REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negynė. Nesaugojo. Nepadėjo

„Ginti. Saugoti. Padėti“, – tokie žodžiai įrašyti Policijos departamento nuostatuose. Jais turėtų vadovautis visi policininkai. Vis dėlto Kauno pedofilijos skandalas parodė, kad yra atvirkščiai, o policijos darbu nepatenkinta nei viena, nei kita pusė.

REKLAMA
REKLAMA

Policijai buvo pranešta

Žibalo į, atrodo, jau baigiančią užgesti ugnį įpylė atsiradęs naujas liudininkas, kuris įvardijamas kaip policijos informatorius Mindaugas Ž. Jis sakė, kad buvo artimas Drąsiaus Kedžio draugas ir kad dar 2009 metų rugsėjį, sužinojęs apie D. Kedžio ketinimus išžudyti tariamus pedofilus, išsigandęs kreipėsi į Policijos departamentą ir nurodė galimo nusikaltimo detales.

REKLAMA

Po šio žmogaus apklausų praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl aukštų policijos pareigūnų piktnaudžiavimo tarnyba bei pareigų neatlikimo. Ką jis pasakoja prokurorams, kol kas neviešinama, o žurnalistams jis pasakė, kad dar prieš 2 metus smulkiai informavęs pareigūnus apie D. Kedžio pasiruošimą žudynėms – pateikęs galimų aukų sąrašą, kuriame buvo surašyti neva pedofilai: Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius, D. Kedžio dukters motina Laimutė Stankūnaitė, jos sesuo Violeta Naruševičienė, verslininkas Andrius Ūsas, taip pat Kauno apygardos teismo teisėjas Albertas Milinis ir buvęs verslo partneris, Agurkinių gaujos vadeiva Saulius Velečka. Pastarųjų dviejų jis žadėjęs imtis po to, kai nurims skandalas po galimų pedofilų nužudymo.

REKLAMA
REKLAMA

Tas Mindaugas Ž. teigia, jog su policijos operatyvininkais bendravo ne kartą. Pastarieji buvo puikiai informuoti ir apie žudynių laiką, ir apie tam tikslui paruoštą baltą autobusiuką su kelininkų logotipais – į jį D. Kedys planavo sumesti pirmųjų 4 aukų kūnus ir palikti Šilainių mikrorajone. Pats ketino pasislėpti šalia Vilniaus – to paties Mindaugo Ž. tam tikslui suieškotame sodo namelyje. D. Kedys net įdavė 3 krepšius su daiktais, kad Mindaugas Ž. juos iš anksto nugabentų į sodo namelį, ir prašė surasti žmogų, kuris už atitinkamą atlygį, kol slapstysis, atneštų jam maisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, kaip jau aišku, policija nė piršto nepakrutino, kad apsaugotų žmones. Spalio 5-osios rytą D. Kedys niekieno netrukdomas nušovė teisėją J. Furmanavičių bei V. Naruševičienę. Kiti žmonės, kuruos planuota nužudyti, tuo metu liko gyvi tik dėlto, kad beskubėdamas žmogžudys padarė avariją ir jam teko sprukti. Pareigūnai galimoms aukoms apie gresiantį pavojų nesiteikė net pranešti.

Ne komisaras, o Nežinukas

Spaudoje ir televizijos laidose pasirodžius informatoriaus Mindaugo Ž. pasakojimams apie policijos tarnybų neveiklumą, įtarimų šešėlis krito ant generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko, buvusio Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Tomo Ulpio ir dar dviejų operatyvinių darbuotojų.

REKLAMA

Tačiau „Akistatai“ iš patikimų šaltinių pavyko sužinoti, jog buvęs D. Kedžio draugas bendravo tik su savo, kaip jis pats sakė, tolimu giminaičiu generalinio komisaro pavaduotoju Algirdu Stončaičiu ir šio pakviestu pareigūnu Tomu. Galbūt tai ir buvo dabartinis Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisaras T. Ulpis, nes jam prokuratūra po apklausos pritaikė specialaus liudytojo statusą. Dažniausiai tokie liudytojai vėliau tampa įtariamaisiais.

Su kitais dviem viešai skelbtais operatyviniais darbuotojais Mindaugas Ž. susipažino jau po D. Kedžio įvykdytų žudynių ir tik tada gavo jųdviejų telefonų numerus. Vidaus imuniteto tarnyba dabar aiškinasi, kas daugiau galėjo žinoti apie ruošiamas žudynes ir grėsmes žmonėms, apkaltintiems pedofilija. Ši tarnyba turėtų išsiaiškinti ir tuos, kurie paskatino Mindaugą Ž. priešais filmavimo kameras ištarti V. Račkausko pavardę. Vėliau apklausiamas teisme šios pavardės Mindaugas Ž. jau nesakė. Dabar teisybę surasti bus nelengva, nes susitikimai su informatoriumi nebuvo protokoluojami. Prokurorai, dabar tiriantys šią bylą, sako, kad gali tekti visus iš eilės patikrinti melo detektoriumi.

REKLAMA

Aišku, tai, kad galbūt šie aukšti pareigūnai ir nežinojo apie D. Kedžio ketinimus, nenubraukia šešėlio nuo pačios policijos. Graudu buvo žiūrėti, kai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje V. Račkauskas ne tik gynėsi, jog nebuvo susitikęs su policijos informatoriumi prisistatančiu Mindaugu Ž., bet ir sakė, kad po teisėjo J. Furmanavičiaus nužudymo važiuodamas į Kauną jis išvis nieko nežinojo nei apie D. Kedį, nei apie tai, kad kita auka gali būti V. Naruševičienė...

Visa šalis jau beveik metus ūžė apie neva pedofilą teisėją, nes apie tai buvo net sukurtas tinklalapis. DVD diskai su mergaitės parodymais buvo išdalyti visoms redakcijoms, Seimo nariams, vaiko teisių institucijoms. L. Stankūnaitė ir jos sesuo jau ne kartą buvo prašiusios apsaugoti jiedvi nuo D. Kedžio, o generalinio komisaro pavaduotojas to nežinojo. Protu nesuvokiama, bet tai faktas. Pats V. Račkauskas taip sakė televizijoje – apie V. Naruševičienę, kuri gali būti kita auka, jis sužinojęs tik važiuodamas į Kauną. Tai reikėjo bent radiją važiuojant įsijungti, nes beveik visos stotys skelbė, jog nužudyti galėjęs D. Kedys, o kitomis aukomis galintys tapti kiti asmenys, jo įvardyti kaip pedofilai. Vis dėlto apsaugoti tuos kitus asmenis imtasi tik po dviejų žmogžudysčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija kalta dar ir dėl to, kad D. Kedžiui buvo oficialiai išdavusi ginklą, bet nė vienam pareigūnui nešovė į galvą mintis, kad reikėtų nuginkluoti žmogų, kuris atvirai net per televiziją grasino nušauti, jo teigimu, pedofilus.

Yra ir daugybė kitų faktų, įrodančių policijos neveiklumą. Jų turi ir tie, kurie už D. Kedį, ir tie, kurie netiki pasakojimais apie pedofilų klaną.

Kalta pilnatis

Sunku iš turimos informacijos apie dabar atsiradusį policijos informatorių daryti toli siekiančias išvadas, vis dėlto, matyt, jis pasakė daug teisybės. Mindaugas Ž. viešai tvirtina, jog žudynėms padėjo ruoštis ir artimi D. Kedžio draugai – Raimundas Ivanauskas bei pastarojo draugė Eglė Barauskaitė. Teismas tuo, matyt, patikėjo, nes leido juos suimti. Vienas už grotų paliktas 3 mėnesiams, kitas – 10 parų. Jeigu teismas skyrė maksimalų suėmimo terminą, vadinasi, tai iš tikrųjų rimta. Gaila tik kad žurnalistai, ruošdami laidą, aplenkė pareigūnus – informavo R. Ivanauską bei jo draugę apie galimus įtarimus ir taip leido jiedviem susitarti. Kita vertus, kolegas irgi nesunku suprasti, nes, matant tokį policijos ir prokuratūros neveiklumą, tyrimą reikia atlikti patiems.

REKLAMA

Beje, Mindaugas Ž. teigia ir tai, kad žudyti D. Kedį skatino jo sesuo teisėja Neringa Venckienė. Pati N. Venckienė, žinoma, tai neigia. Generalinis prokuroras Darius Valys per spaudos konferenciją sakė, kad tiriant šią bylą gali tekti apklausti ir N. Venckienę.

O dėl naujo liudytojo ir policijos informatoriaus irgi yra logiškas paaiškinimas, kodėl apie jį nebuvo informuoti prokurorai. Atėjo žmogus į Policijos departamentą, papasakojo apie ruošiamas žmogžudystes. Tas pareigūnas, kuriam buvo pasakota, matyt, tuo nepatikėjo ar patingėjo patikrinti informaciją. Tai visai ne keista, nes tokių atėjusiųjų į policiją, ypač per pilnatį, būna ne vienas, o dažniausiai tokia informacija nepasitvirtina. Kaip tik tuo laiku ir buvo pilnatis. O čia taukšt – ir Kaune nuaidi šūviai! Kas belieka? Sužinos vadai ar, neduokdie, prokurorai – tuoj apkaltins neveiklumu ir dar kai kuo daugiau. Belieka tylėti ir imtis aklos gynybos – „Nemačiau, nežinau, negirdėjau. Liudininkų juk nėra...“

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų