REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padaugėjo lytinės prievartos atvejų

Paskutinėmis vasaros dienomis policija sulaukė ypač daug skundų iš moterų, patyrusių lytinę prievartą. Dažniausiai moterys ir merginos nukenčia nuo sugėrovų, kurie apsvaigę bet kokiu būdu siekia patenkinti savo aistras. Kai neranda moterų, girti iškrypėliai prievartauja... gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA

Posakis „Bijai vilko – neik į mišką“ labai tiktų alytiškei Laimai (31 m.). Tiesa, ji nieko nebijojo ir į mišką su mažai pažįstamu Vytautu V. (30 m.) sutiko eiti ilgai nesvarsčiusi. Nors ir ištekėjusi, Laima neatsispyrė pagundai išgerti buteliuką degtinės ir pavakaroti kito vyro kompanijoje. Savo ruožtu linksmai stikliuką kilnojęs Vytautas V. greičiausiai nė nesitikėjo, jog netrukus atsidurs už grotų. Išgėręs jis užsigeidė meilės, o kadangi Laima, palikusi sutuoktinį, buvo pati su juo atėjusi į mišką, Vytautas V. labai nustebo, kai ji atsisakė tenkinti jo geidulius. Vis dėlto vyriškis nusprendė, jog ši greičiausiai tik šiaip sau „laužosi“, tad sugėrovei keletą kartų užtvojo ir privertė patenkinti jį oraliniu būdu. Ir net ne kartą. Gašlūnas ilgai nenurimo – moteris policijai guodėsi buvusi išprievartauta net 7 kartus, o prievarta trukusi beveik 5 valandas. Pagalbos besikreipusiai Laimai buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis – tiek pat ir jos skriaudikui. Vytautas V. lyg ir pripažino porą kartų sudavęs, o paklaustas apie prievartavimą atkakliai tylėjo. Tiesa, tai jo neišgelbėjo – interneto komentatorių „Dzūkijos eržilu“ pramintas Vytautas V. suimtas trims mėnesiams.

REKLAMA

Išžagino nepilnametę

Liūdnai išgertuvės su gerokai vyresniais ir mažai pažįstamais vyrais baigėsi ir keturiolikmetei Klaipėdos rajono gyventojai. Iš gretimo kaimo į Endriejavo miestelį pas draugę švęsti gimtadienio atvykusi mergaitė buvo išžaginta vieno iš kompanijoje buvusių vietinių gyventojų – Mariaus S. (30 m.). Su sugyventine mažametį vaiką auginantis vyras nepilnamete pasinaudojo, kai ši jau buvo gerokai apgirtusi. Tiesa, kad ši nesugalvotų priešintis, dar trinktelėjo mergaitei per galvą. Dėl girtumo ir smegenų sukrėtimo ši keturiolikmetė buvo paguldyta į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Kaime kalbama, kad mergaite galėjęs pasinaudoti ne tik Marius S., bet ir dar pora tipelių, tačiau teisėsaugininkai tokius plepalus paneigė. O žmonėms burnų neužkiši.

„Nereikia, žinoma, teisinti smurtautojo, kuris pats gražios šeimos pavyzdžio nėra matęs, bet ir ta paaugliukė toli gražu ne angelas. Miestelio gyventojai ją, atvykusią pas draugę iš gretimo kaimo, ne kartą yra pastebėję įkaušusią ir laiką leidžiančią gerokai vyresnių vyrų kompanijoje“, – sakė seniūnijos darbuotojai. Kai kas Marių S. net gina ir sako, kad sunkiai apgirtusi nepilnametė istoriją apie išžaginimą galėjusi ir išsigalvoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsibudo be kelnaičių

Jauna vieviškė Sandra (21 m.), susipykusi su vyru, paguodos ieškojo ne draugių ar artimųjų namuose, o viename Elektrėnų bute – ten ji girtavo su klaipėdiečiu Vytautu Š. (34 m.). Paryčiais paskambinusi sutuoktiniui, Sandra pasiskundė, jog sugėrovas ją išprievartavęs. Vyras nieko nelaukdamas puolė skambinti policijai. „Tąnakt girdėjau, kaip neblaivi mergina su dar viena moterimi po langais kieme triukšmavo. Kadangi jau vakare ji buvo gerokai išgėrusi, vargu ar pati susiorientavo, kas vyko toliau“, – sakė prisistatyti nenorėjęs elektrėniškis. Vietiniai kalba, kad Sandra atsibudusi be kelnaičių, tik su džinsais, ir sumojusi, kad sugėrovas ja greičiausiai pasinaudojęs, na o nenorėdama prisipažinti vyrui, kad savo noru laiką leido kito vyro kompanijoje, sutuoktiniui ji pasiskundusi, kad buvusi išprievartauta. Painaus įvykio aplinkybes aiškinasi kriminalistai, o nukentėjusioji, atrodo, su vyru susitaikė.

REKLAMA

Išrengta atsibudo ir Anglininkų kaimo (Trakų r.) gyventoja Vilė (49 m.). Su dviem to paties kaimo gyventojais girtavusi moteris policijai pareiškė, jog šie greičiausiai ją išprievartavę. Tiesa, po ekspertizės paaiškėjo, jog moters niekas neprievartavo, tačiau du vyrai sugėrovę kaip reikalas apkūlė – moteriai sulaužytas žandikaulis ir šonkauliai, konstatuota galvos trauma. Išgertuvių metu kilus kivirčui sumušta moteris prarado sąmonę, o kodėl sugėrovai ją išrengė, dabar aiškinasi policininkai. Moteris į policiją kreipėsi po įvykio praėjus daugiau kaip parai – nuėjusi pas kaimyną ji pasiskundė, jog silpnai jaučiasi, ir paprašė iškviesti policiją ir medikus.

REKLAMA

Netrukus suvo sulaikytas Deimantas T. (24 m.). Paaiškėjus, jog išprievartavimo nebuvo, Deimantui T. pareikšti kaltinimai dėl sveikatos sutrikdymo ir jis paleistas namo. Kitas smurtautojas nuo teisėsaugos slapstosi.

Pajuto aistrą ožkai

Valkataujantis ir jau kuris laikas viename garaže gyvenantis kretingiškis Arūnas K. (43 m.) ieškoti moterų nesivargino. Kadangi gėrė vienas, nutarė, kad aistroms patenkinti puikiai tiks... netoli kapinių besigananti ožkelė. Visiškai girtas benamis (vėliau jam nustatytas daugiau kaip 3 promilių girtumas) čiupo spurdančią, mekenančią ožką į glėbį ir pievoje puolė tenkinti aistrų. Pro šalį atsitiktinai važiavę policininkai iš pradžių nė nesuprato, kas vyksta, tačiau net jiems prisiartinus Arūnas K. ožkos paleisti nenorėjo. Atvežtas į komisariatą Arūnas nesurezgė rišlaus sakinio ir nelabai suprato, ką blogo padaręs. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo augintinę ožkelę apžiūrėjusi pensininkė jokių matomų sužalojimų neaptiko, bet policininkams sakė, jog keturkojė kurį laiką buvo dirgli ir nuolat bliovė.

Kaip sakė Kretingos rajono kriminalinės policijos viršininkas Nerijus Japertas, benamis Arūnas K. policijai buvo žinomas, seniau teistas, tik iki šiol nebuvo pastebėtas naminių gyvulių draugijoje.

Protas – žemiau bambos

Lytinis santykiavimas arba kitoks lytinės aistros tenkinimas prieš kito asmens valią – gana dažnas nusikaltimas, luošinantis ir kaltininkų, ir jų aukų, ir jų artimųjų gyvenimus. Nusikaltimas, neretai nepaisantis amžiaus, socialinės padėties, išsilavinimo, profesijos. Niekas negali nuspėti, kada gyvenimo sūpuoklės į vienus tokio nusikaltimo „vartus“ nusvies kalėjimo kamštį, narkomaną ar, rodės, normalų šeimos vyrą, o į kitus – ilgakoję gražuolę ar... dvokiančią benamę.

REKLAMA

Neoficialiuose pokalbiuose vyrai mėgsta tvirtinti, kad tikrų išžaginimų beveik nebūna – nebent tada, kai iškrypėliai auką pagriebia nuo gatvės ar, jos tykoję, užklumpa kokioje nors atokesnėje vietoje. Anot daugumos vyrų, iš tiesų išžaginimais vadinamas istorijas dažniausiai sukuria gudrios moterys, dėl įvairių priežasčių iš anksto sumaniusios įvilioti į pinkles.

„Beveik be drabužių, prisidengusios keliomis juostelėmis – ar ne viliokės tokios pusnuogės merginos? – sakė ekonomistas Stasys Vizbaras. – Ypač vasarą, kai vyrai nusiteikę laisvalaikiui ir malonumams. Tos nuogalės reikšmingai žvalgosi į kiekvieną pravažiuojantį automobilį. Vaikšto po kelias ir įžūliai žvelgia į akis, jeigu stabteli ar ilgiau užlaikai žvilgsnį prie tokių. Gražios tos viliokės, išmanančios gundymo meną. Kaip prieš tokias atsilaikyti vyrui? Manau, kad moteris, eidama su vyru gerti, ar pasikviesdama kompaniją pas save, turi būti nusiteikusi ne tik „pabaliavoti“, bet ir pasimylėti. Ir išvis manau, kad daugeliu atvejų tokios moterys mylisi savo noru, tik paskui dėl vienų ar kitų priežasčių sugalvoja, kad prieš jas buvo naudota prievarta. Tiesa, gyvuliukai būti prievartaujami tikrai nenusipelno – tie, kurie tai daro, yra tikrų tikriausi iškrypėliai“.

REKLAMA

Kaltos būna ne aukos

Lytinio smurto bylas tiriantys teisėsaugininkai teigia, jog tokių nusikaltimų svarbiausios priežastys būna dvi – neatsargumas ir svaigalai. Vyrams svaigalai – pagrindinis veiksnys, skatinantis agresiją ir stumiantis į smurtavimą. Kriminalistai žino tokių atvejų, kai išsiblaivę  vyrai tiesiog alpdavo pamatę, ką išprievartavo būdami girti – sau į močiutes tinkančias moteris, o dabar, pasirodo, dar ir ožkas.

Ne paslaptis, kad ir teismo medicinos ekspertams, ir policijos kriminalistams išžaginimų istorijos – bene patys nemaloniausi jų darbo momentai. Galbūt todėl sklando nuogirdų, esą policininkai komisariatuose tiesiog atkalbinėjantys pareiškėjas viešinti savo nelaimę. Jie patys tai neigia. Pasak policininkų, moterys, gerdamos su mažai pažįstamais vyrais, elgiasi labai neatsargiai, bet tai nereiškia, kad jos prašosi būti išprievartaujamos. Smurtauti prieš moterį yra nusikaltimas. Net jeigu ji sutinka eiti išgerti, ar leidžia laiką vyrų kompanijoje – pulti jos prievartauti nevalia. Ir net jeigu ji iš pradžių sutinka pasimylėti, o paskui persigalvoja – padorus vyras niekada nieko nedarys prieš moters valią. Bėda, jog moterys bijo ir gėdinasi, tad ne visos praneša apie patirtą prievartą, todėl nusikaltėliai išsisuka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologai teigia, kad kiekvienai žagintojo aukai būna labai sunku apsispręsti, ar įvykį kelti viešumon ir taip siekti bausmės niekšui, ar viską nutylėti, išgyventi savyje, tuo auginant žagintojo apetitą. Todėl žagintojų aukomis tapusias moteris reikia gerbti už parodytą drąsą netylėti. Tai – kovos su žagintojais forma. Nepaisant būsimų nemalonių teisinių procedūrų, giminių ir pažįstamų galimos neigiamos reakcijos, net – žagintojo galimo keršto.

Teisėsaugininkai neabejoja, kad išžaginimų įvyksta gerokai daugiau, negu apie juos skelbiama policijos suvestinėse, nes toli gražu ne visos aukos išdrįsta prabilti. Vis dėlto išdrįsusiųjų nuolat daugėja.

REKLAMA

Tik faktai:

Pernai užregistruoti 152 išžaginimai ir 101 išprievartavimas. Šiemet nuo metų pradžios policija gavo 110 pranešimų dėl išžaginimo ir 116 – dėl seksualinio prievartavimo. 40 žagintojų ir 45 prievartautojai nusikaltimo metu buvo neblaivūs.

Statistikos duomenimis, 87 procentai aukų pažinojo savo skriaudikus, 46 procentai laikė juos savo draugais.

Šiemet įtarimai dėl išžaginimo ar seksualinio prievartavimo buvo pareikšti 19 nepilnamečių ir 3 moterims.

Daugiausia išžaginimų tiek šiemet, tiek pernai užfiksuota Vilniaus apskrityje. Mažiausiai – Tauragės rajone (šiemet – tik 1). Dešimt išžaginimų įvykdyta viešose vietose (4 iš jų – gatvėje).

G. Poteliūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų