REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kas yra Richardas Bransonas, klausia „Business Insider“. Visų pirma jis yra Seras Richardas Bransonas.

REKLAMA
REKLAMA

R. Bransonas laikomas verslo pasaulio išsišokėliu ir padūkėliu, kuris mielai griebiasi rizikingų idėjų ir paverčia jas pelningu verslu.

REKLAMA

Sulaukęs vos 13 metų R. Bransonas pradėjo galvoti apie savarankišką uždarbį. Šiuo metu jo verslo imperijos vertė siekia 4 mlrd. JAV dolerių. Tokius skaičius verslininkas sukūrė pradėjęs nuo visiško nulio.

O tai visai neblogai, atsižvelgiant į tai, kad disleksinį sutrikimą turintis vaikis iki 8 metų amžiaus beveik nesugebėjo skaityti.

R. Bransonas buvo pašėlęs nuo pat vaikystės.

„Vaikystėje mes žaisdavome žaidimus, kurių tikslas išbandyti drąsą. Ričardas visuomet laimėdavo“, – pasakoja jo vaikystės draugas Nikas Powellas.

REKLAMA
REKLAMA

PradžiaVirgin records“

1970 metais būsimasis milijardierius pradėjo pardavinėti muzikinius įrašus, kuriuos buvo galima užsakyti ir gauti paštu, tokiu būdu jis tikėjosi finansuoti nacionalinį studentų žurnalą „Student“.

Kažkas juokais pasiūlė verslą pavadinti „Virgin“ (angl. skaistus/nekaltas). Visi smagiai pasijuokė, tačiau R. Bransonas pagalvojo, kad šis pavadinimas smagiai atspindėtų jų verslo patirtį, juk tuo metu jis tikrai nieko neišmanė apie šią sritį.

Suimtas už mokesčių vengimą

Prabėgus vos penkiems mėnesiams po pirmosios įrašų parduotuvės atidarymo R. Bransonas buvo suimtas už mokesčių vengimą. Vėliau vienas jo draugas pripažino, kad dalis R. Bransono gyvenimo filososfijos buvo mokesčių vengimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už šį nusižengimą buvo skirta 150 tūkst JAV dolerių bauda. Siekdamas sumokėti baudą jaunasis verslininkas įkūrė įrašų studiją.

Sulaukęs 23 metų tapo milijonieriumi

Įrašų studija atsipirko su kaupu. 1984 metais jis nusipirko nuosavą salą Britų mergelių salose ir leido laiką taip pat, kaip ir jo kompanijos prodiusuojamos roko žvaigždės, tarp kurių tuo metu jau buvo „Sex Pistols“, „Human League“, „Culture Club“ ir „The Rolling Stones“.

Išsinuomavo lėktuvą ir įkūrė oro linijas

„Virgin“ oro linijos buvo įsteigtos teturint vieną vienintelį „Boeing 747“, kurį R. Bransonas išsinuomavo iš „Boeing“.

REKLAMA

„Kuomet lėktuvas po pirmojo skrydžio nusileido Niuarke visų pirma teko išnešti krūvas šampano butelių. Iki šiol manau, kad to skrydžio metu buvo išgertas didžiausias kiekis šio putojančio gėrimo“ – prisipažino vienas iš R. Bransono verslo partnerių.

„Tas skrydis priminė Romos laikų orgiją. Jis buvo pašėlusiai linksmas. Alkoholis, nuogos merginos, muzika ir R. Bransonas priešakyje“, – prisiminimais dalijosi buvęs „Daily“ ir „Sunday Telegraph“ redaktorius Grahamas Boyntonas.

Skrydis oro balionu per Atlantą

Siekdami išgarsinti „Virgin“ vardą R. Bransonas ir Peras Lindstandas nutarė oro balionu perskristi Atlanto vandenyną.

REKLAMA

„Mano draugas P. Lindstandas, patyręs oreivis, atsidūrė vandenyje ir aš likau vienas. Iš dešimties pėdų aukščio balionas šovė į viršų ir netrukus aš kabojau 15 tūkst. pėdų virš jūros lygio“, – pasakojo R. Bransonas.

„Atsidūriau vandenyje, o Bransonas liko oro balione, kurio nemokėjo valdyti. Tai buvo baisiausia akimirka mano gyvenime“, – sakė P. Lindstandas.

Abu skrydžio dalyvius išgelbėjo, tačiau P. Lindstandui dvi valandas teko praleisti vandenyje.

Antras bandymas įveikti vandenyną

Po keleto metų R. Bransonas dar kartą pabandė perskristi Atlanto vandenyną. Skrydžio metu buvo prarasti du kuro bakai, tad tam, kad pasiektų tikslą, teoriškai jiems reikėjo išvystyti neįmanomą 180 mylių per valandą greitį. Balionas neturėjo jokių šansų pasiekti krantą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesu religingas, tačiau tą dieną mus saugojo dangiškoji apvaizda. Atrodė, kad neįtikėtina jėga stumia oro balioną. Nutolome nuo savo nusileidimo tikslo daugiau nei 3,5 tūkst. mylių, tačiau sėkmingai nusileidome į sniego pusnį kažkur virš Arkties“, – pasakojo R. Bransonas.

Sunkumai

Norėdamas išsaugoti savo oro linijas verslininkas buvo priverstas parduoti „Virgin Records“.

„Jis verkė, verkė ir verkė“, – pasakojo buvęs padėjėjas Penny Pike'as.

„Parduoti įrašų kompaniją man reiškė tą patį, kaip parduoti savo vaiką, tačiau kuomet aš pasirašiau sandorio dokumentus supratau, kad gauti 1 mlrd. JAV dolerių nėra taip jau blogai“, – prisiminė verslininkas.

REKLAMA

Šuolis į kosmosą

„Manau, kad iki kosminio turizmo eros mums teliko laukti visai nedaug“ – pareiškė R. Bransonas. Netrukus jis atvėrė nuosavo kosmodromo duris ir pristatė „Virgin“ erdvėlaivį, kuris greitu laiku pradės komercinius skrydžius.

Viskas ne dėl pinigų?

„Mano tikslas niekada nebuvo užsidirbti krūvas pinigų, aš tiesiog norėjau kurti tai, kuo galėčiau didžiuotis ir tuo pat metu gerai leisti laiką“, – prisipažino pašėlęs milijardierius.

Belieka laukti tolimesnių R. Bransono verslo projektų.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų