REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvykę į Prahą aplankysite ne vieną įspūdingą vietą šiame mieste. Viena iš tokių dėmesio vertų vietų -  žydų kvartalas Josefov.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurinėje miesto dalyje, vadinamoje Stare Mesto yra senas, Prahos žydų kvartalas Josefov, pavadintas pagerbiant Jozefą II, suteikusį vienodas teises ir žydams ir katalikams.

REKLAMA

Žydai Prahoje gyvena nuo ankstyvųjų viduramžų, tad šis kvartalas pradėjo kurtis dar 13 amžiuje ir tapo išskirtine miesto dalimi su unikaliais architektūros paminklais.

Tie kas pirmą kartą lankosi Josefovo kvartale, liks nustebinti Parizska alėja, Maiselova ir Siroka gatvėmis. Gatvėse sumišę įvairių stilių pastatai (neorenesanso, neobaroko, art-nouveau) su įspūdingomis fasadų  dekoracijomis. Tai ir daugiaaukščiai pastatai kuriuose įrengti butai, biuro patalpos, apatiniuose aukštuose įsikūrusios parduotuvės.

REKLAMA
REKLAMA

Sinagogos, kurios anais laikais buvo pagrindinis šio kvartalo akcentais, dabar atrodo tarsi pasislėpusios už didelių 20 amžiaus pradžios pastatų. Visos gatvelės čia tarsi susipynusios ir į vieną tinklą apjungusios visą Josefovo žydų kvartalą.

Nepaisant to, kad po 20 amžiuje Prahos centre vykusių rekonstrukcijos darbų dauguma gatvių, namų ir jų kiemų su prieangiais buvo prarasti, žydų bendruomenei, padedant kultūros ir meno mylėtojų organizacijai, pavyko išsaugoti dalį vertingiausių pastatų. Dabar Prahos žydų kvartalas atspindi vienintelį istorinių žydų paminklų ir pastatų ansamblį Centrinėje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Prahos žydų kvartalas pritraukia minias turistų ir smalsuolių, kurie atvyksta norėdami susipažinti su žydų tautos istorijos dalimi, įmūryta Josefov kvartalo sienose. Patys svarbiausi žydų kvartalo paminklai yra lankytini objektai ir yra suvienyti į Prahos Žydų Muziejų.

Bilietai į Josefov kvartalą gali būti perkami dviem būdais, - arba lankantis kiekviename pastate atskirai arba perkant vieną, bendrą bilietą, leidžiantį aplankyti visą kvartalą.

Josefove galėsite aplankyti nemažai sinagogų:

Ispanišką, pastatytą 1867, taip pavadinta dėl arabiško stiliaus fasado elementų.

(pragueexperience.com nuotr.)(pragueexperience.com nuotr.)

Maisel sinagogą, kurią 1591 pastatė Mordechai Maisel.

(.travelpod.com nuotr.)(.travelpod.com nuotr.)

Aukštutinę Žydų rotušės dalį, 1492 metų Pinkas sinagogą, taip pavadintą dėl rabino vardu Pinkas.

REKLAMA

Pinkas sinagoga (jewishmuseum.cz nuotr.)Pinkas sinagoga (jewishmuseum.cz nuotr.)

Klausova sinagogą, esančią netoli senųjų kapinių.

(jewishmuseum.cz nuotr.)(jewishmuseum.cz nuotr.)

Verta pamatyti ceremonijų salę, esančią prie Klausova sinagogos, kurioje eksponuojami religiniai objektai. Senosios žydų kapinės, buvo įkurtos dar 15 amžiuje, o verta jose apsilankyti dar ir dėl to, kad tai populiariausias turistų lankomas objektas po garsiojo Karolio tilto.

(tourstoprague.com nuotr.)(tourstoprague.com nuotr.)

Egzistuoja ir Naujosios kapinės, įkurtos 1891, kuriose yra palaidotas garsusis rašytojas Francas Kafka.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų