REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos vyrų krepšinio čempionatas – pirmas toks didelis renginys, kuris vyks visoje šalyje. Kaip jam rengiasi policija?

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį Kauno arenos atidarymo vakarą į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi vyriškis. Jis pareiškė gavęs į savo mobiliojo ryšio telefoną pranešimą, kad tą pačią dieną 21 valandą bus susprogdinta Kauno arena. Tyrimas atliekamas iki šiol – telefoninis teroristas dar nenustatytas.

REKLAMA

„Šiuolaikinės technologijos leidžia nesunkiai nustatyti tokius grasintojus. Dažniausiai jie sulaikomi ir neišvengia atsakomybės. Tokiuose renginiuose dirba ir kriminalinės policijos pareigūnai. Nustatyta aiški tvarka, kuri tokiais atvejais veikia nepriekaištingai“, – tikino Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas.

„Balsas.lt savaitės“ žurnalistas domėjosi, ar mūsiškė policija yra tinkamai pasirengusi nuo panašių incidentų ar galimų riaušių apsaugoti šią savaitę prasidėsiančio Europos krepšinio čempionato arenas.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalingai pažymi pergales

„Manau, kad tomis dienomis ilgapirščiams bus pats darbymetis. Po varžybų bus nemažai asmeninių daiktų, dokumentų, fotoaparatų ar kitų vertingesių daiktų praradusių užsieniečių. Juk arenose ir po to miestų baruose šėlios minios žmonių, tad tokiais atvejais pasitaiko įvairiausių smulkių incidentų.

Per tokius renginius dažniausiai pasitaiko vagysčių, kumščiais mojuojančių ar alkoholio padauginusių sirgalių. Artimiausiomis savaitėmis tokių „klientų“ pas mus netrūks. Ramina tai, kad krepšinio sirgaliai, kitaip nei futbolo gerbėjai, yra santūresni, tad manome, jog atlaikysime artėjantį kriminalinį maratoną“, – taip kalbėjo didžiausiame pastarųjų metų sporto renginyje dirbsiantys keli Kauno kriminalinės policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verta prisiminti, kad pastaraisiais metais bent jau Kaune kone po kiekvienų čempionų taures laimėjusių krepšininkų sutiktuvių masiškai būdavo daužomi parduotuvių vitrinų, laikraščių kioskelių, viešojo transporto stotelių stendų stiklai.

Kartais agresyvūs jaunuoliai susimušdavo su kitais šėliojančiais krepšinio gerbėjais. Taip chuliganiškai savo džiaugsmą ir iškovotą Lietuvos pergalę „pažymėdavo“ nusižengti nevengiantys sirgaliai.

Policijos duomenimis, tokių šėliotojų amžius – 19–25 metai.

Vis dėlto teisėtvarkos pareigūnai pernelyg įsiautėjusius sirgalius žada pažaboti ir neleisti kelti audringo chaoso.

REKLAMA

„Lietuvos policija saugojo ne vieną svarbų renginį. Be 1993 metais surengto popiežiaus Jono Pauliaus II vizito, daug pastangų kainavo 2002-ųjų JAV prezidento Georgeʼo Busho vizitas, NATO šalių ministrų susitikimas.

Daug praktikos gavome malšindami lenkų futbolo sirgalių išpuolius Vilniaus ir Kauno stadionuose.

Pasirengimas Europos krepšinio čempionatui irgi vyko ganai sudėtingai. Šis renginys suburs visos šalies pareigūnus“, – sakė Viešosios policijos valdybos viršininkas S. Gagas.

Kritiniu atveju – ir VSD dėmesys

„Eurobasket 2011“ saugumo grupės vadovas Henrikas Šliažas žada, kad krepšinio varžybų, kurios vyks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus arenose, saugumą užtikrins maždaug tūkstantis apsaugos darbuotojų.

REKLAMA

Pasak jo, čempionato saugumą, be apsaugos darbuotojų, kontroliuos ir vykdys visos Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios įstaigos, miestų savivaldybių administracijų civilinės apsaugos padaliniai, Radiacinės saugos centras.

Anot H. Šliažo, esant būtinybei numatytas glaudus bendradarbiavimas su Krašto apsaugos ministerijos darbuotojais ir net Valstybės saugumo departamento agentais (VSD).

Viešąjį konkursą laimėjusios saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ apsaugos darbuotojai užtikrins tvarką arenų viduje ir jų prieigose, išskirtinių svečių, riboto patekimo ir sirgalių zonose. Taip pat jie žada dirbti šalies viešbučiuose, kuriuose apsistos čempionato dalyviai – krepšininkai ir jų pagalbininkų delegacijos, bei komandų treniruočių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt savaitės“ žiniomis, bendrovės „Ekskomisarų biuras“ apsaugos vyrai yra geidžiamiausi ne tik viešų renginių, bet ir privačių vakarėlių, fizinių asmenų sargybiniai.

Tarp jų yra ir buvusių kriminalinės policijos darbuotojų. Šios saugos tarnybos įkūrėjas Alvydas Sadeckas – buvęs ilgametis kovotojas su pirmųjų šalies mafiozų gaujomis, kuriam dar nepriklausomybės pradžios metais buvo pavesta vadovauti tuo metu įsteigtam šeštajam skyriui. Šiam padaliniui buvo pavesta draskyti visoje šalyje siautėjančias organizuoto nusikalstamumo gaujas.

REKLAMA

Galbūt per šį renginį apsaugos darbuotojai naudosis naujausios technologijos ginkluote? „Bus pasitelkti tik kelių tipų metalo detektoriai“, – tvirtino H. Šliažas.

Jo teigimu, didžiausios apsaugos darbuotojų pajėgos bus sutelktos finalinėse varžybose Kauno arenoje.

„Aro“ vizitai jau nebestebins

„Kaip rodo praktika, per krepšinio čempionatus dažniausiai pasitaiko smulkių administracinių pažeidimų, tokie kaip girtavimas, viešosios tvarkos nesilaikymas, smulkios vagystės. Krepšinio sirgaliai negarsėja įžūliais išpuoliais kaip, tarkime, futbolo gerbėjai, tačiau policija ir kitos institucijos yra pasirengusios bet kam“, – kalbėjo Viešosios policijos valdybos veiksmus atidžiai koordinuosiantis viršininkas S. Gagas.

REKLAMA

Tačiau ar tokie „pokštai“ dėl melagingų pranešimų apie žadamus sprogimus arenose netaps kasdienybe? S. Gagas tikino, kad į tokius įvykius pareigūnai reaguoja gana ramiai, nes įvertinę kitų šalių patirtį, panašių incidentų tikėtasi.

„Tam buvo atitinkamai pasirengta. Kauno arena buvo nuodugniai patikrinta dar prieš renginį, todėl kelti panikos ir evakuoti visus žmones nebuvo jokio pagrindo“, – pasakojo S. Gagas.

Aukšto policijos pareigūno žodžiais, prieš kiekvienas varžybas antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai patikrins visas arenų patalpas: aikšteles, persirengimo kambarius, koridorius, svarbiausių asmenų ložes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rengėsi dvejus metus

S. Gagas „Balsas.lt savaitei“ taip pat pasakojo, kad šalies policijos pasirengimas Europos krepšinio čempionatui vyko net dvejus metus.

„Mūsų pareigūnai buvo išvykę į pasaulio čempionatą Turkijoje, Europos čempionatą Lenkijoje, taip pat lankėsi Izraelyje, Estijoje, kur vyko pareigūnų mokymai. Nemažai mokymų ir seminarų surengta ir mūsų šalyje, juose lankėsi ir užsienio ekspertų, kurie suteikė daug įdomios ir naudingos informacijos, praktinių įgūdžių. Puikus išbandymas buvo visų arenų atidarymo iškilmės, kuriose pareigūnai atliko savotiškus namų darbus“, – kalbėjo S. Gagas.

REKLAMA

Anot jo, Europos čempionato dienomis dirbs maksimaliai didelis pareigūnų skaičius, jo metu pareigūnai neatostogaus, dirbs tiek viešosios, tiek kriminalinės policijos pareigūnai, į pagalbą bus pasitelkti policijos rėmėjai, kitų institucijų pareigūnai.

Agresyvių sirgalių nematyti

„Eurobasket 2011“ apsaugos darbuotojų grupės vadovas H. Šliažas sakė, kad į Lietuvą iš svetur atvykstančių krepšinio sirgalių kontrolę atlieka Policijos departamento specialistai. Yra tarptautinės bendradarbiavimo sutartys, kuriomis vadovaujantis keičiamasi informacija su kitų valstybių policijos padaliniais. Vykdomos tam tikros bendradarbiavimo programos, susijusios su sirgalių migracija.

REKLAMA

„Šiandien neturime informacijos apie sirgalių grupes, kurios ketintų atvykti į Lietuvą ir keltų grėsmę“, – tikino pašnekovas.

TIK FAKTAI

Per krepšinio varžybas Lietuvos arenose renginio dalyvius saugos apie 500 apsaugos darbuotojų.

Didžiąsias šalies trispalves vėliavas krepšinio gerbėjai į tribūnas galės įsinešti tik gavę čempionato organizatorių leidimą.

Anot čempionato renginiuose dirbsiančių apsaugos darbuotojų ir policijos pareigūnų, aistruoliai turėtų atkreipti dėmesį, kad į varžybas nebus galima neštis ginklų, aštrių daiktų (peilių, žirklių, virbalų), didelių trimitų, švilpukų ar kitų kurtinantį triukšmą keliančių daiktų. Taip pat diržų su masyviomis sagtimis, dūžtančių daiktų, ilgesnių nei metro ilgio vėliavų kotų, skėčių, maisto produktų ir gėrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai rugsėjo viduryje po Lietuvos krepšinio rinktinės pergalės Turkijoje ir krepšininkų iškovotų bronzos medalių Vilniuje ir Kaune didesnių pažeidimų nebuvo užfiksuota.

Tuo metu 21 asmuo pateko į Vilniaus miesto 3-iąjį policijos komisariatą. Daugiausia dėl smulkių nusižengimų – susistumdymo, pasirodymo neblaiviam viešoje vietoje.

Dailius Dargis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų