REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minimalų atlyginimą uždirbanti šiaulietė Zita Urbonienė nustebo, kai pradėjo gauti „nulines“ sąskaitas už daugiabučio, kuriame ji gyvena, renovaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Dar labiau nustebo sužinojusi, kad kredito ir palūkanų išlaidas jai pilnai kompensuoja valstybė. „O juk daugybė žmonių nedrįsta skolintis renovacijai vien dėl to, kad patys yra socialiai remtini, stinga pinigų“, — sakė moteris.

REKLAMA

Kai daugiabutį, kuriame gyvena Zita Urbonienė, buvo nuspręsta renovuoti, moteriai už dviejų kambarių butą bendrija paskaičiavo sumokėti 6600 litų — šią sumą gyventojai galėjo įnešti iš karto ar mokėti dalimis. Kadangi ponia Zita tiek pinigų neturėjo, bendrija jos vardu paėmė paskolą iš banko. Į mėnesį moteris mokėdavo po 130 litų paskolos ir apie 35 litus palūkanų.

Z. Urbonienė, dirbanti vienoje Šiaulių bendrovėje ir gaunanti minimalų atlygį, nuo liepos mėnesio pradėjo gauti kompensacijas už būsto šildymą ir karštą vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

„Sumokėjau už keturis mėnesius. Po to pristačiau pažymas bendrijos pirmininkui, kad esu socialiai remtina — maniau, gal bankas sumažins palūkanas. Bet kad kompensuos iki nulio, kad paskolą man gali kažkas užmokėti, nė minties tokios neturėjau. O pasirodo tam yra skirtos lėšos“, — pasakojo Z. Urbonienė. Taigi, keturis mėnesius iš bendrijos gaudavusi sąskaitas su nurodyta mokėjimo suma, penktąjį ir šeštąjį mėnesius gavo sąskaitas, kurioje ties mokėjimo suma buvo parašytas nulis.

Ponias Zita pasakoja, kad prasidėjus namo renovacijai, ėmė domėtis, skaityti, tačiau apie tai, kad kredito suma ir kitos renovacijos išlaidos gali būti kompensuojamos, negirdėjusi. „Trūksta informacijos. O juk daugybė žmonių nedrįsta skolintis renovacijai vien dėl to, kad patys yra socialiai remtini, stinga pinigų“, — sakė Z. Urbonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PARAMA: Zita Urbonienė, pristačiusi pažymas, kad gauna kompensaciją už šildymą, buvo atleista nuo kredito ir palūkanų už daugiabučio renovaciją mokėjimą.

KOMENTARAS

Ginta Tautkutė, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Šiaulių padalinio Konsultacijų ir informavimo skyriaus specialistė:

— Pagal Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo taisykles (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 m. sausio 26 d. nutarimo Nr. 101 redakcija), valstybės parama teikiama butų ir kitų patalpų savininkams, turintiems teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją: per visą projekto parengimo ir įgyvendinimo laiką apmokamos jiems tenkančios projekto parengimo, projekto įgyvendinimo administravimo, statybos techninės priežiūros, lengvatinio kredito draudimo (jei kreditas draudžiamas), taip pat per visą suteikto kredito grąžinimo terminą apmokamas šiems butų savininkams tenkantis kreditas ir palūkanos.

REKLAMA

Teisę į minėtą valstybės paramą turi asmenys, gavę savivaldybės išduotas pažymas, kurios patvirtina, kad daugiabučio namo buto savininkas turi teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją (pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymą).

Projekto parengimo, projekto įgyvendinimo administravimo, statybos techninės priežiūros, lengvatinio kredito draudimo (jei kreditas draudžiamas) išlaidos yra apmokamos už minėtus asmenims, kai bendrojo naudojimo objektų valdytojas pateikia Būsto ir urbanistinės plėtros agentūrai nustatytos formos prašymą, kartu su pridedamais dokumentais, bei savivaldybės išduotomis pažymomis, patvirtinančiomis, kad daugiabučio namo butų savininkai turi teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją prašymo pateikimo dieną.

REKLAMA

Asmenims, turintiems teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją, tenkantis kreditas, paimtas projektui įgyvendinti, ir palūkanos, apmokami iš valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams, pagal Kredito, paimto daugiabučiam namui atnaujinti (modernizuoti) ir palūkanų apmokėjimo už asmenis, turinčius teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją, tvarkos aprašo, patvirtinto aplinkos ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro 2009 m. lapkričio 13 d. Įsakymu Nr. D1-681/A1-641 nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreditas ir palūkanos yra mokami iki to mėnesio, iki kurio asmuo turėjo teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją.

Jei asmuo, nors ir turi teisę į kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį, nėra paėmęs kredito (moka iš savų pinigų), jam valstybės parama nėra teikiama. Teisė į lengvatas suteikiama tik tam laikotarpiui, kuriuo asmuo gauna kompensacijas, tad vienais metais jis gali būti remiamas devynis mėnesius, kitais šešis ar tris.

- Nijolė Koskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų