REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos prezidentas neigia kaltę, Rusija siūlo savo stebėtojus

Neigia kaltę

Neigia kaltę

REKLAMA

Sirijos prezidentas Basharas al–Assadas teigė nedavęs saugumo pajėgoms nurodymų naudoti smurtą prieš jo valdymą protestuojančius žmones, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu JAV televizijos tinklui ABC prezidentas B. al–Assadas sakė, kad jam nepriklauso šalies saugumo pajėgos ar pati valstybė.

REKLAMA

Jis pareiškė abejones dėl pranešimų apie žiaurius veiksmus ir teigė nesijaučiąs kaltas dėl to, kas vyksta.

Pasak Jungtinių Tautų (JT), mažiausiai 4 tūkst. žmonių žuvo nuo protestų pradžios kovo mėnesį.

B. al–Assadas davė interviu, praėjus dienai po to, kai JAV paskelbė grąžinančios savo ambasadorių Robertą Fordą į Damaską. Spalį saugumo sumetimais R. Fordas buvo atšauktas.

Prancūzijos ambasadorius į Siriją grįžo pirmadienį.

„Nebuvo duota nurodymų žudyti ar būti žiauriems, – sakė B. al–Assadas. - Jie nepriklauso man. Aš esu prezidentas. Man nepriklauso pati valstybė, todėl tai nėra mano pajėgos“.

REKLAMA
REKLAMA

JT, teigusios, kad Sirijos vyriausybė įvykdė nusikaltimus žmoniškumui, nėra patikimos, sakė B. al–Assadas.

Rusai pasiūlė savo stebėtojus

Rusija trečiadienį pasiūlė į Siriją išsiųsti savo stebėtojus. Tai būtų tarptautinių pastangų dalis siekiant padėti įveikti devynis mėnesius trunkančią politinę krizę šalyje.

„Jeigu tai turės kokios reikšmės Sirijos pareigūnams, – žurnalistams Vilniuje sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. – Mes galime apsvarstyti stebėtojų grupės praplėtimą, kurią sudarytų ne tik Arabų Lygos atstovai, bet ir kitos šalys, kurios yra neabejingos tam, kas vyksta Sirijoje, ir kurios nuoširdžiai domisi, kaip būtų galima įveikti šią situaciją (...). Rusija galėtų į šią grupę paskirti savo atstovus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirija pirmadienį patvirtino įsileisianti stebėtojus, ko buvo reikalaujama Arabų Lygos pateiktame plane, kuriuo siekiama užkirsti kelią kraujo praliejimui. Tačiau Sirija pateikė savo sąlygas, tokias, kaip Arabų Lygos ekonominių sankcijų panaikinimas.

Arabų Lyga planuoja į šalį išsiųsti 500 stebėtojų, kur, pasak Jungtinių Tautų, nuo protestų pradžios žuvo daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Rusija yra viena iš nedaugelio Sirijos režimo sąjungininkių. Anksčiau buvo pasirodžiusi informacija, kad Rusija ruošiasi ginti Sirijos teritoriją savo karo laivais ir teikia B. al–Assado režimui raketas.

REKLAMA

Taip pat skaitykite:

Sirija: tikėtina, kad netrukus bus pasirašytas Arabų Lygos pasiūlymas

Sirija įsileis į šalį tarptautinius stebėtojus, bet turi sąlygų

JAV: Sirijos opozicija turi sukurti laisvą ir tolerantišką šalį

Dar vienas Rusijos iššūkis Vakarams: į Siriją siunčiamos sparnuotosios raketos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų