REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas tada, Nepriklausomybės pradžioje, 1990–siais, galėjo pagalvoti, kad tie romantiški, svajoję apie amžiną draugystę jaunuoliai po dešimties metų taps pačiais nuožmiausiais visų laikų Lietuvos nusikaltėliais ?

REKLAMA
REKLAMA

„Jie save vadino draugais. Drauge, mano drauge,  sakydavo vienas kitam. Deklaruodavo lygybės principą. Buvo net tokie susitarimai dideli, kad jie liks visais atvejais neišskiriami draugai, niekada neparsiduos. Nesives į savo kompaniją merginų ar žmonų, nepasitarę“, – laidai pasakojo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis. Pareigūnas buvo vienas iš tų, vadinto „juodojo eskadrono“ narių, kuriuos tuomečiai teisėtvarkos ir teisėsaugos vadovai slapčia komandiravo į Panevėžį tirti „Tulpinių“ įvykdytų nusikaltimų. Vėliau daugelis iš jų šalies prezidento už sėkmingą darbą buvo apdovanoti ordinais ir medaliais. „Mes iš karto supratom, kad susidūrėm su neeiline situacija. Panevėžyje iš tikrųjų girdėjom tokias kalbas, kad tai tikra „vilkolakių“ grupė. Ypač jos lyderis Virginijus Baltušis, kuriam tikrai nebuvo nieko švento“.

REKLAMA

„Buvo tikras lyderis. Psichologiškai labai tvirta asmenybė. Neeilinis žmogus, – savo pastebėjimais ir išvadomis apie V. Baltušį dalijosi pareigomis vyriausias Lietuvos kriminalistas A. Matonis. – Ir... tie keisti išvedžiojimai pagal zodiako ženklus ir sapnininkus... Jo suburtiems silpnesniems žmonėm tai darė įspūdį. Jis taip užvaldė, pajungė juos, kad be jo žinios niekas net žingsnio nedrįsdavo žengti“.

„Teko pabendrauti ir su garsiuoju, jei taip galima pasakyti, A. Vertelka“– prisiminė buvęs Panevėžio meras V. Matuzas. „Klausiausi jo „filosofinių“ pamąstymų, kad visuomenė yra bejėgė prieš juos. Nes jie yra visagaliai. Jie gali nuo mažų dienų vaikus įtraukti į savo ratą, iš pradžių duodami jiems saldainių. Paskui alaus, cigarečių. Po to, sakė, jie jau eina mūsų nurodyti vogti. O po to tampa ir mūsų gaujų nariais. Tokia buvo jų „filosofija“.

REKLAMA
REKLAMA

LNK televizija tęsia pasakojimą apie Panevėžio fenomeną. „Tulpinių“ nusikalstamo susivienijimo nariai. Visi pareigūnai, tyrę jų įvykdytus nusikaltimus, pripažįsta, kad kitų tokių žiaurių Lietuvoje nebuvo. Lietuvoje nėra kitų, nuteistų už tiek žmogžudysčių.

Apie visa tai, tik plačiau ir išsamiau – ketvirtadienį 19.10 val. žiūrėkite per LNK žurnalistinių tyrimų cikle „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ su Egidijumi Knispeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų