REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties šimtmetį, Japonijoje išleistas pirmasis M. K. Čiurlionio kūrinių fortepijonui rinkinys. Jame spausdinami vien originalūs, redaktorių neinterpretuoti lietuvių kompozitoriaus muzikos tekstai.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkinį sudarė muzikologas Darius Kučinskas, bendradarbiaudamas su japonų muzikologe Jumiko Nunokava (Yumiko Nunokawa).

REKLAMA

Kaip savo komentaruose rašo leidinio sudarytojas, iš visų mūsų klasikinės muzikos kompozitorių M. K. Čiurlionio muzika, ko gera, buvo daugiausia tyrinėjama muzikologų ir sulaukė daugiausiai natų leidinių per praėjusį šimtmetį. Iki šiol išleista nemažai leidinių, kuriuose skirtingai pateikiamas M. K. Čiurlionio natų tekstas. Kiekvieno iš ankstesnių leidinių redaktorius siekė pateikti savąsias M. K. Čiurlionio natų rankraščių redakcijas kaip „suprantamiausias“ ar „labiausiai pritaikytas atlikimui“ su daugybe pastabų bei pasiūlymų atlikėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijoje išleistas natų leidinys išskirtinis tuo, kad jame pateikti tie kompozitoriaus kūriniai, kur jo užrašytos natos nėra taisytos vėlesnių redaktorių ir pateikiamos autentišku pavidalu. Į rinkinį buvo įtraukti tie kūriniai, kurių tekstus buvo nesudėtinga iššifruoti, atkuriant akivaizdžiai praleistus ar „pamirštus“ alteracijos ženklus ar skirtingu šriftu išskiriant nedidelius nepabaigtų kompozicijų fragmentus. Taip pat tie kūriniai, kurie nuo 1970 m., kai M. K. Čiurlionio vardas buvo pirmąkart išgirstas Japonijoje, skambėjo šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie kiekvieno kūrinio yra informacija apie jo leidimo ir redagavimo istoriją. Taip pat leidinyje pateikiami sudarytojų įžanginiai tekstai, M. K. Čiurlionio tapybos darbų reprodukcijos.

Leidinio bendraredaktorė japonų muzikologė J. Nunokava pastaraisiais metais nuosekliai studijuoja M. K. Čiurlionio kūrybą, tyrinėja čiurlionianą Japonijoje, bendradarbiauja pristatant gastrolių į Japoniją atvykstančius lietuvių kompozitorius ir atlikėjus.

Muzikologė bendradarbiavo su leidykla „Young Tree Press“, rengiant spaudai Vytauto Landsbergio knygą „Čiurlionis. Laikas ir turinys“, talkino Lietuvos ambasadai Tokijuje organizuojant muzikinius renginius - Zbignevo ir Rūtos Ibelhauptų fortepijoninio dueto koncertinį turą, V. Landsbergio paskaitą-koncertą, skirtą knygos apie M. K. Čiurlionį pristatymui, pianisto Petro Geniušo rečitalį ir kt.

M. K. Čiurlionio kūrinių fortepijonui rinkinį Japonijoje išleido „Yamaha Music Media Corporation“, bendradarbiaudama su Muzikos informacijos ir leidybos centru. Leidybą parėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas.

2011-uosius UNESCO yra paskelbusi M. K. Čiurlionio metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų