REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien minimos pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirties metinės.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį minint prezidento Algirdo Mykolo Brazausko pirmąsias mirties metines ant jo kapo Antakalnio kapinėse Vilniuje atidengtas paminklas. Ant A.M.Brazausko kapo Antakalnio kapinėse įrengta granitinė platforma ir pailgas pjedestalas su metaline prezidento galva.

REKLAMA

Lėšas paminklui pastatyti skyrė Vyriausybė.

Eidamas 78-uosius metus  A. Brazauskas po ilgos ir sunkios ligos mirė 2010 m. birželio 26 d. Valstybinių laidotuvių metu liepos 1 d. prezidentas Amžinojo poilsio atgulė Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Į paskutinę kelionę prezidentą išlydėjo ir su juo atsisveikino aukščiausi šalies pareigūnai, prezidentė Dalia Grybauskaitė, prezidentas Valdas Adamkus. Pagerbti A. M. Brazausko į Lietuvą atvyko ne vienas užsienio šalies vadovas. Visuomenės atsisveikinimui buvo skirtos dvi dienos – per jas į prezidentūros Kolonų salę su gėlėmis rankose suplūdo keli tūkstančiai žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

2000 m. A. Brazausko vardu buvo pavadinta Kaišiadorių 1-oji vidurinė mokykla.

Po mirties A. Brazausko atminimui 2010 m. rugsėjo 24 d. Rokiškyje, ant namo (Laisvės g. 7), kuriame jis gimė, buvo atidengta memorialinė lenta. 2011 m. vasario 14 d. memorialinė lenta atidengta Vilniuje, ant LSDP centrinės būstinės (Barboros Radvilaitės g. 1).

A. Brazausko vardą gavo ir viena iš Lietuvos Respublikos Seimo salių.

Minint pirmąsias A. Brazausko mirties metines, Vilniaus Antakalnio kapinėse 12 val. vyks atminimo ceremonija ir bus atidengtas prezidentui skirtas paminklas, kurį iš plieno sukūrė marijampolietis skulptorius Kęstas Balčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15 val. bus aukojamos Šv. mišios Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Vilniuje.

Prezidento A. Brazausko biografija:

A. Brazauskas gimė 1932 m. rugsėjo 22 d. Rokiškyje. Vidurinę mokyklą baigė Kaišiadoryse. Tuometiniame Kauno politechnikos institute jis įgijo inžinieriaus hidrotechniko specialybę.

A. Brazauskas vadovavo Kauno hidroelektrinės statybai, 1965-aisiais buvo paskirtas statybinių medžiagų pramonės ministru, po poros metų pradėjo dirbti Valstybės planavimo komiteto pirmininko pavaduotoju. Vėliau tapo LKP CK sekretoriumi pramonės klausimais, buvo atsakingas už energetiką.

REKLAMA

1988-aisiais A. Brazauskas išrinktas LKP CK pirmuoju sekretoriumi. Jo kandidatūrą postą rėmė nacionalinio išsivadavimo judėjimas – Sąjūdis. LKP 1989-aisiais atsiskyrė nuo SSRS Komunistų partijos.

A. Brazauskas nepriklausomybės metais buvo vienas populiariausių politikų. Jis  – pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas, išrinktas 1993 m. vasario 14 d.

Kaip prezidentas (1993-1998) ar premjeras (2000–2006) A. Brazauskas vadovavo šaliai maždaug dvylika iš dvidešimties nepriklausomybės metų.

Iš aktyvios politikos A. Brazauskas buvo pasitraukęs 1998–2001 metais, joje taip pat nebedalyvauja nuo 2007-ųjų.

REKLAMA

Su A. Brazausku siejamas Lietuvos kelias į ES ir NATO. 1994 m. jis parašė laišką NATO generaliniam sekretoriui dėl Lietuvos priėmimo į Aljansą. 1995 m. Lietuva pareiškė ketinimą tapti Europos Sąjungos nare.

2003 m. balandį Atėnuose premjeras A. Brazauskas pasirašė stojimo į Europos Sąjungą sutartį. 2004 m. kovą Vašingtone jis dalyvavo Lietuvos prisijungimo prie NATO sutarties ceremonijoje.

Jaunystėje A. Brazauskas sportavo: stūmė rutulį, buriavo. Garsėjo kaip aistringas medžiotojas.

A. Brazauskas apdovanotas aukščiausiais Lietuvos Respublikos apdovanojimais: Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi; Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine; Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Jis taip pat yra pagerbtas daugelio užsienio valstybių aukščiausiais apdovanojimais, tarp jų – Rusijos Garbės ordinu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Algirdo Brazausko gyvenimo akimirkos:

Prezidento A. Brazausko laidotuvės:

Susiję straipsniai:

Mirė prezidentas Algirdas Brazauskas

G.Vagnorius: A.Brazauskas premjeru norėjo būti dar 1998-aisiais

H. Klinton: A. Brazauskas suvaidino labai svarbų vaidmenį nepriklausomybės judėjime

B.Genzelis: A.Brazauskas liks protingo prisitaikėliškumo simboliu

A. Brazauskas nebuvo pilkas žmogus

A. Butkevičius: A. M. Brazauskas save atidavė už Lietuvos nepriklausomybę

A. Vinkus: A. M. Brazauskas labai norėjo gyventi

Prezidentas Algirdas Brazauskas išėjęs, meilė ir mintys liko

A.Brazauskas amžinojo poilsio atgulė rožių jūroje

BBC: A. Brazauskas – viena skaudžiausių besibaigiančių metų netekčių

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų