REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdami, kad nebeliktų galimybės piktnaudžiauti neįgaliųjų vardu vykdant supaprastintus viešuosius pirkimus, Seimo LSDP frakcijos nariai Edvardas Žakaris, Edmundas Jonyla, Mindaugas Bastys, Jonas Juozapaitis, Valerijus Simulik užregistravo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas. Projekto rengimą paskatino Lietuvos socialinių įmonių asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo nario Edvardo Žakario, remiantis Viešųjų pirkimų įstatymo 91 straipsniu, perkančios organizacijos per metus ne mažiau kaip 5 procentus supaprastintų viešųjų pirkimų turi atlikti iš  socialinių įmonių.

REKLAMA

Socialinės įmonės gali pretenduoti į valstybės užsakymus iki pusės milijardo litų vertės. 2010 m. supaprastintų pirkimų iš socialinių įmonių vertė siekė 61,3 mln. litų ir sudarė 0,56 procento bendros per metus vykdytų viešųjų pirkimų vertės. „Žiniasklaidoje ne kartą skelbta, kad tam tikros, esą socialinės įmones vienijančios organizacijos, siūlosi už tam tikrą atlygį būti tarpininkėmis dalyvaujant supaprastintuose viešuosiuose konkursuose. Konkursą per tarpininkus laimėjusios socialinės įmonės ne visada pačios atlieka numatytus darbus. Tie patys tarpininkai padeda perduoti projektą vykdyti sveikiems verslininkams ir darbuotojams. Paliekant oficialiai laimėjusiai įmonei tam tikrą procentą“, - teigia Seimo narys E.Žakaris.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas primena, kad neseniai FNTT ir Generalinės prokuratūra atskleidė organizuotos grupės sukurtą nusikalstamą schemą, kai naudojant apie 20 Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Raseiniuose ir kituose Lietuvos miestuose įsteigtų įmonių, ir kaip įtariama, piktnaudžiaujant joms suteiktu socialinių ir neįgaliųjų socialinių įmonių statusu, nesąžiningai buvo konkuruojama viešųjų pirkimų konkursuose, rengiamuose vykdant Europos Sąjungos paramos ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamus projektus.

Anot E.Žakario, įtariama, kad per pastaruosius metus socialinės ir neįgaliųjų socialinės įmonės, neturėdamos įstatymų nustatytų tikslinių grupių asmenų, reikalaujamo darbuotojo skaičiaus, neteisėtai gaudamos valstybės subsidijas, nesąžiningai dalyvavo daugiau nei keliuose šimtuose viešųjų pirkimų konkursų. „Turima duomenų, kad pažeidžiant Konkurencijos ir Viešųjų pirkimų įstatymų reikalavimus, fiktyviai sudarant palankias pirkimo sąlygas potencialiam laimėtojui, sukeliant, kaip įtariama, paslaugų ar darbų atlikimo kainas, buvo laimėti viešųjų pirkimų konkursai, kurių bendra vertė siekia keliasdešimt milijonų litų. Pirminiais duomenimis, organizuotos grupės nariai dalį nusikalstamu būdu įgytų Europos Sąjungos paramos ir valstybės biudžeto lėšų legalizavo, pervesdami kaip tariamą paramą krepšinio, rankinio klubams, sudarydami fiktyvius nekilnojamojo turto įsigijimo sandorius“,- teigia Seimo LSDP frakcijos narys.

Priėmus socialdemokratų teikiamas įstatymo pataisas, socialinės įmonės nebegalės dalyvauti supaprastinto pirkimo konkursuose, taip neliks galimybės įvairiems tarpininkams pelnytis iš neįgaliųjų vardu vykdomų supaprastintų pirkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų