REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galimybė pažeidėjams greičiau susitaikyti su valstybe, kai pirmą kartą nubaudžiamas asmuo iškart sumoka pusę baudos, duoda rezultatų. Nuo metų pradžios šeštadaliu sumažėjo teismų krūvis, nepiktybiniai pažeidėjai greitai ir patogiai susitvarko baudos formalumus, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Įprastas darbas policijos pareigūnui – sudrausminti arba nubausti galimą pažeidėją. Kiek lengvesnė pabaiga galimam pažeidėjui, jei šis nusižengia pirmą kartą. Jis per 10 dienų gali sumokėti baudą, tik perpus mažesnę.

REKLAMA

Dėl šios galimybės nemaža dalis pareigūnų, dirbančių administracinį darbą, dabar daugiau laiko skiria sudėtingesniems tyrimams.

„Kelių patruliams darbo nesumažėjo. Jei anksčiau galima būdavo surašyti nutarimą, jei žmogus sutikdavo, tai dabar visą laiką privaloma rašyti protokolą. O pareigūnams kabinetuose, nagrinėjantiems bylas, labai sumažėjo darbo. Bet kaip buvo labai dideli krūviai, jie lig šiol liko, tik pagreitėjo sunkesnių bylų nagrinėjimas“, – pastebi Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus vyr. specialistas Rytis Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiugu, kad iš visų 100 tūkst. administracinių pažeidimų, kurie buvo padaryti per 3 mėnesius, beveik pusė baigėsi administraciniu nurodymu. Tai reiškia, kad sutaupyta šimtai, tūkstančiai darbo valandų žmonėms, policijos pareigūnams, kurie gali užsiimti rimtesniais nagrinėjimais, taip pat teismams“, – tvirtino teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Skaičiuojama, kad teismus pasiekė šeštadaliu mažiau administracinių pažeidimų bylų nei 2010-ųjų pradžioje. O bylų nagrinėjimą apylinkių teismams perėmus iš administracinių, pavyzdžiui, apygardų administraciniuose teismuose krūvis sumažėjo 76 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija, Seimui teikdama naujų teisės aktų pataisas, siūlo, kad administracinis nurodymas būtų taikomas daugeliui pažeidimų ir didesnėms baudoms, o ne kaip dabar – iki 3 tūkst. litų. Taip pat siūloma daugiau reikalų teismuose leisti spręsti elektroniniu būdu.

Kol kas Seimas nenagrinėjo siūlomų pakeitimų.

Tomas Kavaliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų