REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Žmogaus intelekto koeficiento (IQ) matavimas yra netikslus mokslas ir būtent dėl šios priežasties Gineso rekordų knyga dar 1990 metais pašalino didžiausio IQ kategoriją, rašo portalas „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, norint išsiaiškinti protingiausius pasaulio žmones reikia remtis ne vien tik oficialiais testais, kurių rezultatai gali kaskart būti skirtingi, tačiau ir įvairiais gandais bei paskalomis. Štai sąrašas žmonių, kuriuos portalas „Business Insider“ išskyrė kaip protingiausius pasaulyje.

REKLAMA

 

18. Sharon Stone, IQ 154

Amžius – 53 metai

Tautybė – amerikietė

Profesija – aktorė, modelis

Yra plačiai paplitusi nuomonė, kad JAV aktorės Sh. Stone IQ siekia 154. Ji taip pat teigė esanti žmonių su aukštu intelekto koeficientu organizacijos „Mensa“ narė, tačiau 2002 metais atsiėmė šį pareiškimą. Būdama 15 metų ji gavo Pensilvanijos valstijoje esančio Edinboro universiteto stipendiją bei studijavo jame kūrybinį rašymą ir šiuolaikinį meną.

REKLAMA
REKLAMA

Sh. Stone, IQ 154.(nuotr,SCANPIX)Sh. Stone, IQ 154.(nuotr,SCANPIX)

17. Paulas Allenas, IQ 160

Amžius – 58 metai

Tautybė – amerikietis

Profesija – „Vulcan“ kompanijos pirmininkas

Teigiama, kad JAV stojamojo egzamino (SAT) metu P. Allenas surinko maksimalų balų skaičių ir 10 balų aplenkė savo partnerį „Microsoft“ kompanijoje Billą Gatesą. Manoma, kad P. Alleno IQ siekia 160.

P. Allenas tikrai turėjo būti protingas, nes 1980 metais sugebėjo įtikinti IBM kompaniją, kad „Microsoft“ DOS sistema veiks „Intel“ mikroschemose, nors taip dar nebuvo. Tai buvo lemtingas žingsnis, garantavęs sutartį su IBM ir visiems laikams pakeitęs asmeninių kompiuterių naudojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Allenas, IQ 160. ( nuotr.AFP/SCANPIX)P. Allenas, IQ 160. ( nuotr.AFP/SCANPIX)

16. Stephenas W. Hawkingas, IQ 160

Amžius – 69 metai

Tautybė – anglas

Profesija – fizikos teoretikas ir kosmologas

Duodamas interviu televizijos kanalui MSNBC S. Hawkingas yra pasakęs: „Žmonės, kurie giriasi savo intelekto koeficientu, yra nevykėliai“. Vis dėlto, manoma, kad jo IQ siekia 160.

Paties S. Hawkingo teigimu, skaityti jis išmoko tik būdamas aštuonerių. Oksfordo universiteto kolegijoje jo baigiamųjų egzaminų rezultatai buvo tokie prasti, kad jam reikėjo laikyti trečią egzaminą žodžiu. Kuomet jam buvo nustatyta Alzhaimerio liga, jis metė savo doktorantūros studijas, nes nesitikėjo tiek ilgai gyventi.

REKLAMA

Stephenas W. Hawkingas, IQ 160. (AFP/SCANPIX nuotr.)Stephenas W. Hawkingas, IQ 160. (AFP/SCANPIX nuotr.)

15. Robertas Byrne'as, IQ 170

Amžius – 83 metai

Tautybė – amerikietis

Profesija – profesorius, rašytojas, šachmatų didmeistris

R. Byrne'as pirmą kartą savo intelektą pademonstravo žaisdamas šachmatus Niujorke. Jis buvo laikomas vienu iš Collinso vaikinų, kuriuos mokė 20–ojo amžiaus šachmatų didmeistris Johnas W. Collinsas.

Intelekto koeficientų vertinimo portalo „Career and Test“ duomenimis, R. Byrne'o IQ siekia 170. Nuo 1972 iki 2006 metų R. Byrne'as dienraštyje „The New York Times“ rašė straipsnius apie šachmatus.

REKLAMA

Robertas Byrne’as, IQ 170. Business Insider nuotr.Robertas Byrne’as, IQ 170. Business Insider nuotr.

14. Judit Polgar, IQ 170

Amžius – 35 metai

Tautybė – vengrė

Profesija – šachmatų didmeistrė

Stipriausia šachmatininkė moteris per visą istoriją Judit Polgar tapo jauniausia šachmatų didmeistre, kuomet būdama 15 metų įveikė Bobby Fischerį. Teigiama, kad jos intelekto koeficientas gali siekti 170.

J. Polgar tėvas nuo pat mažų dienų mokė savo tris dukteris žaisti šachmatais. Kitos dvi J. Polgar seserys taip pat yra šachmatų didmeistrės.

Judit Polgar, IQ 170. (Business Insider nuotr.)Judit Polgar, IQ 170. (Business Insider nuotr.)

13. Seras Andrew Wilesas, IQ 170

Amžius – 58 metai

Tautybė – anglas

Profesija – Princetono universiteto matematikos profesorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1995 metais A. Wilesas įrodė 358 metų senumo matematikos teoriją, vadinamą Fermato paskutiniąja teorija, kuri iki to laiko Gineso rekordų knygoje buvo įrašyta kaip sunkiausia matematikos užduotis pasaulyje. Šios teorijos įrodymas atnešė A. Wilesui šiokį tokį populiarumą – jis buvo paminėtas viename „Star Trek“ epizode bei dvejose Stiego Larssono populiariosios trilogijos knygose. 2000 metais jam buvo suteiktas sero titulas.

Seras Andrew Wilesas, IQ 170. Business Insider nuotr.Seras Andrew Wilesas, IQ 170. Business Insider nuotr.

12. Jacobas Barnettas, IQ 170

Amžius – 12 metų

Tautybė – amerikietis

Profesija – studentas

J. Barnettas kalbėti pradėjo būdamas 3 metukų, kuomet jau vardindavo visas abėcėlės raides nuo pradžių ir nuo galo. Teigiama, kad šio jaunuolio IQ siekia 170.

REKLAMA

Būdamas trejų J. Barnettas su tėvais nuėjo į planetariumą, kur nustebino visus susirinkusius, kuomet teisingai atsakė į klausimą apie Marso mėnulių gravitacinę trauką. Šiuo metu jis studijuoja Indianos valstijoje esančiame Purdue universitete.

Jacobas Barnettas, IQ 170. (Youtube nuotr.)Jacobas Barnettas, IQ 170. (Youtube nuotr.)

11. Benjaminas Netanyahu, IQ 180

Amžius – 62 metai

Tautybė – žydas

Profesija – politikas

2010 metais Benjaminas Netanyahu užėmė 11 vietą įtakingiausių pasaulio asmenybių sąraše. Pranešama, kad jo intelekto koeficientas siekia 180. 1973 metais B. Netanyahu metė Masačusetso technologijos universitetą ir išvyko į Jom Kipuro karą, o jam pasibaigus sugrįžo atgal ir gavo architektūros bakalauro diplomą.

REKLAMA

Benjaminas Netanyahu, IQ 180. AFP/SCANPIX nuotr.Benjaminas Netanyahu, IQ 180. AFP/SCANPIX nuotr.

10. Bobby Fischeris, IQ 180

Gimė – 1943 metų kovo 9, mirė – 2008 metų sausio 17, būdamas 64 metų

Tautybė – amerikietis

Profesija – šachmatų didmeistris, rašytojas

B. Fischeris turėjo nuostabią atmintį ir dar būdamas mokykloje atliko Stanfordo – Binet IQ testą, kuriame, pasak chess.com, surinko 180. Jis buvo nenuorama genijus, turintis psichinių sveikatos sutrikimų. Greičiausiai jis buvo protingiausias nusikaltėlis visame pasaulyje. 1992 metais, nepaisydamas JAV valstybės departamento draudimo, jis išvyko į Jugoslaviją, kuriai tuomet buvo pritaikytos ekonominės sankcijos, kur peržaidė šachmatų partiją su Borisu Spassky.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bobby Fischeris, IQ 180. SCANPIX nuotr.Bobby Fischeris, IQ 180. SCANPIX nuotr.

9. Johnas H. Sununu, IQ 180

Amžius – 72 metų

Tautybė – kubietis

Profesija – mechanikos inžinierius, politikas

J. Sununu, kurio IQ siekia 180, priklauso „Mega Society“ organizacijai, kurios nariais tampa asmenys su itin aukštu intelekto koeficientu.

Johnas H. Sununu, IQ 180. Business Insider nuotr.Johnas H. Sununu, IQ 180. Business Insider nuotr.

8. Jamesas Woodsas, IQ 180

Amžius – 64 metų

Tautybė – amerikietis

Profesija – aktorius

J. Woodsas buvo puikus studentas, kuriam universiteto stojamųjų egzaminų metu pavyko surinkti maksimalų 800 balų skaičius egzamino žodžiu metu ir 779 balus iš matematikos egzamino. Jis įstojo į Masačusetso technologijos universitetą ir buvo teigiama, kad jo IQ siekia 180.

REKLAMA

Jamesas Woodsas, IQ 180. SCANPIX nuotr.Jamesas Woodsas, IQ 180. SCANPIX nuotr.

7. Marilyn vos Savant, IQ 186

Amžius – 64 metų

Tautybė – amerikietė

Profesija – rašytoja

1985 metais Gineso rekordų knygoje M. vos Savant buvo įrašyta kaip protingiausia pasaulio moteris, kurios intelekto koeficientas siekė 190. Skirtingų IQ testų metu jai buvo pavykę pasiekti net 228 balus. M. vos Savant buvo arši kito genijaus A. Wileso Fermato teoremos kritikė ir 1993 metais parašė knygą, kurioje įvertino jo metodologiją kaip turinčią trūkumų. 1995 metais, sulaukusi kritikos dėl to, kad ne iki galo supranta visas matematines teorijas, ji atsiėmė savo kritiką ir pritarė A. Wileso metodams.

REKLAMA

Marilyn vos Savant, IQ 186. Business Insider nuotr.Marilyn vos Savant, IQ 186. Business Insider nuotr.

6. Garis Kasparovas, IQ 190

Amžius – 47 metų

Tautybė – azerbaidžanietis

Profesija – šachmatų didmeistris, rašytojas, politinis aktyvistas

2003 metais G. Kasparovas lygiosiomis pabaigė šachmatų mačą su kompiuteriu, galinčiu apskaičiuoti per 3 mln. ėjimų per sekundę. Vienų šaltinių teigimu G. Kasparovo IQ siekia 135, tačiau kiti teigia, kad jo intelekto koeficientas yra 190.

G. Kasparovas teigia, kad 1997 metais vykusio mačo metu su IBM kompanijos „Deep Blue“ kompiuteriu, kurį G. Kasparovas pralaimėjo, kompiuteris prieš jį sukčiavo. Šachmatų didmeistrio teigimu, kompiuterio ėjimuose jis įžvelgė „didelį sumanumą ir kūrybiškumą“, kurie galėjo būti tik žmogaus poveikio pasekmė. IBM kompanija atmetė šiuos kaltinimus, atsisakė pateikti G. Kasparovui kompiuterio žaidimo įrašus ir galiausiai iš vis išėmė kompiuterį iš apyvartos.

REKLAMA
REKLAMA

Garis Kasparovas, IQ 190. AFP/SCANPIX nuotr.Garis Kasparovas, IQ 190. AFP/SCANPIX nuotr.

5. Philipas Emeagwalis, IQ 190

Amžius – 56 metų

Tautybė – nigerietis

Profesija – rašytojas, oratorius

1967 metais būdamas 13–os Ph. Emeagwalis metė mokyklą ir išvyko dalyvauti Nigerijos pilietiniame kare. Vėliau jis savarankiškai baigė mokyklą ir įstojo į Oregono valstijos universitetą, kur gavo matematikos bakalauro diplomą ir tris magistro laipsnio diplomus – matematikos, aplinkosaugos ir jūrų inžinerijos.

Philipas Emeagwalis, IQ 190. Business Insider nutor.Philipas Emeagwalis, IQ 190. Business Insider nutor.

4. Christopheris Michaelas Langanas, IQ 195

Amžius – 59 metų

Tautybė – amerikietis

Profesija – statybininkas, žemės ūkio darbuotojas, miškų gaisrininkas, apsauginis ir rašytojas

Ch. Langanas geriausiai išlaikė universiteto stojamuosius egzaminus, tačiau buvo išmestas iš Montanos valstijos universiteto po to, kai pareiškė, kad jo dėstytojai nėra pakankamai kvalifikuoti, kad išmokytų jį ką nors naujo. Teigiama, kad jo intelekto koeficientas svyruoja nuo 195 iki 210. Mažasis Ch. Langanas pradėjo kalbėti būdamas vos pusės metukų, o sulaukęs trijų jau mokėjo skaityti.

Christopheris Michaelas Langanas, IQ 195. Business Insider nuotr.Christopheris Michaelas Langanas, IQ 195. Business Insider nuotr.

3. Kimas Ung–Yongas, IQ 210

Amžius – 49 metų

Tautybė – pietų korėjietis

Profesija – civilinis inžinierius

K. Yongas jau būdamas šešių mėnesių galėjo puikiai kalbėti, o sulaukęs 3 metų tapo Hanyango universiteto kviestiniu studentu. Gineso rekordų knygoje buvo rašoma, kad jo intelekto koeficientas siekia 210. Būdamas 16 jis metė darbą NASA ir tuomet jį kvietė visi prestižiškiausi Pietų Korėjos universitetai. Vis dėlto, K. Yongas pasirinko provincijoje esantį koledžą, kuriame gavo civilinės inžinerijos daktaro laipsnį.

REKLAMA

Kimas Ung–Yongas, IQ 210. Business Insider nuotr.Kimas Ung–Yongas, IQ 210. Business Insider nuotr.

2. Christopheris Hirata, IQ 225

Amžius – 29 metų

Tautybė – amerikietis

Profesija – Kalifornijos technologijų instituto astrofizikos profesoriaus asistentas

Ch. Hirata praleido viduriniąją mokyklą ir būdamas 16 jau dirbo kartu NASA projekte, kuriame buvo svarstoma Marso kolonizacijos galimybė. Princetono universiteto studentų laikraštyje buvo teigiama, kad Ch. Hiratos IQ siekia 225.

Christopheris Hirata, IQ 225. Kalifornijos technologijų instituto nuotr.Christopheris Hirata, IQ 225. Kalifornijos technologijų instituto nuotr.

1. Terrence'as Tao, IQ 230

Amžius – 35 metų

Tautybė – australas

Profesija – matematikas

Būdamas aštuonerių T. Tao universitetų stojamojo egzamino metu surinko 760 balų. 20–metis T. Tao įgijo Princetono universiteto mokslų daktaro laipsnį, o dar po ketverių metų tapo jauniausiu Kalifornijos universiteto profesoriumi. Davidsono instituto duomenimis jo IQ svyruoja nuo 220 iki 230.

Terrence‘as Tao, IQ 230. Wikipedia commons nuotr.Terrence‘as Tao, IQ 230. Wikipedia commons nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų