komentuoja A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesiryžta važinėti

Proporcingas gydytojų pasiskirstymas šalyje galėtų išspręsti daugelį problemų: rezidentai gautų tinkamas sąlygas mokytis ir tobulėti, o gydytojai geriau apmokamas darbo vietas. Pavyzdžiui, Kaune dirba apie 50 proc. visų Lietuvos odontologų. „Kai kurie kitų specialybių mano grupės draugų įsikibę laikosi pusės arba 0,75 etato ir nesiryžta važinėti 50 km į kitas gydymo įstaigas, nors ten siūloma nuo 4 iki 5 tūkst. litų, o ne 2 tūkst. Kai kuriuose rajonuose savivaldybės net trijų kambarių butus skiria“, – teigia A. Matulas.

REKLAMA

Seimo narys didžiuojasi, kad jam pavyko perkalbėti sūnų, patarti jam ne tik likti Lietuvoje, bet ir įgyti patirties mažesnių miestų ligoninėse.

Vadovai dar klesti

A. Matulas pripažįsta, kad gydytojų atlyginimai – neproporcingi. „2009 metų duomenys parodė, kad net nedidelių įstaigų gydymo vadovai gauna 10 tūkst. per mėnesį, mažos ligoninės apie 8 tūkst., pasitaiko, kad didelės įstaigos vadovas uždirba apie 7 tūkst. Yra atvejų, kai atlyginimas siekia ir 20 tūkst. per mėnesį“, – teigia A. Matulas ir priduria, kad padvigubėjęs Sveikatos ministerijos gydytojams išduodamų pažymų skaičius yra rimtas signalas, kad šalyje daugėja neproporcingais atlyginimais nepatenkintų medikų.

REKLAMA

Po tokių duomenų Prezidentė Dalia Grybauskaitė įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją parengti įstatymo projektą, reglamentuojantį gydymo įstaigų vadovų atlyginimus. Tačiau per metus toks projektas nebuvo parengtas.

Siekiamybė – 4 tūkst. eurų

„Jei nebus keliami atlyginimai, prognozuoju blogą ateitį. Be to, nuo 30 iki 40 proc. gydytojų yra arba bus greitai pensinio amžiaus. Tad jei nebus didinami atlyginimai greitai gali nebūti kam dirbti, o ypač – rajonuose“, – teigia Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvykus tautiečiams daug gydytojų imigrantų iš kitų šalių taip pat neturėtume sulaukti. Jų nevilioja suteikiamos darbo sąlygos. „Iš kitur labai abejoju, ar kas vyks – darbo krūviai dideli, nesutvarkyti. Niekas nenori vykti į nežinią“, – svarsto L. Labanauskas.

Faktai:

Vidutinis gydytojų bruto atlyginimas yra nuo 2 iki 3 tūkst. litų.

Oficialiai apie išvykimą deklaravo nuo 5 iki 7 proc. visų gydytojų.

2009 metais SAM išdavė 131 pažymą darbui, 2010 metais ją išsiėmė 280 gydytojų, iš jų 50 buvo rezidentų.

REKLAMA

Lietuvoje iš viso yra 10 tūkst. gydytojų, 1 600 gydytojų rezidentų Valstybei vidutiniškai per metus paruošti vieną medicinos studentą kainuoja apie 10 tūkst. litų.

Nuo 2008 rezidentas gauna ir stipendiją, ir atlyginimą. Jaunesnysis rezidentas gauna 1 537 litus ir 1 224 litus stipendijos. Vyresnysis rezidentas gauna apie 2 207 litų atlyginimo ir 1 224 litų stipendijos.

Anesteziologai, chirurgai gali uždirbti iki 5,6 ar net 10 tūkst. litų per mėnesį.

Lietuviai dažniausiai vyksta į tas šalis, kuriose gali bendrauti anglų kalba – Angliją, Airiją, Daniją, kitas Skandinavijos šalis.

LGS numatė, kad vidutinis gydytojo atlyginimas turėtų siekti 5 tūkst. litų, o ilgalaikėje perspektyvoje numatyta siekti ES šalių vidurkio – nuo 3,5 tūkst. litų iki 4 tūkst. eurų.

Rajono šeimos gydytojas, turintis 2 800 pacientų, gali uždirbti 4,5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų