REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Naujiems reabilitacijos namų lankytojams Čičeve – nedideliame miestelyje, esančiame dvi valandos kelio į rytus nuo Maskvos – dažniausiai skiriamos dvi savaitės atsigauti nuo pykinimo, skausmo ir nemigos. Po to, besigydantieji įniksta į Biblijos skaitymus bei maldas (reabilitacijos centras priklauso sekmininkams), turi padėti kapoti malkas, nešti vandenį iš kaime esančio šulinio arba bent jau pagelbėti apsitvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau žymiai daugiau veikimo laisvės buvo suteikta Irinai Pavlovai – vienintelei centro gyventojai, besigydančiai priklausomybę nuo „krokodilo“ – vieno naujausių Rusijos narkotikų.

REKLAMA

Anot time.com, nėra jokio medicininio paaiškinimo, kaip I. Pavlovai pavyko išgyventi. Įprastinis „krokodilo“ – panašaus į morfiną narkotiko, kuris plinta tarp Rusijos jaunimo it pavojingas virusas – vartotojas neišgyvena ilgiau nei pora ar trejetą metų, o tie, kuriems vargais negalais pavyksta nutraukti vartojimą, dažniausiai lieka suluošinti visam gyvenimui.

Tačiau I. Pavlova tikina, kad ji leisdavosi šį narkotiką kone kiekvieną dieną ištisus šešerius metus, kadangi buvo pati išmokusi jį pasigaminti brolio virtuvėje. „Mane apsaugojo Dievas,“ – įsitikinusi mergina. Tačiau ilgalaikė priklausomybė jos veide palikusi gilias žymes: mergina kalba neaiškiai, o jos šviesiai mėlynų akių žvilgsnis atrodo tuščias, tarsi lobotomiją ištvėrusio ligonio.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl smegenų pažeidimo merginos motoriniai įgūdžiai visiškai sutrikę, – sako Andrejus Yatsenko, namų vadovas, kuris septynerius metus buvo priklausomas nuo heroino. – Kai ji bando eiti tiesiai, jos kūnas mėtosi į šalis, kol į kažką atsitrenkia... Todėl stengiamės būti jai švelnūs“.

Pirmieji narkotikai, kuriuos pradėjo vartoti Pavlova dar būdama paauglė – tai „chanka“ – dervą primenantis opiatas, gaminamas iš aguonų galvučių. Po to įniko į heroiną ir, galiausiai, būdama 27-erių – pabandė „krokodilo“, kadangi pastarojo sukeliamas efektas daugmaž toks pats, kaip ir heroino, tačiau jis – mažiausiai tris kartus pigesnis bei ypač lengvai pagaminamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veiklioji sudedamoji pastarojo narkotiko dalis yra kodeinas – labai populiarūs ir lengvai parduodami skausmą malšinantieji vaistai, kurie patys savaime nėra nuodingi. Bet tam, kad pagamintų „krokodilą“, kurio medicininis pavadinimas – dezomorfinas, narkomanai sumaišo vaistus su įvairiais ingredientais, tarp jų – benzinu, dažų skiedikliu, vandenilio chlorido rūgštimi, jodu ir raudonuoju fosforu, kuris gaunamas nugramdžius sierą nuo degtukų dėžučių. Remiantis įvairiais oficialiais skaičiavimais, 2010 m. Rusijoje šią medžiagą į venas leidosi nuo kelių šimtų tūkstančių iki milijonų žmonių. Tai kol kas – vienintelė šalis pasaulyje, kurioje narkotikų vartojimas peraugęs į epidemiją.

REKLAMA

„Krokodilas“ pirmąkart pasirodė Siberijoje ir Rusijos Tolimuosiuose Rytuose maždaug 2002 m., tačiau tik per pastaruosius trejetą metų jis išplito po visą šalį. Pasak Viktoro Ivanovo, Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos vadovo, nuo 2009 m. areštuotas šio narkotiko kiekis išaugo net 23 kartus. Pareigūnas teigia, jog vien per pirmus tris šių metų mėnesius buvo konfiskuota 65 mln. dozių.

„Dar prieš penkerius metus aptikti šį narkotiką pasitaikydavo tik labai retais atvejais,“ – balandžio 18 d. susirinkimo metu, kuriame dalyvavo ir pats prezidentas Dmitrijus Medvedevas bei kiti aukšti pareigūnai, pasakojo V. Ivanovas. D. Medvedevas tąkart palinko ties kompiuteriu ir į paiešką įvedė „krokodil“ – rezultatuose pasipylė receptai bei tikslios instrukcijos, kaip šį narkotiką pasigaminti. „Ką visa tai reiškia?“ – apstulbęs paklausė prezidentas.

REKLAMA

„Daugumos žmonių nedomina, kas tas „dezomorfinas“ – jiems tereikia instrukcijų, kaip jį pasigaminti,“ – atsakė narkotikų kontrolės tarnybos vadovas.

Dar du iš susirinkimo vedėjų pateikė informaciją, kad „krokodilas“ sukelia maždaug pusę su narkotikais susijusių žmonių mirčių. Tuo tarpu kai kuriose provincijose, pasak V. Ivanovo, šis narkotikas praktiškai pakeitė visus tradiciniais buvusius opiatus.









Manoma, kad greičiausiai „krokodilas“ išplito vargingiausiuose ir tolimiausiuose šalies kampeliuose, tokiuose miestuose, kaip kad Vorkuta (I. Pavlovos gimtinė) – buvusiame Gulago lageryje, esančiame apie 161 km nuo šiaurės poliarinio rato. Žiema tenai tęsiasi aštuonis metų mėnesius, todėl, kaip sako I. Pavlova, jauni žmonės yra nuolat apimti nuobodulio. Dauguma jų – girtauja, ir tik mažoji dalis ką nors dirba. Ta pati situacija – šimtuose kitų miestų bei kaimelių, esančių Rusijos šiaurėje. Mergina pasakojo, kad, be jos miestelyje gyveno kelios dešimtys priklausančiųjų nuo „krokodilo“, tarp jų – ir jos brolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visi iš jų jau yra mirę, – sako ji. – Vieni susirgo pneumonija, kiti gavo kraujo užkrėtimą, tretiems sprogo širdies arterija, dar vieni susirgo meningitu, o kai kurie – paprasčiausiai pūva“.

Būtent „puvimas“ paaiškina šio narkotiko pavadinimą. Injekcijos vietoje – galima leistis bet kur nuo pėdų iki viršugalvio – sprogsta kraujagyslės ir miršta aplinkiniai audiniai, todėl oda pasidaro žalsva ir žvynuota, visai kaip krokodilo. Gangrena ir amputacijos – ypač dažnai pasitaikantis piktnaudžiavimo „krokodilu“ rezultatas, o akyto kaulo audiniai – kaip kad apatinis žandikaulis – dėl narkotiko  rūgštingumo pradeda irti.

REKLAMA

I. Pavlova atėjo į protą 2008 m., kuomet dvi savaites praleido neišeidama iš brolio buto ir daugiau nieko neveikė, tik virė šį narkotiką ir leidosi į kirkšnyje esančią šlaunies arteriją. „Pakilus jausmas tęsdavosi daugmaž pusantros valandos, o išsivirti „krokodilą“ užtrunka valandą. Todėl nieko kito ir nedariau: tiesiog jį gaminau ir leidausi visas 24 val. per parą“, – teigia mergina.  Tačiau, besaikio svaiginimosi eigoje, gangrena taip išplito apie kirkšnį, jog prasidėjo kraujo užkrėtimas. I. Pavlova buvo nuvežta į reanimaciją, o tuomet perkelta į detoksikacijos palatą, kur vieną dieną apsilankė pora sekmininkų, siūlančių narkomanams prisiglausti jų reabilitacijos namuose. Ir mergina sutiko.

REKLAMA

Tačiau liūdina tai, kad Rusijos vyriausybė vargiai teprisideda prie reabilitacijos sistemos gerinimo. Balandžio mėnesį vykęs susitikimas su D. Medvedevu  sukėlė viešas diskusijas dėl būtinybės uždrausti prekybą kodeinu bei įvesti privalomą testavimą dėl narkotikų mokyklose, o per ateinančius kelerius metus sukurti pirmąjį valstybės remiamą reabilitacijos klinikų tinklą. Tačiau kol kas sveikatos ministerija atsakinga tik už nedidelį reabilitacijos centrų kiekį, kuriuose gydosi apie 2,5 mln. narkomanų, iš kurių didžioji dalis tebevartoja heroiną. Tuo tarpu Rusijos krikščionių evangelikų sąjunga, kurioje dominuoja sekmininkai, savarankiškai prižiūri 500 reabilitacijos centrų, todėl jie laikomi didžiausiais reabilitacinės pagalbos tiekėjais Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA









Tam, kad I. Pavlova neberegėtų vietų, kurios galėtų jai iš naujo sukelti narkotiko poreikį – kaip kad vaistinių, kuriose ji pirkdavo kodeiną arba laiptinių, kuriose leisdavosi „krokodilą“ – evangelikai ją perkėlė į Čičevo centrą, esantį Maskvos priemiesčiuose – trijų aukštų namą, kuris atrodo išlikęs dar nuo 19 amžiaus: su medžio deginimo krosnimi virtuvėje ir tradicine kieme stovinčia pirtimi, kurią šio centro gyventojai susirentė patys. Nuo artimiausio miestelio Čičevą skiria neaprėpiami laukai ir spygliuočių miškai. Tačiau 2009 m., kai narkotiko poreikis besibaigiant pirmajam reabilitacijos kursui tapo nepakeliamas, I. Pavlova sugebėjo nutranzuoti į Maskvą ir iš ten su traukiniu grįžti į Vorkutą, kad tik vėl galėtų svaigintis.

REKLAMA

Šiuo metu iki antrojo reabilitacijos kurso pabaigos merginai beliko savaitė. Nenumaldomas „krokodilo“ poreikis, pasak jos, galų gale baigėsi. „Nebenoriu iš naujo pergyventi visko, kas buvo. Kai pradėjau svaigintis, buvau graži mergina, o dabar štai... – nutrūkusi mintis pakimba ore. – Gyventi nuolat svaiginantis – tai tarsi nerasti kelio iš košmariškos pelkės“.

Kaip Balsas.lt informavo Policijos departamento Narkotikų kontrolės valdybos viršininkas Edvardas Šileris, Lietuvoje kol kas neužfiksuota dezomorfino (krokodilo) platinimo bei vartojimo atvejų.

Pasak jo, Lietuvos nelegalūs chemikai patys kuria šiuo metu naujos atmainos metamfetaminą, tačiau tyrimų dar nėra. Taip pat pareigūnas paminėjo, kad buvo mėginama įvežti mažą kiekį dezomorfino į Latviją iš Rusijos, bet ši kontrabanda buvo sulaikyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų