REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galiausiai aštuonių narių orkestras negalėjo groti toliau. Neapsakomas šaltis sukaustė mano senelio, Jock Hume, rankas. Nepaisant to, jis sugebėjo pabaigti groti visus penkis „Nearer My God To Thee“ posmus, nepraleisdamas nė vienos natos. Didžioji dalis žmonių jau buvo palikę laivą. Pirmiausiaį valtis buvo sodinamos moterys ir vaikai su gelbėjimosi liemenėmis, o likę 1500 keleivių ir įgulos narių tik po jų laipinami iš laivo, rašo Christopher Ward.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie prieš šokdami iš laivo išklausė Tėvo Thomas Byles ceremonijų, kurių metu jis ruošė žmones susitikimui su Dievu.Tik maištingieji atsisakė klausytis ir nuskubėjo į pirmos klasės poilsio kambarį,kur laukė mirties su brendžio taure rankose.

REKLAMA

Tuo tarpu orkestrantų muziką vis labiau užgožė griausmingi laivo įrangos dūžiai. Pirmiausia ėmė dužti Waterford'o krištolinės taurės, kurios slydo nuo lentynų ir krito ant žemės suduždamos į milijonus deimantinių šukių. Vėliau dužo 10 tūkst. lėkščių, kėdės ir stalai krito pro langus į karališkąjį saloną. Netikėtai Jock išgirdo neaiškų dundesį ir duslias dejones. Tai buvo 29 Titaniko katilų sprogimas.

Kaip tik tuo metu orkestro vadovas Wallace Hartley, linktelėdamas galvą, davė muzikantams ženklą baigti groti ir padėti instrumentus. Nors ir buvo sunku išlaikyti pusiausvyrą, jis išdidžiai nusilenkė ir tarė: „Ponai, dėkojame visiems ir linkime sėkmės!“

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu buvo 1912-ųjų balandžio 15-oji, 2 valandos ir 11 minučių nakties; pusė laivo buvo paniręs vandenyje, muzikantus vijosi vandens bangos, kol jie ėjo laivagalio link. Jock turbūt pirmasis būtų iššokęs į jūrą, jei vandens temperatūra nebūtų siekusi -2,2C šalčio.

Už dviejų tūkstančių mylių Damfrise, Škotijoje, dvi šeimos neramiai laukė naujienų iš Jock. Praėjus dviem dienom po Titaniko susidūrimo su ledkalniu, visi laikraščiai tik ir rašė apie įvykį suteikdami tiek vilties, tiek ir nusivylimo.

Nors Jock sužadėtinė, Mary Costin, praleido bemiegę naktį, kitą rytą ji kaip įprasta išėjo į darbą pirštinių gamykloje. Pakeliui ji užėjo pas Jock tėvą pasiklausti ar yra kokių nors naujienų. Duris atidarė Jock pamotė, Alice. Šaltai žiūrėdama į panelę Costin ji tarė: „Prašyčiau daugiau čia nesilankyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mary sudvejojo, kaip jie sureaguotų, sužinoję, kad ji laukiasi Jock vaiko.

Gaila, kad mano senelių, Jock ir Mary, meilei nebuvo galimybių „augti“, tai buvo tarsi Montekių ir Kapulečių šeimų kova.

Jiedu susitiko prieš du metus iki tragedijos. Garbanotų šviesių plaukų jaunuolis viliojo Mary savo smuiko gaidomis, tačiau net Mary motina tada pasakė: “Jiems abiems ši meilė pražūtinga."

Būdama paklusni ir rimta, Mary nepaisė mamos nuogąstavimų ir visus dvejus metus buvo ištikimai su Jock. Kai Jock buvo pasirinktas groti Titaniko laive, prieš jam išvykstant Mary prasitarė besilaukianti jo kūdikio. Jock buvo nepaprastai laimingas ir tikino ją vesiąs iškart po kelionės.

REKLAMA

Jock tėvas nuo pat pradžių nemėgo Mary, nes jie buvo neturtingi, o jos tėvas dirbo furgono vairuotoju.Tuo tarpu Jock tėvas buvo muzikos mokytojas, laikė save „padėties vyru“, nors ir pats buvo kilęs iš darbininkų šeimos. Jis ne tik uždraudė Mary peržengti jų namų slenkstį, bet ir merginos motiną išvadino kekše. Jock ir jo tėvo santykiai pašlijo mirus motinai ir jau po daugiau nei metų Andrew Hume vedė kitą.

Po Titaniko tragedijos nei viena šeima nežinojo, ar Jock yra gyvas. Nebuvo mirusiųjų ar dingusiųjų sąrašų. A. Hume išsiuntė telegramą Mary, kurioje rašė:„Visas orkestras nuskendo grodamas Nearer My God To Thee“. Gavusi telegramą Mary nuskubėjo pas Jock tėvą, kad galėtų pranešti besilaukianti Jock vaiko, tačiau iš jo sulaukė tik tokios reakcijos: „Dink iš čia pasileidėle ir nemeluok dėl vaiko, puikiai žinai, kas tavo vaiko tėvas, ir tai tikrai ne Jock.“

REKLAMA

Kai Jock kūnas galiausiai buvo identifikuotas, namiškiams buvo atsiųstas visas jo kišenių turinys. Tėvas Hume atsisakė radinius atiduoti Mary kaip sužadėtinio, Jock, atminimą, jis juos paprasčiausiai išmetė.

„Titaniko pagalbos fondas“ teikė pagalbą žuvusiųjų žmonių šeimoms ir artimiesiems. Šiuo atveju negarbingas tėvas norėjo pasipelnyti iš sūnaus mirties. Deklaruodamas sūnaus išsivežtus daiktus, jis pamelavo, kad Jock turėjo du vertingus smuikus iš Italijos. Vis dėlto jo prašymas buvo atmestas dėl dviejų smuikų, esą, buvo per drąsu vežtis net du vertingus instrumentus į kelionę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai Hume, negavęs išmokos, atsigręžė į Mary, kurią kaltino melagingais parodymais ir noru pasipelnyti iš jo sūnaus mirties. Iš tiesų Mary pranešė „Titaniko Fondui“ besilaukianti žuvusio muzikanto vaiko, tačiau, išklausęs A. Hume nuomonės, fondas atsisakė padėti besilaukiančiai moteriai. Jai buvo suteikta galimybė dar kartą prašyti pagalbos gimus vaikus ir įrodžius jo tėvystę.

Gimus vaikui, mergaitė galiausiai buvo pripažinta tikra Jock dukra. Mary turėjo gauti pašalpą už vaiką, tačiau čekis per klaidą buvo išsiųstas A. Hume, kuris pasisavino moters pašalpą ir išgrynino pinigus.

REKLAMA

Fondui sužinojus apie melagystę, Hume neigė gavęs čekį. Po keturių advokatų grąsinamųjų laiškų, kurie buvo ignoruoti, Mary kreipėsi į teismą. Nors visi įrodymai buvo prieš Hume, jis atsisakė dalyvauti teisme, teigdamas jog jo paties advokatas atmetė bylą ir nusprendė neatstovauti pono Hume teisme.

Galbūt A. Hume buvo iš tiesų pamišęs? Po ilgų teisminių procesų buvo įrodyti pono Hume sukčiavimai ir jis buvo nuteistas kalėti.

Kai Mary ir Jock dukrai suėjo šešeri, Mary sutiko vyrą, už kurio ištekėjo ir išsikraustė į kitą miestą. „Titaniko vaikas“ buvo atiduotas auginti Jock pamotei Alice.

REKLAMA

Mary mirus nuo tuberkuliozės vos po metų mirė ir Johnann globėja Alice. Tuomet mergaitė buvo atiduota tetai iš Skye salos. Kai Johnann suėjo 15 metų, ji pabėgo į Londoną ir pasikeitė savo vardą į Jackie.

Vėliau ji ištekėjo už John Ward Londono žinių reporterio. Deja, vyras mirė po 10 metų nuo smegenų auglio, palikęs Jackie su dviem vaikais, mano seserimi Cherry ir manimi. Mūsų mama užsibrėžė suteikti mums kuo geresnį gyvenimą, todėl netrukus įsidarbino filmų pramonėje. Ji daugiau neturėjo kito vyro ir niekada blogu žodžiu neminėjo savo mamos Mary. Ji teigė: „Dėl to, kas man nutiko, niekas nekaltas, viską lėmė Titaniko tragedija.“

O dėl Jock, jis niekada nesužinos, kad jo didvyriška mirtis sukėlė tiek daug kartėlio ir godumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų