REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie Lietuvos vėlavimą garantuoti, kaip bus užtikrintas šiemet šalyje vyksiančio Europos krepšinio čempionato dalyvių ir žiūrovų saugumas, sukruto ir „Eurobasket 2011“ organizacinis komitetas, ir šalies didžiausios saugos tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA

Ar iš tiesų Europos krepšinio čempionato rengėjai vėluoja garantuoti, kad bus užtikrinta dalyvių ir žiūrovų sauga, mat tai turėtų būti atlikta iki pirmenybių pradžios likus ne mažiau kaip pusmečiui? Čempionatas Lietuvoje vyks rugpjūčio 31 – rugsėjo 18 d., taigi iki jo likęs vos pusmetis.

REKLAMA

„Manyčiau, pranešimai apie vėlavimą priešlaikiniai. Pirmadienį buvome susitikę su policija, taip pat vyko telekonferencija tarp visų objektų, ir policija buvo labai geranoriška“,– žurnalui „Ekonomika.lt“ kalbėjo organizacinio komiteto atstovas Rytis Sabas.

Jo teigimu, netrukus ketinama paskelbti konkursą saugos tarnyboms, tačiau kol kas apie jo sąlygas ir reikalavimus kalbėti ankstoka. „Bet kuriuo atveju į visas aplinkybes bus atsižvelgta“,– užtikrino R. Sabas.

REKLAMA
REKLAMA

Neapsisprendę

„Ekonomika.lt“ kalbinti stambesnių saugos tarnybų atstovai rodė entuziazmą dalyvauti konkurse, bet dar ne visi buvo dėl to tikri. Pavyzdžiui, UAB „G4S Lietuva“ regionų vadovai tartis dėl dalyvavimo trečiadienį rinkosi Panevėžyje. Rimvydas Jucius, šios bendrovės Saugos departamento Fizinės ir techninės apsaugos vadovas, teigė, kad papildomų mokymų ar kitų priemonių bendrovei nereikėtų, nes jau sukaupta daug patirties saugant rimtį per sporto rungtynes Kaune, įvairius masinius renginius sostinės Vingio parke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Trikampis žiedas“ vykdomasis direktorius Vasilijus Susojevas taip pat teigė, kad jų bendrovė turi užtektinai metalo detektorių, fizinių pajėgų, todėl nusiteikusi dalyvauti konkurse. Kas kita – noras sužinoti, kokios bus sąlygos, nes apie būsimo konkurso faktą sužinojo tik iš žiniasklaidos, o apie sąlygas dar niekas nepranešė.

Jis taip pat pridūrė, kad per tokius renginius paprastai vadovauja policija, su ja derinami ir visi planai.

Bus iš ko rinktis

Ekonomikos sunkmetis atsijojo nemažai saugos paslaugų bendrovių, siūliusių paslaugas už žemiausią kainą. Mat sunkmečiu įmonės taupo reklamos, įvaizdžio, kvalifikacijos kėlimo, galų gale darbuotojų atlyginimo sąskaita, tačiau labiau rūpinasi bent savo turto sauga. UAB „Ekskomisarų biuras“ užsakytos ir UAB „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, 86 proc. Lietuvos įmonių labiau rūpėjo ne saugos paslaugų kaina, o kiti kriterijai.

REKLAMA

38 proc. respondentų teigė, kad renkantis saugos tarnybą svarbiausia buvo visas paslaugas gauti iš vienų rankų, 18 proc. vertino saugos tarnybos patikimumą ir gerą vardą. Tik 14 proc. įmonių pirmenybę teikė paslaugų kainai. „Vilmorus“ apklausoje dalyvavo 300 įvairios veiklos Lietuvos įmonių.

Užgožė didieji

Antanas Sakalauskas, „Ekskomisarų biuro“ saugos tarnybos rinkodaros direktorius, atkreipė dėmesį, kad sunkmečiu sumažėjo nedidelių saugos bendrovių, o rinką pasiskirstė didžiosios.

2009–2010 m. krito saugos paslaugų kainos, įmonės vis dažniau sargų vaidmenį perleisdavo elektroninėms sistemoms ar atsisakydavo savo saugos darbuotojų. Pasyvius saugomus objektus turinčios statybų bendrovės mėgino optimizuoti saugos procesus, ieškojo alternatyvų ir derėjosi dėl mažesnių kainų.

REKLAMA

Aktyvius objektus turinčios bendrovės (prekybos centrai, automobilių prekybos aikštelės, parduotuvės) diegė modernias saugos sistemas, ieškojo efektyvesnių sprendimų. 79 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad jas saugo saugos tarnyba. Daugiausia taip saugomos yra statybos (100 proc.) ir prekybos bendrovės (88 proc.).

Įmonės, norinčios teikti ginkluotas asmens ir turto saugos paslaugas, privalo gauti licenciją. Ją išduoda Policijos departamentas. Šiuo metu licencijas turi apie 170 Lietuvos bendrovių, tačiau jų skaičius nuolat kinta – prekybos, gamybos ar kitos veiklos bendrovės kartais pačios imasi steigti apsaugos darbuotojų skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai

37,6 proc. (didžiausia dalis) įmonių, rinkdamosi saugos tarnybas, nori gauti visas paslaugas iš vienų rankų, tik 13 proc. saugos paslaugų užsakovų lemiantis veiksnys yra kaina.

Siūlomų paslaugų kaina 13,7

Kai bendrovės turtą saugo saugos tarnyba, klientams pageidaujant, vyksta atsakingų saugos darbuotojų rotacija, o kelerius metus toje pačioje vietoje dirbantys įmonės saugos darbuotojai užmezga draugiškus santykius su sandėlininkais ar pardavėjais. Jie geriausiai žino saugumo spragas.

Įsirengti signalizaciją skubama, kai vagys apiplėšia kaimyno ar artimųjų namus.

Gyventojų apklausa: saugos tarnybų žinomumas, proc.*

Ekskomisarų biuras 23,8

R.Jonaičio IĮ Argus 20,2

Apsaugos komanda 16,6

Falck Security 15,4

Trikampis žiedas 13,6

G4S Lietuva 10,8

Jungtis 6,6

Eurocash1 3,2

Apsaugos Policija 2,6

* Apklaustieji įvardijo 3 jiems žinomas saugos tarnybas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų