REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų sausio 1-osios visiškai atkuriant dėl sunkmečio sumažintas senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių valstybinio socialinio draudimo pensijas papildomai prireiks 495 mln. litų, skelbia Valstybinė socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra“).

REKLAMA
REKLAMA

Sumažintos pensijos bus atkurtos iki 1488 litų padidinant draudžiamąsias pajamas, nuo kurių priklauso daugelis socialinio draudimo išmokų: senatvės ir netekto darbingumo pensijos, motinystės, tėvystės, ligos pašalpų maksimali ir minimali riba, nedarbo išmokų „lubos“.

REKLAMA

Prognozuojama, kad pensijas sugrąžinus į 2009 m. gruodžio mėnesio lygį vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, padidės 8,9 proc., arba 68 litais ir sieks 836 litus. Pensijos bus visiškai atkurtos tiek nedirbantiems, tiek dirbantiems senatvės pensininkams. Pensijų atkūrimas į prieškrizinį lygį palies apie 447 tūkst. senatvės pensininkų, apie 86 tūkst. netekto darbingumo (invalidumo) pensininkų ir apie 239,3 tūkst. našlių ir našlaičių pensijų gavėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu valstybinių pensijų ir kompensacinių išmokų skaičiavimo tvarka lieka galioti dar metus. Vadinasi, sumažinimas ir toliau lieka galioti valstybinėms pensijoms bei įvairioms išmokoms: rentoms, šalpos, slaugos išmokoms.

Didėjant draudžiamosioms pajamoms minimalus motinystės/tėvystės išmokų dydis padidės maždaug 100 litų, tuo tarpu maksimali suma dėl Seimo nustatytų koeficientų korekcijos išaugs ne 1300 litų, kaip būtų buvę proporcingai atkūrus draudžiamąsias pajamas, o tik 82 litais.

Dėl sunkmečio 2010-2011 metais taikant Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatas, einamųjų metų draudžiamosios pajamos sudarė 1170 litų.

Iš viso „Sodros“ biudžete valstybinio socialinio draudimo pensijoms 2012 m. numatyta skirti 8 mlrd. 201 mln. litų, tai yra 6,9 proc. daugiau nei 2011 m. (2009 m. išlaidos pensijų socialiniam draudimui sudarė 8 mlrd. 261 mln. litų, 2010 m. – 7 mlrd. 635 mln. litų.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų