REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairios lietuvių organizacijos Londone rengia labdaros vakarus Lietuvos vaikams remti jau nuo 2007 metų. Juos jau organizavo Dalios Ibelhauptaitės vadovaujama „Bohemos“ komanda, „United Lithuanian Promotions“ organizacija, Lietuvių komercijos rūmai Jungtinėje Karalystėje ir kiti. Renginiuose surenkamos lėšos skiriamos Lietuvoje gyvenantiems likimo nuskriaustiems vaikams – pradedant globos namų auklėtiniais ir baigiant neįgaliaisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Vienos iš organizatorių, LCCUK iždininkės Olgos Jachimovič teigimu, kiekvieno labdaros vakaro tema pasirenkama apgalvotai. „Atsižvelgiame į esamus lietuvių poreikius. Rinkdamiesi temą svarstome, kas aktualu žmonėms tuo metu, ir stengiamės kviesti pačius geriausius temai tinkamus profesionalus, kad surengtume ypatingą programą“, – pasakojo Olga. Kitas renginio organizatorius, LCCUK prezidentas Marius Bružas taip pat teigė, jog J. Statkevičių bei D. Ibelhauptaitę į renginį pakvietė ne atsitiktinai. Abu menininkai glaudžiai susiję su labdara, menu bei mada, be to, įtraukdamas juos į programą M. Bružas buvęs tikras, jog viskas bus atlikta preciziškai, o ir žiūrovams jie labai patinka.

REKLAMA

Abu menininkai dažnai dalyvauja renginiuose kaip komanda. „Juk Juozas kūrė kostiumus Dalios operai. D. Ibelhauptaitės opera „XYZ“ Londone pristatoma pirmąjį kartą, joje dalyvauja garsūs atlikėjai, tad mes pasikvietėme ne tik Statkevičių bei Ibelhauptaitę, bet ir Asmik Grigorijan, Jeronimą Milių, Vaidą Vyšniauską, ir programą parengėme itin gražią. Juozas atvežė keletą savo kurtų suknelių“, – džiaugėsi organizatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalbos reikia 30 tūkst. vaikų

Į labdaros renginį taip pat buvo pakviesta neįgali mergaitė Vaineta su ją globojančia močiute. Neįgaliojo vežimėlyje sėdinti ir kūno judesių nekoordinuojanti trylikametė puikiai valdo teptuką, laikydama jį kojos pirštais, o vienas iš jos darbų buvo parduodamas aukcione. Vainetos močiutė Roma Garbanova pasakojo, jog mergaitės darbai eksponuoti keliuose Lietuvos miestuose bei miesteliuose, vienas paveikslas parduotas net už šimtą litų. Deja, Londone, kur tikėtasi paveikslą parduoti nepigiai, už jį gauta ne itin didelė suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje gyvena net 30 tūkst. neįgalių vaikų, kuriems reikalinga pagalba, tad šiame renginyje buvo tikimasi surinkti kuo daugiau pinigų, kurie galėtų būti panaudoti vaikams bei juos prižiūrintiems tėvams paremti. Aukcione surinktus pinigus „Algojimas“ fondo vadovė Aušra Stančikienė planuoja skirstyti lygiai taip pat, kaip bet kuriuos fondui skiriamus pinigus. „Kai gauname tam tikrą sumą pinigų, skelbiame konkursą. Tėvai, norėdami gauti vienokią ar kitokią sumą savo vaikui, privalo užpildyti formą, o vėliau mes iš visų atrenkame tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos. Žinoma, pasitaiko ir išimčių, pavyzdžiui, kai gauname pinigų ir žinome, jog kuriam nors vaikui reikalinga skubi pagalba, tada pirmiausia padedame jam“, – pasakojo A. Stančikienė.

REKLAMA

„Algojimo“ projektų vadovė Lolita Zagurskaitė smulkiai išdėstė per trejetą fondo veiklos metų atliktus darbus. Kasmet fondas organizuoja du pagrindinius projektus: vasaros stovyklas neįgalius vaikus auginančioms šeimos, kuriose dirbama ir su sveikais šeimų vaikais bei tėčiais, kuriems trūksta dėmesio, ir projektą „Ištiesk gerumui ranką“, kuriame fondui talkina LTV televizija. Šis projektas kasmet padeda surinkti nemažai pinigų, tačiau kai juos tenka paskirstyti 30 tūkst. vaikų, užduotis tampa sunki tarsi Sizifo darbas.

REKLAMA

Ne itin noriai aukoja

Šis renginys – kasmetinė Jungtinės Karalystės lietuvių organizuojama gerumo akcija, tačiau aukoti pinigų susirinkę lietuviai kažkodėl ne itin noriai aukoja. Renginyje dalyvavusios Dalios Ibelhauptaitės ir „bohemiečių“ organizuojami labdaros vakarai nuolat surenka kur kas daugiau pinigų, negu nuo 2007 metų vykstantis Kalėdinis labdaros balius. Į klausimą, kodėl taip yra, bandė atsakyti Juozas Statkevičius bei Dalia Ibelhauptaitė.

Nors Kalėdinis pobūvis buvo surengtas itin gražiai ir prabangiai, jame savo vardinius kvepalus paaukojęs bei suknelių parodą demonstravęs dizaineris drauge su operos „XYZ“ režisiere pažvelgė į jį per dalyvių prizmę. „Taip, tai buvo tam tikrai progai skirtas šventinis renginys. Jis suorganizuotas dailiai, tačiau žmonių elgesys man pasirodė keistas“, – kalbėjo D. Ibelhauptaitė. „Bohemiečiai“ jau keletą metų dalyvauja įvairiuose labdaros renginiuose bei patys juos rengia, bet, režisierės teigimu, jai dar neteko matyti tokio žmonių elgesio labdaringame pokylyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris teigė, jog pagrindinis visų labdaringų renginių tikslas – surinkti kuo daugiau pinigų. Įžengę į vietą, kurioje vyks renginys, žmonės iki pat pabaigos neturi šito pamiršti. Tada aukoti būna paprasčiau. „Šis labdaros renginys buvo proga bendruomenei susieiti ir atšvęsti Kalėdas. Tuomet visa kita lieka ne visai svarbu. Tad kai vaiko, kuris atvyko visą kelią iš Lietuvos, mergaitės, kuri turi itin didelę negalią, bet nėra gyvenimo palaužta, negalėdama dirbti rankomis, dirba kojomis, paveikslas mūsų bendruomenėje gali būti parduotas vos už 350 svarų, aš nebeturiu žodžių. Šis visų svečių veiksmas pakalbėjo už mūsų šalį. Parodė, kaip mes suprantame labdarą“, – ašaras slėpė Dalia. Moteris nieko nekaltino ir neteisė, tik stebėjosi ir nesuprato, kodėl vieni renginiai surenka kur kas daugiau pinigų negu kiti.

REKLAMA

Paklaustas to paties Juozas Statkevičius sutriko. „Į šį klausimą atsakyti negaliu. Negaliu būti tautos ruporas, yra taip, kaip yra. Mums, aukojantiems, belieka susitaikyti su situacija, kad yra tokių, kurie nesupranta labdaros. Esu dalyvavęs tokiuose renginiuose, kuriuose lietuviai aukojamomis sumomis nenusileidžia turtingiausiems pasaulio žmonėms. Tai paprasčiausia aplinkos įtaka. Jei mūsiškiai sėdi tarp tų, kurie nenori aukoti, jie ir patys neaukoja“, – tikino J. Statkevičius.

Dizaineris svarstė, jog yra tikimybė, kad nemažai lietuvių, atėjusių į renginį, negali visko sau leisti, ir vien jau įsigyti nepigų bilietą jiems yra prabanga. „Gal žmonės nori paaukoti ir nuoširdžiai mano, jog bilieto pinigai nukeliaus vaikams, bet nepagalvoja, kad jų vakarienė, aptarnaujantis personalas, kelionių bilietai dainininkams ir visa kita taip pat kainuoja. Juk už bilietus surinkti pinigai skiriami vakaro organizavimo išlaidoms, ne vaikams. Jie gauna tik pinigus, surinktus už aukcione įsigytas prekes“, – svarstė J. Statkevičius.

REKLAMA

***

Prisidėti prie tikslo net ir nedidele suma

Visai neseniai Londone vyko labdaros renginys „Hand in Hand“. Jo metu suaukotos lėšos buvo skiriamos ligoninės patalpoms suremontuoti. Apie labdaros projektus kalbame su „United Lithuanian Promotions Ltd“ direktore Ieva Baužiene.

– Kiek renginių jau organizavote?

- Mūsų organizacija jau organizavo du paramos renginius – „Hand in Hand“ 2011 metų spalio 8 dieną Londone ir spalio 21 dieną – Kaune.

– Kiek labdaros vakare „Hand in Hand“ surinkta lėšų labdarai?

– Renginyje „Hand in Hand“ Londone labdarai buvo surinkta apie 4500 £. Kaune vykęs renginys tokio pasisekimo nesulaukė. Tačiau Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Pulmonologijos skyriaus patalpos jau pradėtos renovuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip manote, kodėl lietuviai ne itin dosniai aukoja labdaros renginiuose? O gal kaip tik manote priešingai?

Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai gana geranoriškai priima tokio tipo renginius. Būtent „Hand in Hand“ renginių idėja yra ta, kad žmonės, net ir neturėdami daug atliekamų lėšų (bilieto kaina buvo tik 5 £), galėtų dalyvauti ir prisidėti prie tikslo. Taip pat orientavomės į įvairaus amžiaus publiką – renginyje ne tik gyvai grojo Lietuvos atlikėjai, bet ir buvo šou pasirodymų, grojo DJ'us. „Hand in Hand“ truko net 12 valandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų