REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alfuko grupuotė nuosprendį išgirs rudenį

Kauno apygardos teisme toliau nagrinėjama narkotines medžiagas dideliais kiekiais gaminusios Alfuko grupuotės baudžiamoji byla.

REKLAMA
REKLAMA

Uždarė laboratoriją

Teisiamųjų suole, be šio nusikalstamo verslo organizatoriumi laikomo Alfonso Želvio, turinčio Alfuko pravardę, atsidūrė jo svainis Arūnas Karčiauskas, pravarde Gruinius, Audrius Sabiničius, pravarde Sabas, broliai Mindaugas ir Gediminas Ragulskiai, Virgilijus Pajaujis, Arvydas Stanevičius, Aivaras Jakubaitis, Paulius Kriaučiūnas ir Remigijus Giedraitis.

REKLAMA

Keturi įtariamieji į teismo posėdžius ateina iš namų, o kiti šeši – vis dar suimti ir į teismo salę atgabenami iš tardymo izoliatoriaus.

2009 metų gegužės mėnesį Kauno teisėsaugininkai po kone 3 metus trukusio operatyvinio tyrimo Alytaus rajone, nuošaliame Metelynės kaimo vienkiemyje, demaskavo psichotropinių medžiagų gamybos laboratoriją ir sulaikė joje amfetaminą gaminančius įtariamuosius.

Kratos metu sodyboje buvo rasta ne tik kvaišalų gamybos įranga, bet ir apie 100 kilogramų jau pagaminto metamfetamino, taip pat dar maždaug tokiam pačiam kiekiui pagaminti reikiamos žaliavos.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad jeigu ši grupuotė būtų realizavusi vien konfiskuotą produkciją, ji būtų gavusi daugiau kaip 2 milijonus litų neteisėtų pajamų. Kvaišalai buvo skirti ne tik vietinei, bet ir Rusijos bei Skandinavijos rinkai.

Šioje byloje pirminę medžiagą surinkusiems Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3-iojo (narkotikų) skyriaus pareigūnams atiteko „Geriausio 2009 metų seklio“ titulas ir simbolinė seklio pypkė.

Sugundęs kaliningradietis

Visi teisiamieji kategoriškai neigia kaltinimus, kad jie veikė kaip nusikalstama grupuotė, juo labiau vadovaujami sąžiningu verslininku save laikančio A. Želvio. Kaltę dėl kvaišalų gamybos prisiėmė tik Mindaugas Ragulskis – šis tikino, kad užsiimti nusikalstamu verslu jį sugundęs atsitiktinai kelionėje sutiktas kaliningradietis. Atseit pradžioje M. Ragulskis iš naujojo pažįstamo pristatomų žaliavų gaminęs tik prekursorių BMK, o vėliau internete pats radęs žinių apie amfetamino gamybą ir sumanęs užsidirbti daugiau. Plečiant gamybą reikėjo ir daugiau talkininkų, todėl M. Ragulskis laboratorijoje įdarbinęs savo brolį Gediminą, Virgilijų Pajaujį ir Alfuko jam rekomenduotą Saulių Lazauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aivaras Jakubaitis taip pat pripažino tik jam pateiktus kaltinimus dėl BMK gamybos „Augemos“ firmos patalpose Kaune 2008 metais. Bene 1000 maišų BMK žaliavos „lūpų dažų gamybai“ paprašęs išgryninti kažkoks Olegas. A. Jakubaitis organizavo gamybą, o pagamintą BMK veždavęs prie kavinės „Armėnija“ ir perduodavęs užsakovui. Taip buvo pagaminta apie 600 litrų BMK, kol „pogrindininkus“ išgąsdino atsitiktinai į „Augemą“ užsukę policijos pareigūnai.

Likusią sausą BMK žaliavą A. Jakubaitis pavedė išgryninti M. Ragulskiui. Šis ją ir dalį įrangos persigabeno į savo sodybą. A. Jakubaitis tikino, kad gaminant prekursorių jam buvo atsilyginama ne pinigais, o pačia produkcija. Apie 20 litrų jam perduoto BMK jis neva realizavęs per dabar jau nušautą Kauno organizuotų nusikaltėlių autoritetą Algirdą Žemaitį, pravarde Kukas.

REKLAMA

Pokalbiuose minėjo mafijos šulus

Proceso metu net kelis posėdžius teko skirti slapta padarytų grupuotės narių pokalbių įrašų perklausai. Bene visi jų dalyviai tikino, jog tarpusavyje kalbėjęsi tik apie statybų reikalus, statybinių medžiagų kainas ar žvejybą. Savo ruožtu teisėsaugininkai įsitikinę, kad pokalbių įrašuose gausu užšifruotų žinių apie pagamintų kvaišalų kiekius ir produkcijos realizavimą.

Grupuotės narių pokalbiuose šmėkštelėjo ir kitų žinomų Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjų pravardės bei vardai, tačiau visi teisiamieji kategoriškai neigė bet kokią sąsają su jais.

Remigijus RAINYS

Daugiau skaitykite antradienio laikraščio „Akistata“ numeryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų