REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio ekonomika susiduria su iššūkiais, tačiau egzistuoja daugybė valstybių, kurioms šiuo metu sekasi puikiai, rašo businessinsider.com.

REKLAMA
REKLAMA

Sudarant turtingiausių valstybių sąrašą buvo atsižvelgta į vienintelį kriterijų – BVP dalį tenkančią vienam gyventojui.

REKLAMA

Visiškai nesvarbu ar sąraše esančioms valstybėms vadovauja konstitucijos normos ar karalius, jas vienija stipri pramonė. Žinoma, kai kurios jų negali skųstis ir gausiais naftos ištekliais.

10. Austrija

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 39,711 JAV dolerių.

Taigi, valstybė, kurioje buvo sukurti „PEZ“ saldainiai užima dešimtą vietą. Šalis, turinti 8, 41 mln. gyventojų, pasižymi stipriais statybos, metalurgijos ir maisto produktų sektoriais.

REKLAMA
REKLAMA

9. Airija

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 39, 999 JAV dolerių.

Trilapio dobilo tėvynė, iškentusi sunkų karą dėl nepriklausomybės ir turinti 4, 58 mln. gyventojų, šiuo metu užima devintąją sąrašo vietą. Pagrindinės šios šalies pramonės šakos – metalurgija, tekstilė ir maisto pramonė.

8. Olandija

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 42,447 JAV dolerių.

16,68 mln. gyventojų turinti valstybė, garsėja mažu nedarbo lygiu. Aukštą pragyvenimo kokybę olandams užtikrina stiprus žemės ūkis, metalurgija ir inžinerinės kompanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Šveicarija

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 46,424 JAV dolerių.

Nepaisant to, kad šalis yra gerai žinoma dėl šveicariško peilio ir šokolado, tenka pripažinti, jog tai viena labiausiai investuotojų pamėgtų valstybių. Gyventojų skaičius 7,86 mln. Ekonomika paremta turizmu, chemijos pramone ir plataus spektro mašinų gamyba.

6. Jungtinės Amerikos Valstijos

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 47,084 JAV dolerių.

Laisvės žemė yra didžiausia į šį sąrašą patenkanti valstybė. 310 mln. gyventojų. Pagrindiniai JAV pramonės ramsčiai yra nafta, plienas ir automobiliai.

REKLAMA

5. Singapūras

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 56,797 JAV dolerių.

Ši pietryčių Azijos valstybė yra įsikūrusi 63 salose, kuriose telpa 5,07 mln. gyventojų. Pagrindiniai šalies ekonomikos varikliai – elektronika, chemija ir finansinės paslaugos.

4. Norvegija

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 56,920 JAV dolerių.

Norvegijos karalystė tebėra viena iš nedaugelio valstybių, kurioje 4,97 mln. gyventojų iki pat šių dienų tebevaldo monarchai. Pagrindinius ekonomikos sektorius iki pat šiol kontroliuoja valstybė. Šiandien norvegai turi būti dėkingi už turtingus naftos, dujų ir jūrų gėrybių išteklius.

REKLAMA

3. Jungtiniai Arabų Emyratai

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 57,774 JAV dolerių.

Būtent šioje valstybėje yra įsikūręs didžiausias pasaulyje prekybos centras „The Dubai Mall“. Valstybę sudaro šešių emyratų sąjunga, kurioje gyvena 8,26 mln. piliečių. Nieko nuostabaus, kad pagrindinis gerovės šaltinis šioje valstybėje yra nafta, tačiau JAE garsėja ir chemijos, cemento bei aliuminio pramone.

2. Liuksemburgas

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui - 89,562 JAV dolerių.

Nykštukinė Europos valstybė ne tik džiaugiasi aukštu pragyvenimo lygiu bet ir gali pasigirti savo kalba, kurią supranta 0,51 mln. gyventojų. Vis dėlto valstybėje yra trys oficialios kalbos – prancūzų, vokiečių ir liuksemburgiečių. Pagrindinės veiklos sritys šioje valstybėje – bankininkystė, finansinės paslaugos, plienas ir geležis.

1. Kataras

BVP dalis tenkanti vienam asmeniui 91,379 JAV dolerių.

Kataras yra turtingiausia pasaulio valstybė. 2022 metais jame vyks pasaulio futbolo čempionatas. Valstybėje vos 1,69 mln. gyventojų, tačiau ji gali džiaugtis itin gausiais naftos ištekliais, kurie užtikrina puikų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų