REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokie gaisrai, koks kilo Kuršių Nerijoje 2006 metais ir išdegė 120 hektarų miško, turėtų nebepasikartoti.

REKLAMA
REKLAMA

Miškuose šiuo metu stovintys aukštuminiai statiniai, į kuriuos lipdavo ir budėdavo sargai, bus supjaustyti ir atiduoti į metalo laužą, o žmonės atleis. Jų vietą užims modernūs gaisro detektoriai ir radarai.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje veikia 130 priešgaisrinio stebėjimo bokštų, ten kiekvieną parą budi sargai. Pastebėję liepsnas, jie kviečia į pagalbą urėdijų budėtojus, kurie atvažiuoja automobiliais su specialia įranga gaisrams gesinti.

Tokių automobilių, pasak generalinio miškų urėdo pavaduotojo Gintaro Veselgos, yra 60. Transporto priemonės bus reikalingos ir nugriovus bokštus.

„Dabar esančius bokštus nugriausime ir supjaustysime, atiduosime į metalo laužą. Nereikės budėti žmonėms, juk nesaugu lipti į 40 m aukštį. Prieš kelis metus būta atvejo, kai sargas iškrito“, – paaiškino bokštų likimą G.Veselga.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, vietoje šių bokštų veiks efektyvesnė priešgaisrinė sistema. Vietoje paprastų  jau pradėti statyti  GSM bokštai, iš viso jų veiks 84. Į bokštus keliami radarai ir detektoriai, kurie sugeba aptikti gaisro židinį 15 km spinduliu.

Signalai iš bokštų, pastebėjus gaisrą, keliaus į stebėjimo centrus, kurių visoje Lietuvoje veiks 25. Projektuose yra numatytas ir Centrinis pultas, kuris jau dabar priima signalus iš Alytuje, Varėnoje, Valkininkuose, Kazlų Rūdoje, Trakuose, Kaišiadoryse veikiančių detektorių .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ekonominis efektas, pilnai įrengus bokštus, turėtų siekti 1,8 mln.litų  per metus.  Europos sąjunga skyrė 29 mln. Litų, o miškų urėdijos  14 mln.litų. Manau, šie pinigai greitai atsipirks“, – vylėsi Generalinio urėdo pavaduotojas.

Anot jo, sistemai pradėjus veikti, Lietuva galės pamiršti apie gaisrus, koks kilo Kuršių Nerijoje: „Neįmanoma ir tokia padėtis kaip pernai Maskvoje, kuomet degė daugybė hektarų miškų“.

Be šių priemonių, miškai yra ariami apsauginėmis zonomis, paskirstyti kvadratais, už kuriuos atsako urėdijos ir  miškininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų