REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūdikio gimimas – didžiulis džiaugsmas mamai. Gaila tik kad kai kada šis džiaugsmas užgožia pačios mamos žavesį. O juk su viršsvoriu, pigmentinėmis dėmėmis ir strijomis – tuo, kas dažniausiai vargina iš karto po gimdymo, - galima pakovoti!

REKLAMA
REKLAMA

Nėštumo metu jūsų kūnas patyrė reikšmingų pokyčių. Jis kinta ir po vaiko gimimo: iškart po gimdymo gimda pradeda sparčiai susitraukinėti siekdama grįžti į pirminę padėtį ir sustabdyti kraujavimą. Jums gali skaudėti visą kūną, ypač nugarą, gali padidėti prakaitavimas. Bet visi šie pokyčiai – laikini, daugumai moterų greitai praeina. Deja, kai kurios problemos po nėštumo lieka ilgesniam laikui ir jaunoms mamoms sukelia nusivylimą. Tai viršsvoris, likęs pilvukas, pigmentinės dėmės, strijos, varikozės tinklas. Pamėginkime atsikratyti ir jų!

REKLAMA

Viršsvoris: jums padės kūdikis

Jei maitinate krūtimi, tikriausiai nustebsite, kiek padidėjo jūsų apetitas. Tai viena iš gamtos išminties apraiškų: svarbu kad jūsų kūdikis gautų visų jam reikalingų medžiagų, tad jūsų laukinis alkis garantuoja, jog jums maitinantis pakankamai jis pats gaus visa, kas reikalinga. Iš tikrųjų nebūtina valgyti daug, svarbiausia – sveiką ir kokybišką maistą. Kadangi maitinimas krūtimi reikalauja dar didesnių energijos sąnaudų nei nėštumas, jūsų organizmui kasdien prireiks 500 kcal daugiau nei įprastai.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kad ir ką jūs bedarytumėte, jokiu būdu nepulkite laikytis dietos ar badauti. Valgykite pakankamą maisto kiekį, tik venkite „tuščių kalorijų“ – maisto, kuris neduoda pakankamai daug baltymų, vitaminų, mineralų. Ir gerkite daugiau skysčių. Galima po stiklinę vandens išgerti prieš kiekvieną maisto porciją – tai padės pažaboti alkį. Stenkitės valgyti po truputį: keletą kartų per dieną, nedidelėmis porcijomis. Kad alkis nekamuotų naktimis, prieš einant miegoti galima išgerti stiklinę pieno ar kefyro.

Atsargiai su mankšta. Jums negalima pervargti, be to, kai kurie pratimai šiuo periodu gali būti netgi pavojingi. Po Cezario pjūvio fiziniai pratimai turėtų būti atliekami itin atsargiai. Negalima kelti, nešioti sunkių daiktų. Venkite bet kokios veiklos, nuo kurios įsitempia pilvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei gimdėte natūraliai, be komplikacijų, jau praėjus savaitei po gimdymo galima daryti nesudėtingus pratimus – pavyzdžiui, raumenų tempimo, pasilenkimus, ir, žinoma, vaikščioti. Taip pat galima atnaujinti ir Kegelio pratimus: makšties raumenų įtempimą ir atpalaidavimą.

Atsikratyti antsvorio padės ir jūsų kūdikis. Dažniau jį imkite ant rankų, nešiokite. Tai puiki treniruotė rankų raumenims. O kadangi kūdikis palengva sunkės (sulaukęs metukų jis jau turėtų sverti apie 9-10 kg), palaipsniui didės ir jūsų krūvis. Pasivaikščiojimas su vežimėliu – taip pat puikus fizinis krūvis. Pradėkite iš pat ryto: pasivaikščiokite sparčiu tempu, ir pastebėsite, kaip priaugti kilogramai tirpsta savaime. Svarbiausia – būkite kantri, neskubėkite: tai, kas susikaupė per 9 mėnesius, neištirpsta per 3 dienas.

REKLAMA

Nukaręs pilvas

Nėštumo metu pilvo sienelės stipriai išsitempia, o po gimdymo nukąra. Jei moteris puikios fizinės formos, pilvo raumenys treniruoti, specialūs pratimai padės pilvukui sparčiai sugrįžti į pirminę padėtį. Kad pagerėtų kraujotaka, pravers ir pilvo masažas šaltu arba kontrastiniu dušu pagal laikrodžio rodyklę, po 10-15 min. kasdien. Nepakenks ir kremai bei losjonai kūnui, kurie užtikrina odos stangrumą.

Pigmentinės dėmės

Vienas iš dažnų nėštumą lydinčių nemalonumų – pigmentinės dėmės, kurios atsiranda ant veido ir kūno. Šis reiškinys susijęs su hormonų pertvarka, o tiksliau – su specifinio hormono, darančio įtaką melanino susidarymui, suaktyvėjimu. Pigmentinės dėmės dažnai pačios išnyksta po gimdymo praėjus 3-4 mėnesiams. Bet jūs galite paspartinti jų nykimą. Tam prireiks 2 kartus per dieną 10-15 minučių pagulėti su veido kauke iš natūralaus jogurto, o paskui nuvalyti odą citrinos sultyse suvilgytu vatos diskeliu. Taip pat efektyvios balinamosios kaukės iš braškių, serbentų, agurkų ir pomidorų. Kaukės tepamos ant veido 20-25 min., tada nuplaunamos šiltu vandeniu. Esama ir specialių kosmetinių priemonių pigmentinėms dėmėms šalinti. Padeda ir priemonės nuo strazdanų. Jei dėmės vis dėlto pasirodys itin atkaklios, jas galima išvalyti ultragarsu – kreipkitės į dermatologą.

REKLAMA

Pigmentinės dėmės taip pat valomos ir tokiais mišiniais:

Citrinos. 1 citrinos sultys sumaišomos su 1 plaktu baltymu. Užtepti ant veido, palaikyti 10-15 minučių, nuplauti ir patepti veidą riebiu kremu.

Petražolių. 2 a.š. smulkiai pjaustytų petražolių užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 2-3 valandas, tada nukoškite. Laikykite šaldytuve, ne ilgiau kaip savaitę. Šiuo vandeniu veido oda valoma 2 kartus per dieną, ryte ir vakare. Jei norite pasigaminti atsargų – užplikytą, atvėsintą ir nenukoštą nuovirą galima užšaldyti šaldymo kameroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Strijos

Strijų atsiranda maždaug 97 procentams būsimųjų mamų. Jei jūsų oda šviesi, o strijos vos pastebimos, jas galima dar sumažinti specialiais kremais su kolagenu ir vitaminais A bei E. Nedideles strijas efektyviai šalina ir specialus vakuuminis masažas, atliekamas kosmetikos salonuose. Jį galima daryti po gimdymo praėjus 6 savaitėms, nepriklausomai nuo to, ar maitinate krūtimi, ar ne. Ši procedūra neturi įtakos pieno kokybei ir kiekybei.

Galima pasinaudoti ir liaudies receptu strijoms šalinti. Gal jis ir nepašalins strijų visiškai, bet padarys jas mažiau matomas. Sumaišyti pusę stiklinės alavijo sulčių, pusę stiklinės alyvuogių aliejaus, įlašinti 10 lašų vitamino E ir 5 lašus vitamino A. Viską gerai išmaišyti ir supilti į tamsaus stiklo buteliuką su kamščiu. Laikyti šaldytuve. Šiuo aliejumi odą tepti 2 kartus per dieną, ryte ir vakare. Nenuplauti.

REKLAMA

Varikozinis venų išsiplėtimas

Nėštumo metu dažnai atsiranda arba paūmėja jau buvęs varikozinis venų išsiplėtimas. Dar didesnė tikimybė jam atsirasti tuomet, kai nėštumas daugiavaisis. Kad atsikratytumėte varikozinių žvaigždučių, pirmuosius 6 mėnesius po gimdymo galima naudoti specialius antivarikozinius tepalus, gydomąsias kojines. Ir viena, ir kita turi skirti gydytojas. Chirurginius gydymo metodus galima taikyti tik baigus maitinti krūtimi ir ne anksčiau kaip 3 mėnesiai po gimdymo.

Gydymo metodo parinkimas visų pirma priklauso nuo venų išsiplėtimo dydžio. Smulkias venas padarys nematomomis net ir specialios injekcijos. Rimtesniais atvejais prireikia ir venų šalinimo. Moterims, kurios linkusios į venų išsiplėtimą, labai rekomenduojamas „dviračio“ pratimas: atsigulus ant nugaros imituoti dviračio mynimą. Jį patariama daryti kasdien po keletą minučių, bet ne anksčiau kaip praėjus 2 mėnesiams po gimdymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų