REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos patirtis kuriant valstybę galėtų būti naudinga Afganistanui, teigė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, sekmadienį susitikęs su Afganistano Islamo Respublikos prezidentu Hamidu Karzajumi (Hamid Karzai).

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva - laisvės kovotojų šalis, kurioje prieš 20 metų nebuvo žinomi tokie dalykai kaip žmogaus teisės ir demokratija. Lietuva turi patirties kurti valstybę nuo nulio, todėl ši patirtis Afganistanui galėtų būti naudinga“, - susitikime kalbėjo Premjeras, liepos 2-5 dienomis su delegacija viešintis Afganistane.

REKLAMA

Kartu su šios šalies prezidentu H. Karzajumi Vyriausybės vadovas aptarė saugumo ir demokratijos situaciją Afganistane. H. Karzajus padėkojo už Lietuvos indėlį atkuriant Goro provinciją, kurios atkūrimui nuo 2005 m. vadovauja Lietuvos provincijos atkūrimo grupė (PAG).

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė, jog laukiama Afganistano prezidento sprendimo dėl atsakomybės už saugumą Goro provincijoje perdavimo afganams.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva pasiruošusi perduoti atsakomybę už saugumą dar šiais metais, kadangi situacija joje yra stabili. Šiuo klausimu diskutuojama su partneriais bei afganais, bus priimtas bendras solidarus sprendimas“, - sakė ministrė. Pasak jos, „Lietuva Goro provincijoje nemažai nuveikė, tikimės dar daugiau nuveikti po atsakomybės perdavimo“.

Susitikime, pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, taip pat buvo pabrėžta, jog Goro provincijai reikia didesnio dėmesio iš Afganistano sostinės Kabulo. Premjero A. Kubiliaus teigimu, provincijoms, kuriose vyrauja taika, neturėtų būti skiriamas mažesnis finansavimas nei toms, kuriose vyksta koviniai veiksmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afganistane iš viso tarnauja apie 220 Lietuvos karių ir 4 civiliai, 4 teisėsaugos atstovai. Be lietuvių, PAG'e dislokuotos ir 4 užsienio valstybių karinės pajėgos iš Danijos, Ukrainos, Gruzijos bei JAV. PAG stovykloje veikia Japonijos ir JAV civilių biurai.

Lietuva planuoja vadovauti PAG Goro provincijoje iki 2013 metų vidurio.

2010 m. lapkritį vykusiame NATO viršūnių susitikime Lisabonoje nuspręsta iki 2014 m. pabaigos palaipsniui perduoti atsakomybę už saugumą šalyje Afganistano saugumo pajėgoms (ANSF). Tranzicija nereikš NATO pasitraukimo iš Afganistano, tačiau jos procese bus siekiama, kad NATO perduotų visas kovines operacijas Afganistano saugumo pajėgoms, o patį svarbiausią dėmesį skirtų Afganistano saugumo pajėgų mokymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų