REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsigaliojus visuotinei atliekų rinkliavai už komunalines atliekas, į  redakciją pateko Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) skaičiavimai, kiek už šiuos metus turėtų suploti savivaldybės administracija, seniūnijos, darželiai, mokyklos bei kitos ugdymo įstaigos. Keturiasdešimt dviem juridiniams vienetams priskaičiuota beveik pusantro šimto tūkstančių litų (143 826,93 Lt). Lyginant su praėjusiais metais, biudžetinėms įstaigoms šiukšlių išvežimas gerokai paplonins biudžetus.

REKLAMA
REKLAMA

Mokinių mažėja, o „šiukšlinantys“ plotai lieka tie patys

Tauragės apskrities savivaldybių tarybos priėmė sprendimą, kad nuo šių metų sausio 1-osios įvedama rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą bus skaičiuojama pagal turimų patalpų plotą. Todėl kai kurių mokyklų padėtis tapo gana sunki – mokinių skaičius mažėja, o patalpos lieka tos pačios, be to, ne visos patalpos naudojamos. Kai kurioms ugdymo įstaigoms šiemet už atliekų surinkimą teks mokėti gerokai daugiau nei pernai. Pavyzdžiui, „Šaltinio“ pagrindinė mokykla  pernai mokėjo 2 609 Lt, o šiemet turėtų mokėti 7 919,19 Lt. Žalgirių gimnazija vietoje 2 500 litų turėtų atseikėti 5 833,96 Lt.

REKLAMA

Gerokai daugiau mokės ir kai kurios seniūnijos. Lauksargių – beveik 10 kartų daugiau – 4 259,17 Lt. Mažonų seniūnija vietoje 2 681 Lt – 6 488 Lt. Savivaldybės administracija mokėjo 4 680 Lt, dabar reikės mokėti 20 834,77 Lt. Kalbinti mokyklų, seniūnijų, savivaldybės atstovai teigė, kad šios sumos – nepagrįstai didelės.

Lėšų – mažiau, mokėti – daugiau

Savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus sakė, kad dar aiškinsis su TRATC dėl numatyto mokesčio už atliekas.

REKLAMA
REKLAMA

– Ne viskas teisingai apskaičiuota, nes ne visos patalpos naudojamos, kai kur mokestis skaičiuojamas už sandėlius, garažus. Prašysime, kad atliekų tvarkytojai mokestį perskaičiuotų, – teigė jis.

Dėl didėjančių mokesčių už atliekas buvo susirūpinusi ir Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė, nes išlaidos metams planuojamos pagal pernykštį lygį, o rajono biudžetas šiemet bus liesesnis.

„Šaltinio“ pagrindinės mokyklos vyr. finansininkė Alma Banienė „Tauragės kurjeriui“ teigė, kad mokyklai daugiau negu trigubai padidėjęs mokestis už atliekas bus nelengva našta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Mūsų gaunamos lėšos ribotos, reikės žiūrėti, iš kur papildomai paimti per penkis tūkstančius litų. Tačiau sutartis su atliekų tvarkytojais dar nepasirašyta, eisime aiškintis, kodėl tiek daug priskaičiuota, – sakė mokyklos vyr. finansininkė.

Mažonų seniūnas Jonas Samoška dėl daugiau negu dvigubai padidėjusio mokesčio už atliekas buvo nemaloniai nustebintas.

– Seniūnijai priklausančiose patalpose mes sukaupiame labai mažai atliekų, nes popierius sudeginame savo katilinėje. Pagrindinės mūsų atliekos – iš poilsiaviečių ir kapinių. Iš ten atliekas mes patys veždavome savo transportu, mokėdavome tik už jų priėmimą, todėl mažiau reikėjo mokėti. Prašysime, kad už atliekas iš kapinių ir poilsiaviečių mums leistų mokėti pagal faktinį susikaupimą, – kalbėjo seniūnas.

REKLAMA

„Taip lengviau skaičiuoti...“

Apie Savivaldybei pavaldžių įstaigų atstovų priekaištus dėl mokesčio už atliekas „Tauragės kurjeris“ kalbėjosi su TRATC rinkliavos administravimo vyriausiuoju specialistu Virginijumi Noreika.

Kalbantis apie tai, kad mokyklas „pjaus“ pagal patalpų plotą skaičiuojamas mokestis už atliekas, nes mokinių skaičius nuolat mažėja, todėl mažiau gaunama lėšų, pašnekovas sakė:

– Taip lengviau skaičiuoti, nes mes gauname duomenis iš Registrų centro apie turimas patalpas, skaičiuodami naudojamės specialia kompiuterine programa, o norėdami skaičiuoti pagal besimokančiųjų ir mokyklose dirbančių žmonių skaičių  patirtume papildomų išlaidų, nes reikėtų skaičiuoti rankiniu būdu. Be to, būtent tokį sprendimą priėmė rajono taryba, mes juo ir vadovaujamės, – baksnodamas pirštu į mūsų išrinktųjų sprendimą, teigė V.Noreika.

REKLAMA

Jis tikino, kad ne visos mokyklos mokės daugiau negu pernai, esą Pagramančio, Adakavo, Lauksargių pagrindinės mokyklos išvis nemokėjo, o dabar numatyta, kad turėtų mokėti 524,84 Lt, 1273,4 Lt ir 3436,49 Lt. Sporto mokykla mokės panašiai tiek pat – 2008,24 Lt, mažiau mokės vaikų darželiai „Kodėlčius“, „Ąžuoliukas“ ir „Žvaigždutė“ – nuo 1563,45 Lt iki 2175,78 Lt.

Mokestį už atliekas galima sumažinti

– Tie skaičiavimai – dar ne galutiniai, Savivaldybės bei kitų įstaigų vadovai gali ateiti pas mus aiškintis, įrodyti, jei kurios nors patalpos yra nenaudojamos. Pavyzdžiui, pačiu laiku, nelaukdamas, kol gaus sąskaitą, tuo pasirūpino Gaurės seniūnas, – aiškino V.Noreika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kai kurių nenaudojamų gamybinių pastatų savininkai apsilankė TRATC ir deklaravo, kad tose patalpose nevykdoma jokia veikla. Juridiniai asmenys, kurių pastatai yra aptvertose teritorijose, gali mokėti ne pagal patalpų plotą, o už deklaruotą planuojamų sukaupti atliekų kiekį. Jeigu būtų aptvertos, ir mokyklos galėtų taip mokėti. Beje, darželiai, vaikų globos namai yra aptverti, vadinasi, jie taip pat galėtų mokėti už deklaruotą atliekų kiekį. Bet gal ne visi tai žino ir nepasinaudoja galimybe mokėti ne už plotą, bet už faktiškai sukauptą kiekį? Nuosavų namų savininkai irgi gali susimažinti rinkliavos dydį, jei kompostuoja žaliąsias atliekas.

REKLAMA

Pasak V.Noreikos, TRATC už atliekas privalo surinkti tiek lėšų, kad už jas sugebėtų išgyventi. Kai kurie šalies atliekų tvarkymo centrai jau yra smarkiai įbridę į nuostolius, tačiau nesutariama su savivaldybėmis dėl rinkliavos didinimo. TRATC iš juridinių asmenų turi surinkti trečdalį lėšų – apie milijoną litų per metus, du trečdalius – apie du milijonus – iš gyventojų.

– Nemažai rinkliavos mokėtojų mus spaudžia, kad mažintume mokestį, kai pagrindžia savo prašymą, mažiname, nors geriau tai daryti būtų po metų, tada daug kas būtų aiškiau. Mes norime tarpusavio sutarimo su rinkliavos už atliekas mokėtojais, norime, kad kilus neaiškumams jie ateitų pas mus, – teigė V.Noreika.

Tikėtina, kad ir „Tauragės kurjerio“ turimas sąrašas su mokėtinomis sumomis dar keisis, jei įstaigų vadovai kreipsis į TRATC ir sugebės pagrįsti prašymą mokestį mažinti.

Jovita STRIKAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų