REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TOP 5 įsimintinos piligriminės kelionės

1. Ganga – švenčiausioji Indijos upė

1. Ganga – švenčiausioji Indijos upė

REKLAMA

Ganga – švenčiausia induistų upė, prasidedanti Himalajų viršūnėse, tekanti Gangos lyguma ir įsiliejanti į Bengalijos įlanką. Milijonai indų Gangos upę sieja su dvasingumu. Prie jos krantų kasdien suplaukia tūkstančiai maldininkų, trokštančių nuplauti viso gyvenimo nuodėmes. Per metus čia apsilanko daugiau nei milijonas piligrimų. Tikima, kad Gangos vanduo visuomet išlieka tyras ir skaistinantis, nors upė laikoma viena labiausiai užterštų pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Varanasis – dar viena šventa vieta Indijoje. Tai senovės miestas Utar Pradešo valstijoje, prie Gangos upės. Ant vakarinio upės kranto didingai stovi visiems induistams labai svarbi Varanasio šventykla Kaši Višvanath, dažnai vadinama auksine šventykla. Jos kupolai padengti 800 kilogramais aukso.

REKLAMA

2. Šv. Jokūbo kelias Ispanijoje

Šv. Jokūbo kelias prasideda Prancūzijoje, tęsiasi per visą šiaurinę Ispanijos dalį iki Santjago de Kompostelos katedros, kurioje palaidotas apaštalas Jokūbas. Visas kelias, nusidriekiantis Atlanto vandenyno krantais, yra 783 kilometrų ilgio. Jis žinomas nuo viduramžių, taigi daugiau nei tūkstantį metų. Tikima, kad nuėjus visą šv. Jokūbo kelią, bus atleista pusė nuodėmių, o šventaisiais Jokūbo metais – visos. Piligriminis kelias dabar gyvas kaip niekada – būriai jaunų žmonių, pradedant piligrimais, turistais ir baigiant studentais, juo keliauja tiek vasarą, tiek žiemą.

REKLAMA
REKLAMA

3. Adomo viršukalnė Šri Lankoje

Adomo viršukalnė, dar vadinama Šventąja pėda − vienas aukščiausių kalnų Šri Lankoje, 40 kilometrų į šiaurės rytus nutolęs nuo Ratnapuros miesto ir 65 kilometrus į pietryčius nuo sostinės Kolombo. Šri Lankos istorija apipinta legendomis. Vienoje jų pasakojama, kad Buda šio kalno viršūnėje paliko pėdos antspaudą. O štai katalikai teigia, kad tai – Adomo pėda, įsispaudusi jam paskutinį kartą žvelgiant į rojų. Induistai šią pėdą priskiria dievui Šivai. Adomo kalnas – vienas didžiausių piligrimystės centrų Šri Lankoje. Į jį traukia minios maldininkų, kad prisiliestų prie šventosios relikvijos, išpirktų nuodėmes ir apvalytų sielą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Aukso šventykla Indijoje

Amritsaro miestas šiaurės vakarų Indijoje turi auksinę širdį – Aukso šventyklą. Ji – pagrindinis turistų traukos centras mieste ir svarbiausia religinė sikų vieta. Stulbinamo grožio šventykla nuolat pilna piligrimų iš visos Indijos. Maldos namai atrodo įspūdingai, o ypač apšviesti saulės spindulių. Kiekvienas šventyklos aplankyti atvykęs piligrimas išsimaudo šventajame Amritsaro baseine ir pagal laikrodžio rodyklę apeina jo marmurinius kraštus. Rytinėje šventyklos pusėje įkurta virtuvėlė, kurioje maitinami atvykę maldininkai ir turistai.

REKLAMA

5. Medjugorjė, Bosnija ir Hercegovina

Medjugorjė, dabartinės Bosnijos ir Hercegovinos teritorija, jau tris dešimtmečius garsėja kaip maldininkų kelionių tikslas. Pasakojama, kad 1981metų birželio 24-ąją šioje vietoje šešiems vaikams pirmą kartą apsireiškė Dievo motina ir nuo tos dienos Švenčiausioji Mergelė Marija nuolat apsireiškia atsitiktiniams vietovės lankytojams.

Tokia žinia netruko pasklisti po visą pasaulį ir taip pavertė Medjugorjė svarbiausia katalikų piligrimų lankytina vieta. Manoma, kad jau dabar daugiau nei 30 milijonų turistų yra apsilankę šioje šventoje vietoje. Be vietinių kroatų, daug piligrimų atvyksta iš netolimos Italijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų