REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į šeštąją dešimtį įžengęs žinomas amerikiečių fotografas Jim Abernethy didžiąją gyvenimo dalį praleidžia su didžiausiais ir pavojingiausiais rykliais. Kai kurie plėšrūnai plaukioja paskui jį tarsi šuneliai.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgą laiką praleisdamas tarp plėšrūnų Jim Abernethy įgijo patirties ir ryklius fotografuoja natūralioje jiems aplinkoje - Bahamuose, PAR, Meksikoje.

REKLAMA

„Rykliai greta“: taip vadinasi žinomo ryklių „medžiotojo“ su objektyvu nuotraukų albumas.

Fotografijas Floridos gyventojas padarė per pastaruosius dešimt metų. Tarp didžiausių vandenų plėšrūnų jis praleidžia 320 dienų per metus!

„11 mėnesių per metus praleidžiu laive, mėnesį - sausumoje, - prisipažįsta J.Abernethy. - Neturiu asmeninio gyvenimo, neturiu žmonos, vaikų. Pastaruosius dvidešimt savo gyvenimo metų esu pašventęs rykliams“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną dieną iš laivo, valties ar katerio Jim neria į vandenį, kur praleidžia po 5-6 valandas. Jis fotografuoja ryklius arba rengia ekskursijas po vandeniu.

„Rykliai - mano mylimiausi sutvėrimai. Jie - vandenų liūtai“.

J.Abernethy turi skraidyklę, pavadinta „Oversear“, su pritvirtinta gumine valtele. Skraidyklė padeda ryklius fotografuoti iš oro. Jis uždirba savo laivą, nuomodamas profesionaliems laukinės gamtos fotografams ir filmavimo grupėms.

Jie tikisi užfiksuoti unikalias akimirkas, įvertindami artimus Jim ir ryklių santykius.

Į Jim objektyvą patenka ir Geltonieji rykliai, plaukiojantys netoli Bahamų Tiger paplūdymio, ir Didysis baltasis ryklys prie Gvadelupos krantų, ir draugiška Tigrinio ryklio patelė Emmy, kuri atplaukia, kad fotografas ją pakutentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gelsvieji rykliai fotografą apsupa taip arti, kad daugelis žmonių Jim vietoje iš baimės prarastų amą.

Kartą J.Abernethy beveik pabuvojo ryklio viduje. Jis fotografavo gigantišką Bangininį ryklį ir įlindo tarp jo nasrų. Tik stebuklo dėka jo vos neprarijo dviejų metrų skersmens žandikauliai.

Tarp ryklių Jim pradėjo plaukioti jau nuo 9 metų amžiaus, kai gyvena Singer saloje, Floridos pakrantėje.

Nuo 12 metų jis tapo užkietėjusiu žveju, nuolat nardė su harpūnu gaudydamas žuvis. Tuomet su rykliais jis rungėsi dėl maisto.

REKLAMA

„Visą laiką bijojau ryklių, tačiau kartą supratau, kad jie atsako tuo pačiu, - prisipažino Jim. - Nuo to laiko pakeičiau savo požiūrį į ryklius. Paėmiau fotoaparatą ir pradėjau juos fotografuoti. Nuo to laiko rankose harpūno nelaikiau“.

Per metus vidutiniškai nuo ryklių pasaulyje žūsta keturi, - lygina J.Abernethy. - ... o nuo šunų, vien tik JAV, - apie 50-60 žmonių".

Jim nusprendė perrašyti savo knygą-albumą, kai kinų laivai gavo leidimą žvejoti Karibų jūrose. Žvejybiniai laivai patruliuoja vandenyje ir medžioja didelius ryklius. Pagavę ryklį žvejai nupjauna pelekus ir iš jų verda sriubą.

REKLAMA

„2010 metais ryklių prekyba, vien tik už pelekus, verslininkams sukrovė apie 45 milijonus dolerių pelno, - sako Jim. - Mano širdis apmiršta iš skausmo. Tą pačią akimirką neriu po vandeniu ir apgaubiu jį globa“.

Savo knygoje Jim stengiasi paneigti, kad ryklių pelekai sukelia seksualinę energiją. Mokslininkai įrodė, kad ryklių organizme yra gyvsidabrio, o jis žmonėms sukelia nevaisingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų