REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompozitoriaus Frederico Chopino muziejus Varšuvoje laikomas interaktyviausiu ir moderniausiu memorialiniu muziejumi Rytų Europoje.Lenkija eksponatus muziejui rinko daugiau kaip 100 metų, juos perka aukcionuose iki šiol. Per pusantrų metų muziejuje apsilankė beveik pusė milijono lankytojų, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

F. Chopinas gyveno neilgai – 39 metus. Jis sukūrė 60 mazurkų, 16 polonezų, 24 preliudus ir tiek pat etiudų, 17 valsų ir dar apie 15 kitokių kamerinių kūrinių. Ir visus juos galima išgirsti interaktyviame F. Chopino memorialiniame muziejuje.Muziejus suskirstytas pagal temas – jame septynios salės. Erdvėmis siekta atskleisti skirtingus kūrėjo gyvenimo tarpsnius.

REKLAMA

Pirmoje salėje – F. Chopino tėvų ir trijų seserų nuotraukos, interaktyvus žemėlapis, kuriame – gimtasis kompozitoriaus kaimelis ir namai Varšuvoje, kuriuose jis dvidešimt metų gyveno ir kūrė.

Kiekvieną svarbesnį Romantizmo epochos kompozitoriaus gyvenimo įvykį galima peržiūrėti specialiuose interaktyviuose ekranuose. Viena salė skirta jo kūrybai Varšuvoje – čia ne tik muziko užrašai, bet ir pirmųjų koncertų Varšuvoje afišos. Ir F. Chopino laikrodis – jam, dešimtmečiui, dovanotas jo kūrybos gerbėjos Madam Catalani. Beje, jį kompozitorius segėjo ir mirties valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Kompozitorių salę projektavo architektai iš Milano.

„Šioje salėje mes pristatome visus F. Chopino kūrinius – tai per 22 metus parašyti kūriniai. Juos atlieka patys žymiausi pianistai istoriniais F. Chopino laiko instrumentais. Interaktyviose knygose – partitūros su F. Chopino autografais, bet kurio jo kūrinio virtualios natos“, – pasakoja muziejaus ekspozicijų vadovė Katarzyna Kasica.

Viena salė paskirta saloniniam F. Chopino gyvenimui Paryžiuje. Grafikos darbe ant sienos – kaip atrodė F. Chopino namų salonas, o viduryje salės – išlikęs muziko fortepijonas, stovėjęs namuose Paryžiuje, Vandomo aikštėje. Juo kompozitorius sugrojo paskutinę sukurtą mazurką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fortepijonas vienai žiemai buvo pervežtas į Ispanijos Valdemosos vienuolyną, kur F. Chopinas laiką leido su savo mylimąja rašytoja George Sand.

Prancūzijos sostinėje kompozitorius daug koncertavo, tačiau pinigų prasimanydavo ir privačiai mokydamas groti pianinu. Jis buvo vienas brangiausių miesto pedagogų.

Rūta Lankininkaitė

LTV „Panorama“

Dar kita salė atspindi laiką, kurį muzikas praleido Nohante – Prancūzijos pilyje, priklausiusioje G. Sand. Tarp eksponatų – išlikusi damasto nosinaitė su G. Sand išsiuvinėtais F. Chopino inicialais.

REKLAMA

Anot muziejininkų, daugiausia keblumų rengiant ekspoziciją kilo ieškant F. Chopinui priklausančių daiktų – pavyzdžiui, daugelį laiškų sunaikino kompozitoriaus meilužės arba jie prarasti per Antrąjį pasaulinį karą.

Lenkijos valdžia F. Chopino partitūras, etiudus ir kitus daiktus, susijusius su muziko gyvenimu, pradėjo pirkti dar 1899 m. Juos tebeperka iki šiol iš visame pasaulyje vykstančių aukcionų. Žinomo muziko širdis – taip pat tėvynėje. Ji parvežta iš Paryžiaus į Varšuvą, į Šventojo kryžiaus bažnyčią.

REKLAMA

Vienintelė salė, kurioje neskamba F. Chopino muzika, – kompozitoriaus mirties kambarys. Pomirtinė kaukė nulieta iškart po to, kai 39 metų kompozitorių pasiglemžė tuberkuliozė. Šalia jos – artimųjų išsaugota rudų plaukų sruoga ir kvietimai į laidotuves.

Romantizmo epochos kompozitoriaus F. Chopino interaktyvus daugialypės terpės muziejus atidarytas prieš beveik dvejus metus.

Jame apsilankė beveik pusė milijono lankytojų. Bilietas į muziejų kainuoja 19 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų