REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkams pavyko pirmą kartą aptikti ploną iš antimedžiagos dalelių antiprotonų sudarytą žiedą, gaubiantį Žemę.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atradimas, apie kurį rašoma leidinyje „Astrophysical Journal Letters“, patvirtinta teorinius darbus, teigusius, kad Žemės magnetinis laukas gali pagauti antimedžiagą.

REKLAMA

Anot mokslininkų, nedidelis antiprotonų kiekis yra tarp Van Alleno žieduose sulaikomos „įprastos“ medžiagos.

Antiprotonus aptiko „Pamela“ (angl. „Payload for Antimatter Matter Exploration and Light- nuclei Аstrophysics) palydovas, paleistas 2006 metais. Jo užduotis – tirti didelės energijos daleles, atkeliaujančias iš Saulės ir Saulės sistemos gilumos – vadinamuosius kosminius spindulius.

Šios kosminių spindulių dalelės gali susidurti su molekulėmis, sudarančiomis Žemės atmosferą, ir taip sukelti dalelių liūtis.Didžioji šių kosminių ar sukuriamų jų „dukterinių“ dalelių dalis įstringa Van Alleno žieduose, srityse, kur jas sugauna Žemės magnetinis laukas.Vienas „Pamela“ tikslų buvo tarp gausesnių įprastų dalelių, tokių kaip protonai ar helio atomų branduoliai, ieškoti antimedžiagos dalelių.

REKLAMA
REKLAMA

Nauja analizė rodo, kad kai „Pamela“ keliauja pro sritį, vadinamą Pietų Atlanto anomalija, palydovas fiksuoja tūkstančius kartų daugiau antiprotonų nei paprastai aptinkama kosmose ar, kaip galima manyti, susidarytų iš įprasto dalelių irimo.

Anot mokslininkų, tai įrodymas, kad antiprotonus toje vietoje laiko antiprotonų žiedai, Van Alleno žiedų atitikmenys, bent jau tol, kol jie susiduria su įprasta atmosferos medžiaga ir yra panaikinami.

Šis žiedas yra „gausiausias antiprotonų šaltinis netoli Žemės“, teigė tyrimo bendraautorius Alessandro Bruno iš Bari universiteto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sulaikyti antiprotonai gali pradingti jiems sąveikaujant su atmosferos sudedamosiomis dalelėlis, ypač nedideliuose aukščiuose, kur panaikinimas tampa pagrindiniu praradimo mechanizmu“, – „BBC News“ kalbėjo jis .„Didesniame nei kelių šimtų kilometrų aukštyje praradimo rodiklis yra daug žemesnis, taigi gali susidaryti didelis antiprotonų kiekis“, – aiškino mokslininkas.

Anot A. Bruno, mokslininkams pavyko ne tik patvirtinti teorinius darbus, jau seniai numačiusius šių antimedžiagos žiedų egzistavimą. Jo teigimu, šios dalelės taip pat gali tapti nauju kuro šaltiniu ateities erdvėlaiviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų