REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijoje gyvenanti panevėžietė 32 metų D.M., dėl kurios nenoro mokėti teismo priteistus alimentus nepilnamečiam sūnui Vaikų išlaikymo fondas (VIF) prie Socialinės apsaugos ministerijos kreipėsi į Panevėžio apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, aplinkinių akyse išliks gera motina. Beveik 8 tūkstančius litų savo vaikui skolingos moters pavardės VIF negali viešinti, nors ir norėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) paprieštaravo Vaikų išlaikymo fondo iniciatyvai viešai skelbti skolininkų vardus, pavardes ir gimimo metus.

REKLAMA

VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Alina Semonovaitė paaiškino, kad skolininkų, kurių gyvenamoji vieta žinoma, asmens duomenų skelbimas prieštarauja Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymui. Esą nėra aišku, kokią naudą teiktų informacijos apie skolininkus skelbimas. Be to, jų vardų ir pavardžių skelbimas viešoje erdvėje galėtų turėti neigiamos įtakos nepilnamečiams vaikams ir padaryti žalos jų privatumui.

REKLAMA
REKLAMA

VDAI mato teisinį pagrindą viešinti leidinyje „Valstybės žinios“ tik tų skolininkų asmens duomenis, kurių gyvenamoji vieta nėra žinoma. Tai daroma ir dabar.

Tad panevėžietė D.M. bei kiti vaikams alimentus vengiantys mokėti tėvai, metų pradžioje išgąsdinti, kad jų pavardės bus skelbiamos internete ir žiniasklaidoje, vėl ramūs. Nei draugai, nei bendradarbiai, nei kaimynai nesužinos, kad jiems nusispjauti į savo tikrus vaikus, ir jų nepasmerks.

Pasak VIF Bendrojo skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Lukošaitienės, viešumas būtų papildoma drausminimo priemonė tėvams, vengiantiems išlaikyti savo vaikus. Taip jiems būtų dar kartą priminta, kad pareigą išlaikyti vaikus iš jų yra perėmusi valstybė, kuriai jie liks skolingi iki gyvos galvos, be to, skolą turės grąžinti su 5 procentų delspinigiais.

Inga  SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų