REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šypsantis, dantys yra pirmas dalykas, kurį pamato aplinkiniai. Tad jei jie nėra tokie balti, kokie tu norėtum, kad būtų, greičiausiai pati to nejausdama vengi šypsotis.

Šypsantis, dantys yra pirmas dalykas, kurį pamato aplinkiniai. Tad jei jie nėra tokie balti, kokie tu norėtum, kad būtų, greičiausiai pati to nejausdama vengi šypsotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien balta šypsena laikoma vienu iš svarbiausių grožio atributų. Senovės Egipte balti dantys taip pat buvo laikomi grožio ir turto ženklu. Dabar balta šypsena yra tai, ko trokšta visi. Ypač, kai dalis maisto, gėrimų ir blogų įpročių atsispindi dantų dėmėmis ar netgi juos visiškai sugadina. Jei nori išsaugoti savo žvilgančiai baltą šypseną, pateikiame tau kelis patarimus kaip tai padaryti:

REKLAMA

Venk gėrimų ir maisto produktų, kurie sukelia dantų dėmes. Raudonas vynas, kava, gazuoti gėrimai, arbata, mėlynės ir pomidorų padažas – tavo pikčiausi priešai. Dauguma žmonių šiuos produktus vartoja kasdien ir laikui bėgant tai pakeičia jų dantų atspalvį. Atidžiai rinkdamasi maistą, gali išvengti dantų dėmių. Rūgštys, kurių gausu kai kuriuose išvardytuose produktuose, gali nesugrįžtamai pakenti tavo dantims. Gazuotų gėrimų sudėtyje yra fosforo, kuris „atima“ iš dantų jiems taip reikalingą kalcį. Laikui bėgant dantys silpnėja ir galiausiai iškrenta. Visgi, dauguma žmonių nenori atsisakyti tokių gėrimų, todėl geriausia gerti juos per šiaudelį – taip bent jau apsaugosi priekinius dantis ir sumažinsi dėmių atsiradimo tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkama dantų higiena yra pagrindinis būdas išlaikyti dantis ir dantenas sveikus bei turėti baltą šypseną. Valyk ne tik dantis, bet ir tarpdančius mažiausiai du kartus per dieną tam, kad pašalintum kenksmingas apnašas ir bakterijas, kurios gali sukelti dantų ėduonį. Taip pat rekomenduotina valytis dantis tuoj pat po rūkštingų, dažančių valgių bei gėrimų. Be viso to, gali naudoti balinančią dantų pastą, kuri padės išsaugoti spalvą ir nebus tokia drastiška priemonė kaip namų balinimo sistemos ar specialios procedūros pas stomatologą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mesk rūkyti. Be visų kitų pasekmių sveikatai, tai labai kenkia tavo dantims. Cigaretėse esantis nikotinas palaipsniui suteikia dantis pilkšvą atspalvį, sukelia blogą kvapą, sukelia burnos ertmės vėžį ir dantenų ligas. Be to, galiausiai taip susilpnina dantis, kad jie iškrenta.

Tinkamai kramtyk. Vaisiai ir daržovės, kuriems sukramtyti reikia nemažai pastangų, veikia kaip šveičiamoji medžiaga, nušveičianti dantis. Panašiai kaip dantų šepetukas veikia obuoliai, morkos, agurkai ir salierai. Be to, salotos, špinatai ir brokoliai padeda išvengti dantų dėmių padengdami juos tarsi plėvele, kuri susidaro juos valgant.

REKLAMA

Nustok kramtyti nagus, naudoti dantis vietoj žirklių ar atidarytuvo ir griežti dantimis. Tokie įpročiai sukelia nematomą žalą. Dantis saugo plonytis emalio sluoksnis, kuris su laiku nusitrina veikiamas įvairių išorinių veiksnių. Kai kramtai nagus, dantimis mėgini atidaryti butelius ar grieži dantimis, emalis dar greičiau nusibraižo ir atveria jautrų danties paviršių. Tai sukelia dantų jautrumą ir skausmą. Dentinas yra pažeidžiamas dar lengviau nei emalis, ir jo pažeidimai greitai perauga į dantų ar dantenų ligas. Be to, kai nugremži emalį, tavo dantys gali atrodyti netolygūs.

Nevartok narkotikų, kurie ne tik turi daugybę šalutinių efektų tavo kūnui ir galiausiai sukelia mirtį, bet ir pažeidžia dantis. Ekstazis ir kokainas dantims kenkia labiausiai. Kai kokainas pasiekia tavo dantenas, jis stabdo kraujo, deguonies ir mineralinių medžiagų tekėjimą į dantis bei pačias dantenas. Dantenų dėka tavo dantys yra ten, kur yra. Kokaino vartojimas susilpnina dantenų galimybę išlaikyti dantis. Ekstazio vartotojai turi ir kitokių problemų. Dėl psichologinio efekto, kurį ekstazio vartojimas kartais sukelia narkomanams, daugumai pasireiškia raumenų spazmai ir kalenimas/griežimas dantimis. Tai, kaip jau sakėme, nutrina emalį ir galiausiai atveria dentiną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų