REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės planai nuo Naujųjų metų nutraukti visų išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo (VIF), dar vadinamo alimentų fondu, mokėjimą vienoms atžalas auginančioms moterims ar tėvams sukėlė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio (NAMS) pasipiktinimą. Motinos kreipsis į Seimą

REKLAMA
REKLAMA

Apie tris tūkstančius narių vienijanti organizacija šiandien Seimui žada įteikti protesto peticiją.

REKLAMA

„Mes kategoriškai nesutinkame, kad būtų naikinamas Vaikų išlaikymo fondas. Tai – blogiausia, ką galima padaryti vaikams, kurių tėvai pamiršo savo pareigą juos išlaikyti“, – vakar „Sekundei“ sakė NAMS atstovė viešiesiems ryšiams Rasa Paulavičienė.

Jos teigimu, valdžios prašoma finansiškai pagrįsti, kaip valstybė, nuo savo pečių nusimetusi alimentų mokėjimo naštą, per metus sutaupys 44 milijonus litų, kieno sąskaita tai bus padaryta.

REKLAMA
REKLAMA

Organizacijos narių nuomone, tai tik dar labiau padidins socialinių pašalpų gavėjų armiją, o  dalies vienišų motinų ir tėvų, neturinčių teisės į socialinę paramą, finansinė padėtis pablogės.

Tokie argumentai prieš porą metų jau buvo įtikinę Seimą nenaikinti Vaikų išlaikymo fondo.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įstatymų leidėjams ir prezidentei, kurių žodis šiuo klausimu lemiamas, mėgins įrodyti, kad vaikų materialinė padėtis, nutraukus išmokas iš VIF,  nepablogės.

Skolininkų ramybėje nepaliks

Iš 2008 metais įkurto Vaikų išlaikymo fondo mokamos išmokos vaikams, kurie negauna viso arba dalies išlaikymo, priteisto iš tėvų. Maksimali išmoka yra 195 litai per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VIF šiemet skirta 50,2 mln. litų, iš jų 48,8 mln. litų – išmokoms. Fondo paramos šiais metais prireikė daugiau kaip 22 tūkstančiams vaikų, maždaug tiek pat jų valstybė alimentus mokėjo ir ankstesniais metais.

Fondo skolininkų sąrašuose šiemet yra apie 20 tūkstančių vaikams alimentų nemokančių tėvų, didžioji jų dalis – 97 procentai – yra vyrai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad nuo 2012 metų VIF nebemokėtų išmokų vaikams, o tik užsiimtų skolų išieškojimų iš skolininkų, tiksliau – fondas turėtų išieškoti iki šių metų pabaigos išmokėtas lėšas.

REKLAMA

Beje, alimentų nemokantys tėvai privalo fondui grąžinti skolą su 5 procentų palūkanomis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškina, kad išlaidas kitais metais ne tik taupys VIF sąskaita, bet ir 1 milijonu litų susimažins savo valdymo išlaidas, kartu su savivaldybėmis tobulins piniginės paramos šeimai sistemą.

Vaikai, kurie nebegaus išmokų iš VIF, esą finansiškai nebus nuskriausti, nes jie ir juos auginančios motinos ar tėvai gaus socialines pašalpas, kompensacijas ir kt.

Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų