REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės renkasi patys, ką jiems ir kaip minėti: rimtas ir liūdnas Vėlines ar žaismingą ir šiek bauginantį Helovyną, kurio pagrindinis atributas – didelis, išpjaustytas moliūgas. Tačiau šita informacija bus naudinga visiems, nes siūlome daugiau sužinoti, apie sveikatai naudingas moliūgo savybes.

REKLAMA
REKLAMA

Didelis, oranžinis moliūgas – ne tik puošybos ir gasdinimo elementas per Helovyną. Tai labai naudinga daržovė, kurią pirkti ir valgyti dabar kaip tik tinkamas laikas. Mokslininkai įrodė, kad moliūgas naudingas daugybės negalavimų profilaktikai. Be to, tai nepakeičiama priemonė cukrinio diabeto gydyme. O moliūgų sultys padės, jei vargina chroniškas nuovargis ir nemiga.

REKLAMA

Kas jau kas, o Amerikos šeimininkės – tikros moliūgų vertintojos. Jos pagamino ir suvalgė ne vieną šimtą kilogramų moliūgų. Ypač spalio-lapkričio mėnesiais. O po Helovyno šventimo spalio 31 d. amerikiečių šeimos tiesiog priverstos laikytis moliūgų dietos. Šventė plinta ir pas mus, mūsų parduotuvėse taip pat galima nusipirkti šių gražuolių, taigi nepraeikite pro šalį, pirkite ir mėgaukitės. Moliūgas puikus tuo, kad jis tinka bet kokiam skrandžiui, net jautriam ir nesveikam.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakykite atvirai, ką jūs žinote apie moliūgą? Vargu ar žinios bus labai plačios. Šios daržovės naudą gali nusakyti tik tie žmonės, kuriems jis skirtas kaip gydomosios terapijos dalis, tačiau moliūgas vertas, kad būtų minimas dažniau ir padėtų mums, kol dar netapome pacientais.

Sudėtis, kovojanti net su vėžiu ar tuberkulioze

Geltonai oranžinės moliūgo rūšys savo sudėtyje beta karotino turi tris kartus daugiau nei kepenėlės, o nei morka – net penkis! Beta karotinas organizme pavirsta į vitaminą A ir ne tik kontroliuoja organizmo augimo ir vystymosi procesus, yra būtinas geram regėjimui ir imuniniams procesams, bet yra ir puikus natūralus antioksidantas, kuris saugo organizmą nuo agresyvaus aplinkos poveikio. O svarbiausia – slopina procesus, kurių metu ląstelės vista piktybinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moliūgo minkštimas turtingas pektinais, kurie pagerina žarnyno funkcijas, esant vidurių užkietėjimams. Todėl kad virškinimo problemų turėtumėte mažiau, paįvairinkite savo garnyrą keptu, troškintu ar virtu moliūgu.

Moliūgas – savo sudėtyje turimu geležies kiekiu – čempionas tarp daržovių. Be to, jame yra nemažai vario druskų ir fosforo, kurie teigiamai veikia kraujodarą. Todėl patiekalai iš moliūgo – unikali priemonė, sauganti mus nuo geležies deficito anemijos (mažakraujystės).

Moliūgų terapija tampa vis populiaresnė visame pasaulyje. Medicinos mokslo išvadomis, pastoviai valgant moliūgus yra daugiau šansų išvengti tokių rimtų ligų, kaip infarktas, širdies nepakankamumas ir vėžys. Tuberkuliozė, kuri jau kelia nerimą ir pas mus, Indijoje gydoma naudojant moliūgą.

REKLAMA

Moliūgų sultys, nors pačios ir turi prėską skonį, pakels bendrą tonusą, jei vargina chroniško nuovargio sindromas, nutukimas, nemiga. Jos sultys ypač naudingos hipertonikams ir turintiems inkstų problemų. Biologiškai aktyvių medžiagų, esančių moliūge, kiekis ir sąveikavimas skatina cholesterolio pasišalinimą iš organizmo ir gerina vandens bei druskų apykaitą. Todėl moliūgas – puikus pagalbininkas geram širdies darbui. Vartokite: 0,5 stiklinės šviežiai išspaustų sulčių kasdien.

Moliūgų sėklos – padeda vyrams, bet kenkia parazitams

Niekam kitam turbūt taip nereikia papildomos reklamos, kaip molūgų sėkloms. Jos nuo senų laikų žinomos, kaip priemonė, išgujanti iš organizmo parazitus – kirmėles. Tik reikia teisingai ta priemone pasinaudoti. Nuvalykite luobeles nuo 2 valg. šaukštų sėklų, palikte žalią odelę (joje kaip tik ir yra pagrindinės veikliosios medžiagos) ir sutrinkite su vienu valgomuoju šaukštu medaus. Iš vakaro gerai ištuštinę skrandį, ryte suvalgykite šią košelę prieš pusryčius. Norėdami gauti kuo geresnį rezultatą, dvi dienas laikykitės pieno ir augalinių produktų dietos, nevartokite riebių produktų. Tokią profilaktiką būtina taikyti du kartus per metus (rudenį ir pavasarį).

REKLAMA

Ir dar, biologiškai aktyvios medžiagos, esančios moliūgų sėklose (cinkas ir kukurbitacinai) stabdo hormono dihidrotesterono (aktyvaus testosterono), įtakojančio prostatos padidėjimą, išsiskyrimą. Todėl kasdien vartoti moliūgų sėklas naudinga kiekvienam vyrui, o ypač jauniems žmonėms, nes cinkas aktyviai dalyvauja lytinio brendimo procesuose.

Moliūgas vietoj insulino?

Didžiosios Britanijos ir Kinijos mokslininkai moliūge rado tokių medžiagų, kurios skatina atsinaujinti pažeistas kasos ląsteles. Eksperimentai, atlikti su pelėmis diabetikėmis parodė, kad sergančioms pelėms po moliūgų dietos gaminosi tik 8 proc. mažiau insulino, nei sveikoms.

Tikėtina, kad teigiamą poveikį kasai turi stiprus, moliūge esantis, antioksidantas D-chiro-inositol. Mokslininkų nuomone, atlikti bandymus su žmonėmis dar per anksti, bet ateityje preparatai su aktyviomis moliūgo madžiagomis gali padėti diabetikams sumažinti insulinio injekcijų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų