REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei neketini laikytis dietos – tenka pasikliauti paprastomis gudrybėmis, kurias pritaikai savo valgiaraščiui. Ir vis dėlto iš tikrųjų lieknėti padeda ne visos. Tad kas veiksminga, o kas – ne?

REKLAMA
REKLAMA

Sultys vietoje maisto porcijos

Ne. Nors daugumą maisto porcijų pakeitus sultimis svoris iš pradžių šiek tiek nukrinta, vėliau jis netrunka ataugti vos pradėjus vartoti kietą maistą.

REKLAMA

Organizmą valantis kokteilis

Ne. Vienas populiariausiųjų – citrinos sultys su medumi ir kajeno pipirais. Jis valo organizmą, bet tai nėra maisto pakaitalas. O nė viena iš jo sudėtinių dalių nespartina lieknėjimo.

Žalios daržovės

Galbūt. Dauguma daržovių nėra kaloringos, tad jomis pakeitus kitus patiekalus galima sulieknėti. Tačiau viskas priklauso nuo to, kokį žalią maistą rinksiesi. Jei piktnaudžiausi sėklomis ir riešutais – galima ne tik nenumesti, bet dar ir priaugti svorio!

REKLAMA
REKLAMA

NE baltai duonai ir kepiniams

Taip. Rafinuotas maistas, kaip antai balti kvietiniai miltai ir cukrus, organizme mažina vitaminų ir mineralų atsargas, be to, toks maistas labai kaloringas. Tad atsisakyti rafinuotų miltų – bene sveikiausias ir greičiausias būdas mesti svorį.

Pienas

Taip. Naujausios studijos įrodo, kad vieną maisto porciją pakeistus stikline pieno, galima pagreitinti svorio kritimą. Kaip šis fenomenas veikia kol kas neištirta, tačiau akivaizdu, kad baltymai (tik su mažai riebalų!) padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieskoniai

Taip. Kai maiste daug įvairių prieskonių, spartėja medžiagų apykaita. Kuo daugiau natūralių prieskonių porcijoje – tuo stipresnis efektas.

Grynieji pinigai

Galbūt. Mokslinėmis studijomis įrodyta, kad žmonės, kurie pirkdami maistą atsiskaitinėja banko kortele, labiau linkę į savo produktų krepšelį įsimesti nesveiko maisto paklusdami akimirkos impulsui nei tie, kurie moka grynaisiais.

Maistas be glitimo

Ne. Išbraukus iš valgiaraščio glitimo turintį maistą – daugiausia įvairius grūdų produktus – svoris savaime nepradeda kristi. Tad tokie valgiaraščio pokyčiai rekomenduojami tik žmonėms, kurių organizmas netoleruoja glitimo. Visais kitais atvejais lieknėjama bus tik priklausomai nuo suvartojamų kalorijų kiekio o ne dėl glitimo atsisakymo.

REKLAMA

Pusryčiai

Taip. Pusryčiai paspartina medžiagų apykaitą visai dienai, padeda apsisaugoti nuo alkio, valgantys pusryčius žmonės pietums labiau linkę rinktis sveikus produktus. Ideali pusryčių formulė – daug baltymų, truputėlis riebalų ir šiek tiek maistinių skaidulų. Pavyzdžiui, jogurtas su uogomis ir žiupsneliu grūdų dribsnių.

Sumažintas angliavandenių kiekis

Ne. Gali mesti svorį itin sparčiai, bet daugiausia jo nutirps kūno drėgmės sąskaita. Angliavandeniai – viena reikalingiausių medžiagų mūsų kūnui, jų gamtoje daugiausia. Visiškai atsisakius angliavandenių svoris krenta, bet tai lydi stiprūs nuotaikos svyravimai, alkio priepuoliai.

Mažesnės porcijos

Taip. Užkandžiavimas nedidelėmis porcijomis kas 3-5 valandas padeda išlaikyti metabolizmą tame pačiame lygmenyje, išvengi cukraus koncentracijos šuolio kraujyje ir alkio priepuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų