REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pusės metų misiją Afganistane išlydėti Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Išvykstantiesiems palydose linkėta profesionaliai tarnauti ir sugrįžti, o jų artimiesiems – kantrybės laukti.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje vakar surengtos į misiją Afganistane išvykstančių Goro provincijos atkūrimo grupės tryliktosios Lietuvos karių pamainos (PAG-13) ir antrosios Policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupės (POMSG-2) karių išleistuvės.

REKLAMA

Antroji misija

Misiją Goro provincijoje gegužę pradėsianti PAG-13 suformuota Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Šio bataliono kariai misijoje Afganistano Goro provincijoje dalyvaus jau antrą kartą. Bataliono kariai Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnavo 2007–2008 metų žiemą. Be to, bataliono būrys dalyvavo ir pirmojoje Lietuvos karių pamainoje 2005 metais. PAG-13 vadovauja pulkininkas leitenantas Nerijus Stankevičius. Karininkui pulkininko leitenanto laipsnis suteiktas palydų į misiją ceremonijos metu.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei pusė PAG-13 karių jau dalyvavę tarptautinėse misijose, iš jų penki į tarptautinę misiją vyksta penktą sykį. Daugiau nei pusė išvykstančiųjų gyvena Panevėžyje arba Panevėžio rajone, todėl, kaip sako patys kariai, – tai panevėžiečių PAG.

Kartu į misiją Afganistane vyksta POMSG-2. Ši grupė suformuota iš aštuonių Lietuvos ir dvylikos JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos karių. POMSG-2 vadovauja Karo policijos karininkas majoras Saulius Gurauskas.

Kariška pagalba

Karius į tolimąjį Afganistaną išlydėti atvykusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė, jog Lietuva nuo pat pradžių įsitraukė ir dalyvauja šioje misijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau ne visi gal supranta, ką mūsų kariai ten veikia, – aiškino ministrė misijos tikslą. – Ten, toli nuo Lietuvos, yra ginamas ir mūsų tėvynės saugumas. Daugelis mūsų turbūt jau primiršo 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykusią tragediją JAV, šiai NATO narei buvo smogta būtent iš Afganistano. Todėl visos NATO narės, ir ne tik, dalyvauja misijoje Afganistane. Lietuva yra viena iš jų.“

Ministrė teigė, kad tarptautinės misijos tikslas labai svarbus – padėti sukurti afganams tokią valstybę, kuri nebekeltų grėsmės pasauliui, kaimynams ir visai demokratinei civilizacijai.

REKLAMA

„Jeigu norime, kad ištikus bėdai mūsų partneriai padėtų mums, turime būti solidarūs“, – įtikinamai kalbėjo R. Juknevičienė išvykstantiems kariams bei jų artimiesiems ir pridūrė: „Afganistane jau didžioji darbo dalis padaryta, bet darbas nėra baigtas. Šiemet Afganistane prasidėjo atsakomybės perdavimo procesas. Tikėtina, kad ir Goro provincija netrukus bus paskelbta tarp tų, kurioje afganai pradės tvarkytis patys. Mūsų karių misija šiame procese – užtikrinti saugumą ir padėti vietos valdžiai bei civiliams įgyvendinti prasidėjusį procesą.“

REKLAMA

Linkėjo nešti taiką

Išlydėjimo ceremonijoje dalyvavęs kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius linkėjo kariams atsakingai ir sėkmingai vykdyti užduotis.

„Bataliono vadui pulkininkui leitenantui N. Stankevičiui tai pirmoji misija. Jis atsakingas už viską. Todėl karius prašau jo nurodymus vykdyti nepriekaištingai, o vadui linkiu, prieš priimant svarbius taktinius sprendimus, pasitarti su štabo karininkais. Ramus esu dėl PAG-13, nes didžioji dalis išvykstančios grupės karių patyrę ir nebe pirmą kartą vyksta į misiją. Linkiu visiems sėkmės, kurios prireiks. Afganistanas yra Afganistanas, nors jau ten ir prasidėjo permainos. Karių artimiesiems linkiu kantrybės laukti“, – kalbėjo kariuomenės vadas ir ramino pasiliekančiuosius, esą situacija Afganistane geresnė, nes tuo jis pats įsitikino praėjusią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karių palydose dalyvavusi JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse pasidžiaugė, kad kartu su Lietuvos kariais į misiją išvyksta ir JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos kariai. Ambasadorė įsitikinusi, kad tai įrodo, kokie stiprūs ryšiai sieja JAV ir Lietuvos karius, tad linkėjo abiejų šalių kariūnams gero kelio, išlikti saugiems ir po pusmečio sveikiems sugrįžti pas saviškius.

Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas Gintaras Grušas kariams priminė, kad Lietuvos bažnyčia šiuos metus paskelbė Dievo gailestingumo metais. „Todėl jūsų misija yra ypatinga: vykdyti gailestingumą, nešti taiką, meilę, – teigė vyskupas. – Meilė reikalauja aukų, bet tuo pačiu ji ir duoda labai daug, padeda pakelti iššūkius. Tepadeda Dievas jums ir jūsų namiškiams.“

REKLAMA

Išvykstantiems į Afganistaną kariams įteikta Lietuvos vėliava, o kiekvienam kariui padovanota simbolinė dovana – gintaru inkrustuotas peiliukas. Kai kurie PAG-13 kariai, imdami iš ministrės R. Juknevičienės rankų aštrią dovaną, simboliškai už ją mokėjo prisiminę seną prietarą, neva tik taip ji neprišauksianti nelaimės.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų