REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žymiausi medžiai atsiranda ir išnyksta. To pavyzdys galėtų būti "L'Arbre du Tenere medžiai, kurie kažkada buvo laikomi labiausiai izoliuotais medžiais Žemėje, karavanų maršrutų Sacharoje orientyru. Savo gyvenimą šis gamtos stebuklas baigė 1973 metais, kai girtas Libijos sunkvežimio vairuotojas nuvertė juos nuvertė. Šių metų rugpjūtį garsaus Anos Frank medis Amsterdame per audrą pučiant stipriam vėjui buvo išrautas. Laimei, pasaulyje dar liko nemažai žymių medžių, kurių sąrašas pateikiamas tinklalapyje touropia.com.

REKLAMA
REKLAMA

10. Arbol del Tule

Arbol del Tule (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Arbol del Tule (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Arbol del Tule įsikūręs miesto Santa María del Tule centre, Meksikos valstijoje Oachakoje. Tai medis, kurio kamienas yra storiausias pasaulyje. Medžio kamieno perimetras toks didelis, kad iš pradžių buvo manoma, kad tai keli suaugę medžiai, bet tyrimai parodė, kad tai vienas medis, kurio amžius galėtų būti 1200 iki 3000 metų.

REKLAMA

9. Coottono medis

Medvilnės medis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Medvilnės medis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Coottono (medvilnės) medis yra istorinis simbolis Fritauno, Siera Leonės sostinės. Pasak legendos, šis medis tapo svarbiu simboliu 1792 m., kai buvę Afrikos vergai, kurie įgijo laisvę Amerikos Nepriklausomybės karo metu išlipo į krantą ir priėję milžinišką medį surengė padėkos pamaldas Dievui.

8. Baobabas-kalėjimas

Baobabas-kalėjimas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Baobabas-kalėjimas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Baobabas-kalėjimas – didelis tuščiavidurę ertmę turintis medis, augantis į pietus nuo Derby Vakarų Australijoje. 1890-aisiais buvo naudojama vietinių Australijos kalinių „laikinoji kamera“ gabenant juos Derby. Pastaraisiais metais aplink medį buvo pastatyta tvora, siekiant apsaugoti jį nuo vandalizmo.

REKLAMA
REKLAMA

7. Didysis ąžuolas

Didysis ąžuolas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Didysis ąžuolas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Pačioje Anglijos širdyje, Naujajame Hamšyre augantis Didysis ąžuolas, kaip teigia vietos legendos, teikė prieglobstį Robinui Hudui ir jo gaujai. Šis milžiniškas medis „tautos lygintojui“ atstojo pastogę ir užuovėją. Didžiajam ąžuolui šiuo metu gali būti 800-1000 metų, o majoras Haymanas Rooke'as parašė knygą apie garsiausius ąžuolus.

6. Vienišas kiparisas

Vienišas kiparisas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Vienišas kiparisas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Vienišas kiparisas netoli Monterėjaus yra tikriausiai labiausiai žinomas kiparisas pasaulyje. Šį medį galima pamatyti 17-oje mylioje važiuojant vaizdingu keliu per Pacific Grove ir Pebble Beachą. Kelias vingiuoja Ramiojo vandenyno pakrante, galite grožėtis unikaliais vaizdai vaizdais ir pakeliui aplankyti keletą žymių istorinių vietų. Vadinamieji Monterėjaus kiparisai auga tik centrinėje Kalifornijos pakrantėje. Laukinių rūšių yra tik dvi mažos populiacijos, netoli Monterėjaus ir Carmelo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5.Gyvenimo medis

Gyvenimo medis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Gyvenimo medis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Gyvenimo medis auga Bachreine, dykumos viduryje. Medis turėtų būti nuo 400 iki 500 metų senumo. Jo ilgos šaknys tikriausiai rado požeminio vandens šaltinį, tačiau jo gebėjimas išgyventi – stebuklas, nes žaliuoja viduryje didelės ir nederlingos dykumos..Vietos gyventojų mano, kad tai galėtų būti mistinių Edeno sodų vieta.

4. Sochotros drakono kraujo medžiai

Sochotros drakono medžiai (nuotr. Balsas.lt)Sochotros drakono medžiai (nuotr. Balsas.lt)

Sochotros drakono kraujo medžiai yra vieni garsiausių ir savičiausių augalų Sochotros saloje. Keistos išvaizdos, primenantys skėtį medžiai turi labai tamsius sakus, kurie vadinami „drakono krauju. Būtent ši keista forma ir leidžia medžiui išgyventi sausringuoju metų laiku. Didelė šakų karūna meta šešėlį ant šaknų ir taip sumažina drėgmės garavimą iš žemės.

REKLAMA

3.Didžioji sekvoja

Didžioji sekvoja (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Didžioji sekvoja (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Didžioji sekvoja auga Didžiosios sekvojos nacionalinio parko miške Kalifornijoje. Tai vienas žinomiausių medžių pasaulyje.Įdomu tai, kad Iš tiesų, jei matuotumėme tūrio vienetais, penki iš dešimties didžiausių medžių planetoje auga šiame parke. Didžioji sekvoja yra daugiau nei 11 metrų pločio ir jos galėtų būti tarp 2300 ir 2700 metų.

2. Dievo kedrai

Dvievo kedrai (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Dvievo kedrai (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Kedrai Dievo yra mažas miškelis šiaurinėje Libano kalnų dalyje, kuriame auga apie 400 Libano kedras medžių. Tai paskutinis miškas iš kažkada čia klestėjusių Libano kedrų miškų. Libano kedrai daugiau kaip 70 kartų minimi Biblijoje. Senovės egiptiečiai naudojo jų sakus mumifikacijai, o karalius Saliamonas šiuos garsius medžius panaudojo šventyklos Jeruzalėje statybai.

REKLAMA

1. Baobabų aveniu

Baobabų avianiu (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Baobabų avianiu (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Baobabų aveniu – tai grupelė medžių išaugusių tiesia linija tarp Morondavos ir Belon'i Tsiribihinos vietovių vakarų Madagaskare. Šis unikalus vaizdas atkreipia keliautojų iš viso pasaulio dėmesį, tad tai viena lankomiausių vietų regione. Baobabų medžiams yra iki 800 metų ir anksčiau jie sudarė tankią giraitę. Bėgant metams šalies gyventojų skaičius išaugo ir miškai buvo kertami dėl žemės ūkio plėtros, paliekant tik pačius garsiausius medžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų