REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 1— ąją 22 buvę Šiaulių miesto moksleiviai sės ne į mokyklos suolus klasėse, bet prie kompiuterių Ispanijoje, Anglijoje, Airijoje, Vokietijoje ir kitose emigracijos vietose. Šiaulių miesto bendrojo lavinimo mokyklos juos mokys nuotoliniu būdu. Po pasaulį pasklidę tautiečiai galės gauti lietuviškos mokyklos baigimo dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Mokiniai pasklidę po Europą

Šiaulių miesto „Sandoros“ pagrindinė mokykla mokytis nuotoliniu būdu jau priėmė 12 moksleivių. Rugsėjo pirmąją startuoja mokyklos pedagogų parengtos mokymo programos pirmos — aštuntos klasių moksleiviams, išvykusiems su tėvais gyventi užsienyje. Programas mokytojai rengė beveik visus praėjusius mokslo metus.

REKLAMA

Iš šios mokyklos, pagal iš anksto suderintą su pedagogais tvarkaraštį, elektroninės pamokos bus siunčiamos moksleiviams, gyvenantiems Anglijoje, Airijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Vokietijoje. Tėvai į mokyklą jau atsiuntė prašymus priimti jų atžalas ir pasirašė su mokykla mokymo sutartis.

Pamokos internetu

„Kiekvienos klasės mokymo kursas suskirstytas pagal numatytas elektronines pamokas. Jose — filmuota teorijos ir užduočių išaiškinimo medžiaga. Moksleiviai mokymo programą įsisavina elektroninėje erdvėje bendraudami su mokytoju, savarankiškai atlikdami užduotis, spręsdami savikontrolės ir kontrolinių darbų testus“, — apie nuotolinį mokymąsi pasakoja “Sandoros“ pagrindinės mokyklos direktorius Kęstutis Šaltis.

REKLAMA
REKLAMA

Direktoriaus teigimu, naujasis mokymosi būdas išsprendžia daugelio emigravusių šeimų vaikų ugdymo problemą. Mat siekiantiems, kad atžalos įgytų pilną pagrindinį išsilavinimą Lietuvoje, nebūtina vaikus palikti senelių ar giminaičių priežiūrai, kol jie čia baigs mokyklas.

„Nuotoliniu būdu besimokantiems Lietuvos piliečiams mokslas yra nemokamas. Sėkmingai baigę mokyklas moksleiviai gauna valstybės pripažintus išsilavinimą patvirtinančius dokumentus“, — sako K. Šaltis.

Moksleiviai, baigusieji „Sandoros“ pagrindinę mokyklą gaus aštuonių klasių baigimo pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moksleivių tenka ieškoti

„Bandome atstatyti ryšius su emigravusiais, mokyklos nebaigusiais moksleiviais. Paaiškėjo, kad tai yra labai sudėtinga. Telefonų numeriai, adresai — pasikeitę,“ — pasakoja K. Šaltis.

Negalėdami surasti savo buvusių mokinių, „Sandoros“ pedagogai jų ieško per Šiauliuose likusius mokinių artimuosius ar giminaičius.

„Mūsų tikslas tėra jiems padėti, pranešti apie mokymosi Lietuvoje galimybę, gyvenant užsienyje. Apie tokią galimybę darbais užimti mokinių tėvai gali ir nežinoti,“ — svarsto mokyklos direktorius.

REKLAMA

Ar mokymosi rezultatai patikimi?

„Toks klausimas greičiausiai gali kilti nesusipažinus, kaip veikia nuotolinio mokymo programa. Tačiau yra numatyti būdai ir tokiems įtarimams išsklaidyti, — teigia “Sandoros“ direktorius K. Šaltis. — Mokinys, raštu pateikęs kontrolinį testą, dar bendrauja su mokytoju, matydami vienas kitą monitoriuje. Mokytojas gali užduoti papildomus klausimus kontrolinio darbo tema ir įsitikinti, ar mokinys savarankiškai atliko užduotį, ar dairosi pagalbos aplinkui. Bet kuriuo atveju turi išlikti pasitikėjimas ir pagarba vienas kitam“.

REKLAMA

Užsienyje gyvenantys ir kelerius metus lietuviškos mokyklos nelankę mokiniai laiko testus, pagal kuriuos pedagogų sudaryta komisija išaiškina moksleivio žinių lygį ir tėvams padeda apsispręsti, nuo kurios klasės jų atžala turėtų tęsti mokslą nuotoliniu būdu.

Mokytis ir užsienio šalies, kurioje moksleivis gyvena, ir tuo pat metu nuotoliniu būdu Lietuvos mokykloje — sunku. Tam reikia didžiulio ir tėvų ir moksleivių pasiryžimo bei pastangų, teigia „Sandoros“ direktorius.

Ateityje mokykla numato rengti papildomo nuotolinio ugdymo programas, kuriose vaikai būtų mokomi lietuvių kalbos, istorijos. Toks poreikis taip pat jaučiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokosi ir emigravę gimnazistai

Šiaulių Simono Daukanto gimnazijoje šiemet į nuotolinio mokymo vienuoliktąją klasę „ateis“ 10 gimnazistų. Jie jau parašė gimnazijos direktoriui prašymus.

„Nuotolinio mokymosi galimybėmis domėjosi ir daugiau užsienyje apsigyvenusių vienoliktokų, tačiau jų prašymų negavome. Gal ši programa jiems pasirodė sudėtinga?“ — svarsto gimnazijos ugdymo skyriaus vedėja Irena Vaizgirdienė.

Šiemet mokykla įsteigė vienuoliktąją nuotolinio mokymo klasę, kitąmet planuoja steigti ir dvyliktąją. Direktoriaus Vytauto Kantausko teigimu, prie nuotolinio mokymo programos visų gimnazijos klasių mokiniams ketinama pereiti per porą artimiausių metų.

REKLAMA

Nuotolinio mokymo programas šiuo metu yra parengusi ir Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazija. Direktorės Jūratės Kaščiuškienės teigimu, programa startuos dar šiais mokslo metais. Šiandien miesto Tarybos posėdyje bus tvirtinami atnaujinti mokyklos nuostatai, įteisinantys naują mokyklos veiklą — nuotolinį mokymą.

„Nuotolinukai“ padės išgyventi

Nuotolinis mokymas mokykloms padeda pritraukti mokinių, o mokiniams — išsaugoti ryšius su buvusia mokykla, neretai ir gimtąją kalbą.

„Sandoros“ pagrindinė mokykla, turinti 420 moksleivių, ateityje tikisi suburti apie šimtą 1— 8 klasės “nuotolinukų“.

REKLAMA

Koks tokio mokymosi poreikis ir kiek šalyje mokyklų užsiima nuotoliniu mokymu, informacijos Švietimo ir mokslo ministerija nekaupia. Tačiau pateikia skaičius: mokyklos biudžetą vienas nuotolinio mokymo 1— 4 klasės moksleivis papildo 1414 litų „krepšeliu“, 5 — 8 klasės — 1540 litų, 9— 10 — 1916 litų. Į mokyklą vaikštantis mokinys atsineša 3310 litų “krepšelį“.

Pradžia — Vilniuje

Nuotolinio mokymosi būdo pradininkė, Vilniaus Ozo vidurinė mokykla, pernai jau turėjo 420 nuotolinio mokymo moksleivių, šiemet dar tebeplaukia prašymai priimti į nuotolinio mokymosi klases.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuotolinio mokymosi poreikis pastebimai auga. Mūsų mokykloje nuotoliniu būdu mokosi ne tik emigracijoje gyvenantys moksleiviai, bet ir dėl įvairių priežasčių pamokų negalintys lankyti Lietuvoje gyvenantys moksleiviai“, — “Šiaulių kraštui“ sakė Ozo vidurinės mokyklos direktorius Albinas Daubaras.

„Mokinys, raštu pateikęs kontrolinį testą, dar bendrauja su mokytoju, matydami vienas kitą monitoriuje.

Nuotoliniu būdu mokosi ir suaugusieji

Šiaulių suaugusiųjų vidurinėje mokykloje ir suaugusieji mokosi nuotoliniu būdu. Moksleiviai užduotis gauna ir jas atlikę siunčia mokytojams elektroniniais laiškais, du kartus per mokslo metus atvažiuoja susitikti su mokytojais atsiskaityti raštu ir žodžiu išmoktos mokymo programos. Šioje mokykloje šiemet mokosi 10 užsienyje gyvenančių ir dirbančių suaugusiųjų.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų