REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešoje erdvėje jau ne pirma diena narstoma būsima socialdemokratų vyriausybė, vardijami „šešėliniai“ ministrai. Socialdemokratai tai vertina kaip žurnalistines interpretacijas ar tiesiog jų kuriamą intrigą. Lietuvoje yra daugiapartinė sistema, kurioje nėra realių galimybių sudarytį oficialią „šešėlinę“ vyriausybę, turinčią konkrečias funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Šešėlinė vyriausybė yra būdinga dvipartines politines sistemas turinčioms šalims. Pavyzdžiui Jungtinėje Karalystėje „šešėlinės“ vyriausybės yra skelbiamos oficialiai ir „šešėliniai“ ministrai turi teisę gauti visą informaciją iš ministerijų ir žinybų, dalyvauti posėdžiuose, pasitarimuose ir netgi jiems yra skiriamos lėšos šioms funkcijoms atlikti“, - sako Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Pasak jo, šie „šešėliniai“ kandidatai yra realūs pretendentai užimti ministrų postą, jeigu jų partija laimi rinkimus. Būdami oficialūs „šešėliniai“ ministrai jie turi galimybę tam atsakingai ruoštis.

Lietuvoje paprastai yra sudaromos koalicijos, todėl ir žiniasklaidoje linksniuojami „kandidatai“ į ministrus yra tik partijos žmonės, kurie gilinasi į tam tikras sritis, teikia pasiūlymus partijos prezidiumui ir vadovybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu žiniasklaida pasidomėtų ir kitų opozicinių partijų bei frakcijų veikla, kiekvienoje jų surastų atskirą „šešėlinį“ kabinetą“, - sako A.Butkevičius.

Tad žiniasklaidoje minimos socialdemokratų pavardės yra tik LSDP politinių komitetų vadovai, kurie, sėkmingai susiklosčius rinkimams, gali būti siūlomi užimti vieną ar kitą atsakingą postą, tačiau nebūtinai jie taps Vyriausybės kabineto nariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų