REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viktoro Janukovičiau vyriausybė vis labiau pažeidinėja elementariausias demokratines vertybes – žodžio ir susirinkimų laisvę, laikraščiui Die Welt teigia vokiečių apžvalgininkai. Jie ragina Europos Sąjungą kurti aiškią politiką savo Rytų kaimynės atžvilgiu, praneša Inopressa.

REKLAMA
REKLAMA

„Režimo kritikų persekiojimas, pasiekęs piką su Julijos Tymošenko suėmimu, kurį daugelis Vakarų valstybių mato kaip politiškai motyvuotą, puikiai demonstruoja, kad teisėtvarka šalyje įvaryta į kampą“, – teigia analitikai.

REKLAMA

 

Julija Tymošenko (nuotr. SCANPIX)Julija Tymošenko (nuotr. SCANPIX)

 

Atsižvelgdama į Ukrainos strateginę reikšmę, ne tik Europos, bet ir viso pasaulio visuomenė privalo susirūpinti situacija šalyje. Autoriai pateikia keletą faktorių, kurie, jų manymu, kelia didžiausią nerimą dėl antidemokratinių tendencijų Ukrainoje. Tai, visų pirma, yra konstitucijos pakeitimų, kurie tapo susitarimų po Oranžinės revoliucijos pagrindu, atšaukimas. Susitarimas, kurio tikslas buvo prezidento kompetencijų apribojimas ir perėjimas prie parlamentinės sistemos, atšauktas. Vietoje to V. Janukovičius sukoncentravo savo rankose neribotą visų valdžios šakų kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

 

Viktoras Janukovičius (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Viktoras Janukovičius (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

 

Nerimą kelia ir korupcija teisėtvarkos, valdymo ir specialiųjų tarnybų srityse. „Visos pastangos, nukreiptos į korupcijos pažabojimą, jei ir yra vykdomos, tai labai vangiai – rezultatų nėra. Korupcija paralyžiuoja institucijų darbą, o valdžios neveiksnumas šiuo klausimu negatyviai atsispindi ir Ukrainos ekonomikoje.“

Kaip teigia įvairių organizacijų ataskaitos, valdžios oponentų politinio persekiojimo aktyvumas auga. Pavieniai asmenys, nevyriausybinės organizacijos ir žurnalistai arba susiduria su tiesioginiais grasinimais, arba yra sekami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dauguma televizijos kanalų yra valdomi keturių grupių, kurios pasižymi tvirtais ryšiais su valdančiaja partija. Šioje srityje galima įžvelgti nemenką interesų konfliktų skaičių – pliuralizmo masinės žiniasklaidos priemonėse mažėjimas po Janukovičiaus atėjimo į valdžią yra akivaizdus“, – teigia politikos mokslininkai.

 

Viktoras Janukovičius ir Dmitrijus Medvedevas (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Viktoras Janukovičius ir Dmitrijus Medvedevas (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

 

Ukraina yra sankryžoje. Vienas kelias veda į demorkatiją, kitas – į autokratiją. Pirmasis kelias – kelias į narystę Europos Sąjungoje, antrasis kelias veda į niūrią ir pavojingą Ukrainos ateitį. Milijonai ukrainiečių tiegiamai vertina narystę Europos Sąjungoje, tačiau jų entuziazmą gasina aiškios Europos Sąjungos politikos šiuo klausimo atžvilgiu nebuvimas“, – savo susirūpinimą išreiškia straipsnio autoriai.

Ukrainai šiuo metu reikia tokio paties palaikymo, kokį prieš keletą dešimtmečių  iš Vakarų gavo Lenkija. Šių veiksmų nebegalima atidėlioti, ir jų vykdymas neturi būti susijęs vien tik su savanaudiškais ekomoniniais interesais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų