REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmosiomis Europos šalių kino forumo „Scanorama" dienomis į Vilnių atvyksta ryškiausi Baltijos jūros regiono, Europos ir Japonijos kino industrijos profesionalai. Sostinėje jie dalyvaus tris dienas vyksiančiame bendros kino gamybos (koprodukcijos) forume.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 11 dieną prasidėsiantis renginys – pirmas tokio pobūdžio projektas Baltijos jūros regiono šalyse. Forumo iniciatoriai ir organizatoriai – Vilniaus miesto savivaldybė ir Europos šalių kino forumas „Scanorama" – šiam renginiui ruošėsi dvejus metus. Koprodukcijos forumas vykdomas pagal projektą „BaltMet Promo projektas – Baltijos jūros regiono vertės kūrimas, pritraukiant turistus, talentus ir investuotojus“, kurį iš dalies finansuoja Europos Sąjunga (Europos regioninės plėtros fondas).

REKLAMA

Galimybė miestui ir Lietuvos kinui

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama" vadovė, sako, kad Lietuvai ir lietuvių kino kūrėjams šis forumas yra unikali galimybė rasti partnerių labai galingos kino industrijos šalyje - Japonijoje.

,,Trijų dienų forumo programa – itin įvairi ir įtempta. Lektoriai skaitys paskaitas, ves seminarus, diskusijas, dalinsis patirtimi su jaunaisiais kino kūrėjais," -  pasakoja forumo organizatorė.

REKLAMA
REKLAMA

Rasa Razgaitienė, Vilniaus miesto mero patarėja, teigia, kad tokie tarptautiniai kultūriniai renginiai gyvybiškai svarbūs miestui. ,,Tai rodo, jog į Vilnių pagaliau sugrįžta tarptautinis kinas. Juk visai neseniai sostinėje vyko garsaus italų režisieriaus Gabrielės Salvatoreso filmo “Sibirietiškas auklėjimas" su Džonu Malkovičiumi filmavimo darbai. Dabar laukiame svečių iš Japonijos. Ypač džiugu, kad projektui surengti radome išties patikimų ir didelę patirtį kine turinčių partnerių," - pasakoja R. Razgaitienė.

Svarstys jaunųjų kūrėjų projektus

Pasak G. Arlickaitės, itin svarbus forumo akcentas – jaunųjų kino kūrėjų projektų pristatymas ir svarstymas (angl. pitching).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia, Vilniuje, jaunieji kino talentai iš Baltijos jūros regiono šalių ir Japonijos kino profesionalams pristatys savo projektus, kurie – galbūt – galėtų inspiruoti bendros Baltijos šalių – Japonijos filmo gamybos idėją. Savo projektus pristatys 10 atrinktų stipriausių kino talentų iš Europos (po du iš Suomijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos) ir tiek pat jaunųjų Japonijos kinematografininkų."

Japonijos bendros gamybos forumą, „Scanoramos" kvietimu, ves Nikas Powellas, garsus Didžiosios Britanijos prodiuseris ir lektorius, įvairių apdovanojimų („Oskarų“, „Auksinės palmės šakelės“) savininkas. 2009-aisiais lektorius viešėjo Europos šalių kino forume „Scanorama“ ir vadovavo meistriškumo dirbtuvėms „Jaunoji kino karta“.

REKLAMA

Į Baltijos jūros regiono - Japonijos bendros gamybos forumą atvyksta ir garsūs lektoriai iš Japonijos. Tai: dr. Hiroomi Fukuzawa – prodiuseris, Berlyno laisvojo universiteto profesorius ir vienas iš Berlinalės programos Jaunojo kino forumas sudarytojų; Michiyo Yoshizaki – viena iš legendinės kino studijos NDF įkūrėjų; Takahiro Hamano – Japonijos nacionalinės televizijos naujienų programų direktorius ir dokumentinių filmų prodiuseris.

Laukiama ir svečių iš Europos. Atvyks Dagmar Jacobsen, garsi prodiuserė iš Vokietijos, viena iš „Selavy Filmproduktion“ bendrasavininkių, prodiusavusi daug bendros gamybos filmų, dėsto Berlyno kino mokykloje „Deutsche Film und Fernsehakademie“; Marcelis Łozińskis, visame pasaulyje įvertintas ir pripažintas dokumentinio kino režisierius iš Lenkijos, daugelio kino apdovanojimų nominantas ir laureatas („Oskarų“, Europos kino akademijos, Krokuvos kino festivalio, Sidnėjaus kino festivalio ir kt.). Atvyks ir Krzysztof Zanussi, režisierius, kurio titulams išvardinti reikėtų atskiro puslapio. Jo kūrybinės pamokos labai vertingos įvairių šalių kino profesionalams. Lietuvai atstovaus prodiuserė, „Era Film“ įkūrėja, Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkė Rasa Miškinytė ir Lineta Mišeikytė, organizavusi pirmosios japonų kino juostos filmavimą Lietuvoje.

REKLAMA

Bus rodomi garsiausi japonų kino darbai

Įdomu tai, kad forumą papildys ir speciali jam skirta kino programa. Itin gausiame šių metų Europos šalių kino forumo „Scanorama“ repertuare lapkričio 10–13 dienomis įvyks ryškiausių Baltijos jūros regiono filmų ir įdomiausių darbų iš Japonijos premjeros. Žiūrovams ir kino profesionalams taip pat bus parodytas bene įdomiausias Europos ir Japonijos bendros gamybos pavyzdys – kultinė „Oskaru“ ir BAFTA apdovanota juosta „Žiaurus žaidimas“ („The Crying Game“). Šios juostos prodiuseriai – forumo svečiai Nikas Powellas ir Michyo Yoshizaki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginį, pagal Europos Sąjungos projektą „BaltMet Promo", inicijuoja – Vilniaus miesto savivaldybė; organizuoja, padedant Japonijos kino institucijai „UniJapan", Europos šalių kino forumas „Scanorama".

Europos šalių kino forumas „Scanorama" šiemet vyks lapkričio 10 – 20 dienomis Vilniuje, lapkričio 17 – 27 dienomis Kaune, lapkričio 24 – 27 dienomis Klaipėdoje, o lapkričio 26 – 27 dienomis Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų