REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrinkti Lietuvos mokinių darbai į Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinį baigiamąjį etapą, vyksiantį balandžio mėnesį, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp geriausių dvidešimt devynių darbų – „Dekoravimo popierius iš grybų“, „Mobiliųjų telefonų elektromagnetinės spinduliuotės sumažinimas tekstilinių medžiagų pagalba“, „Ketmano apraiškos V. Krėvės dramoje „Skirgaila“, „Dėmesio perkėlimo sąsajos su mokymusi ir veiksniai, turintys įtakos dėmesio koncentracijai“. Šias ir kitas temas jie gynėsi kovo 21–23 dienomis Vilniuje vykusiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame I etape. Šiemet konkurse mokiniai dalyvavo itin gausiai – apie 300 jaunųjų mokslininkų.

REKLAMA

Mokiniai savo darbus pristatė Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centre bei Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre. Po pirmojo etapo atrinkti darbai pateks į baigiamąjį konkurso etapą, vyksiantį balandžio 19–21 dienomis. Konkurso laimėtojai rugsėjo mėn. vyks į Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkursą, šiemet vyksiantį Suomijos sostinėje Helsinkyje.

ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo pagrindu Lietuvoje buvo sukurtas ir vykdomas projektas „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks gausus dalyvių būrys ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape – neabejotinai mokyklose vykdomo pastarojo projekto rezultatas, – sako projekto administratorė Gitana Viganauskienė. – Be to, mokinių darbai šiemet išsiskiria ir kokybe, nes jaunieji tyrėjai, atlikdami savo darbus, turėjo galimybę pasikonsultuoti su mokslininkais. O jų mokytojams surengėme 90 valandų teorinius ir praktinius mokymus, per kuriuos jie mokslo centruose ir laboratorijose patys galėjo išbandyti visus mokslinių tyrimų etapus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakojo G. Viganauskienė, po metų mokyklas pasieks ir mobili laboratorija – tai vilkikas su puspriekabe, kurioje įmontuota įranga, reikalinga biomedicinos, gamtos mokslų ir fizikos tyrimams.

Projektas „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ finansuojamas iš Europos socialinio fondo (pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą) ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Projektu siekiama sukurti veiksmingą neformaliojo gamtamokslinio ir technologinio švietimo bei lavinimo sistemą, kuri aprėptų visas šalies mokyklas, padėtų formuoti mokslinę pasaulėžiūrą, plėtoti kūrybines mokinių galias, atskleisti ir ugdyti talentus. Kartu keliama mokytojų kvalifikacija, kad jie sugebėtų vadovauti mokinių mokslinei tiriamajai veiklai.

REKLAMA

Vykdant projektą sudaryta metodikų ir jaunųjų tyrėjų mokslinių darbų informacinė bazė, įkurtas jaunųjų tyrėjų konsultavimo centras, Lietuvos jaunųjų tyrėjų klubas, interneto portalas ir kt.

Projektą vykdo Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centras kartu su Lietuvos jaunųjų gamtininkų centru, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų