REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sostinės romų taboras jau ne vienerius metus kelia rimtą galvos skausmą policijos pareigūnams, mat tai viena žinomiausių prekybos narkotikais vietų Vilniuje, o pati romų „gyvenvietė“ įsikūrusi ten, kur oficialiai turėtų stovėti vos pora pastatų, bet pasidairius po taborą, akivaizdu, kad čia galioja savi įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 10:28 val.) Vykdant teismo nutartį ir griaunant tris nelegalius statinius, laukiama analogiško teismo sprendimo dėl dar 7 pastatų tabore.

REKLAMA

Iš viso Kirtimų čigonų tabore stovi apie 100 pastatų.

Prieš kelerius metus tabore irgi buvo griaunamos lūšnos. Taboro gyventojai ilgai teisybės ieškojo teisme, reikalavo milijoninių kompensacijų. Iš savivaldybės buvo prisiteista 100 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) 2010-ųjų rugsėjo pabaigoje konstatavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė atliko neteisėtus veiksmus ir yra atsakinga už neteisėtą ginčo statinių nugriovimą romų taboro teritorijoje, Kirtimuose, Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo teigimu, savivaldybė, griaudama statinius, viršijo savo kompetenciją. Teisėjų kolegijos vertinimu, savivaldybė nenurodė ir nepateikė įrodymų, kad kitiems asmenims ar jų teisėms, visuomenės ar valstybės interesams grėsė toks realus ir akivaizdus pavojus, jog ginčo statinius buvo būtina nugriauti nedelsiant, t. y. įstatymų nustatyta tvarka nelaukiant, kol kompetentingos valstybės institucijos kreipsis į teismą dėl jų nugriovimo ir bus priimtas atitinkamas sprendimas.

Nuo 2008 metų dėl savavališkų statybų Vilniaus romų taboro teritorijoje iš viso buvo surašyti 8 savavališkos statybos aktai ir reikalavimai pašalinti šių statybų padarinius. Iš jų, be pirmadienį griaunamų statinių, įvykdytas tik vienas reikalavimas - statytojai savavališkai pastatytą namą nugriovė patys. Dar vieno savavališkai pastatyto statinio savininkas nėra įvykdęs teismo priimto sprendimo nugriauti statinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VTPSI kreipsis į teismą dėl vykdymo tvarkos pakeitimo. Vieno savavališkai pastatyto namo savininkas įpareigotas statinį nugriauti iki šių metų kovo 5 dienos, o dar dėl dviejų savavališkų statybų padarinių šalinimo kreiptasi į teismą.

VTPSI Vilniaus skyriaus pareigūnai pirmadienį patikrino dar keliolika pastatų Vilniaus romų taboro teritorijoje, surašyta 12 savavališkos statybos aktų. Tų pastatų savininkai bus įpareigoti pašalinti savavališkų statybų padarinius.

(Papildyta 10:09 val.) Namų griovimo darbams įsisiūbavus, antstolis Valdas Čeglikas dar kartą patikino, kad pastatuose negyveno jokios šeimos su vaikais, kurie esą liktų be stogo virš galvos. Šią išvadą, pasak jo, patvirtino ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

REKLAMA

Į taborą atvykę policijos pareigūnai ir savivaldybės darbuotojai išgirdo nemažai priekaištų, esą valstybės institucijos sąmoningai atmetančios romų bendruomenės skundus ir sąmoningai blogina situaciją tabore.

„Kodėl pirmiau nepasiūlo mums būstų, o krausto iš namų? Kur mes su mažais vaikais dėsimės? Kodėl namai griaunami žiemą, nejau sunku palaukti vasaros?“, – šaukė senyvo amžiaus romė. Toboro gyventojai negailėjo karčių žodžių pareigūnams ir antstoliui, buvo grasinama teismais. Paklausti, ar savivaldybė tesėjo savo pažadą ir pagelbėjo būstų prašantiems žmonės, romų nuo žmonės išsiskyrė: vieni teigė, kad jokios pagalbos nesulaukė, kiti pripažino, kad būstai vis tik buvo skirti, bet jų nepakanka.

REKLAMA

„Mūsų šeimoje vienuolika vaikų, taip pat jau turiu 23 anūkus, dukra gavo socialinį būstą, o kraustytis ten gali trys asmenys, tai ką daryti likusiems?“, – kalbėjo senyvo amžiaus romė. Šalia stovėjusi jaunesnė moteris patvirtino, kad su savivaldybės specialistais buvo kalbėta apie socialinius būstus: „Tai kas, kad tokius būstus siūlo, čia klesti narkomanija ir ten, kur mus ketina kraustyti, tokia pat situacija, tai kas iš to?“, – piktinosi moteris.

Į įvykio vietą atvyko ir Nacionalinio socialinės integracijos specialistės, kurios domėjosi situacija ir teigė gavusios žinių, kad planuojamuose pastatuose gyvena šeimos su mažais vaikais ir griaunant minėtus būstus būtų šiurkščiai pažeidžiamos šių žmonių teisės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po taborą besižvalgančius pareigūnus lydėję romai ironiškai šiems teigė, kad visas taboras yra iš nelegalių statinių, tad šie turėsią nugriauti viską, nors pareigūnai stengėsi nesivelti į provokacijas, pykstantiems romams buvo leista suprasti, kad šių pastatų griovimas – tik pradžia.

(Papildyta 09:52 val.) Apie 9:30 val. prie vieno iš nelegaliai pastatytų taboro namų išsirikiavo technika ir darbuotojai su įrankiais – pastatas pradėtas griauti.

Nors romų pasipiktinimas nesumažėjo, bet prasidėjus realiems veiksmams aistros aprimo.

Griaunant pirmąjį iš trijų pastatų, Vilniaus savivaldybės darbuotojai, lydimi policininkų, apžiūrinėjo likusią taboro teritoriją, vertino ir fotografavo kitus namus – ieškojo daugiau panašios būklės, t.y. nelegalių ir negyvenamų, pastatų, kuriuos derėtų nugriauti

REKLAMA

Vilniaus romų tabore griaunami neteisėti statiniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Vilniaus romų tabore griaunami neteisėti statiniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

(Papildyta 09:04 val.) Antstolis Valdas Čeglikas komentuodamas susidariusią situaciją neigė, esą romams nepalankūs sprendimai buvo priimami skubotai. Pasako jo, ši istorija tęsiasi jau apie dvejus metus, tad romai „jeigu būtų norėję, būtų galėję juos po lentą nusigriauti.“

Be to, antstolis užtikrino, kad suręstose trobose jokie asmenys, juolab mažamečiai vaikai, negyvena, tad sprendimas privalo būti ir bus vykdomas.

Jis užfiksavo veiksmų pradžios laiką ir įėjo į vieną iš griauti numatytų pastatų. Pareigūnas turėtų surašyti ten esantį turtą ir perduoti jį laikinam UAB „Grinda“ saugojimui.

REKLAMA

Taboro romai, savo ruožtu, atkakliai tvirtino, kad namai yra gyvenami, o juose esantis turtas priklauso jiems ir jie neketina jo atiduoti.

Neteisėtas statinys Vilniaus romų tabore (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Neteisėtas statinys Vilniaus romų tabore (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

(Papildyta 08:53 val.) Romų bendruomenės lyderis Steponas Visockas, tabore vis labiau augant įtampai, neteko kantrybės: jis apšaukė viešąją tvarką saugoti atvykusius policijos pareigūnus, o antstolio raštą dėl neteisėtų pastatų nugriovimo sviedė savivaldybės darbuotojams ir susirinkusiems žiniasklaidos atstovams po kojomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras emocingai aiškino, kad valstybės tarnautojai elgiasi neteisėtai, o priimant sprendimus buvo pažeidinėjamos romų teisės: vilkinamas romų pateikiamų dokumentų ir prašymų nagrinėjamas bei specialiai, apeinant procedūras, priimami savivaldybei palankūs sprendimai. Jo tvirtinimu, atsakingi darbuotojai visiškai neatsižvelgė ir, tarsi net nebūtų gavę, praleido ir penktadienį pateiktą prašymą atidėti pastatų griovimą.

(Papildyta 08:25 val.) Pareigūnai įspėjo romus, kad nelegaliai pastatyti namai privalo būti nugriauti – priešingu atveju jiems grėstų 500 Lt baudos. Reaguojant į tai, romų vaikai tiesiog kirvukais ir kitas įrankiais ėmė ardyti suręstas lūšnas, plėšti lentas, bet policininkai juos netrukus išvaikė.

REKLAMA

Neteisėtas statinys Vilniaus romų tabore (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Neteisėtas statinys Vilniaus romų tabore (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

(Papildyta 08:17 val.) Vilniaus taboro romai tvirtina, esą nugriauti šiandien ketinami namai yra gyvenami ir nestovi tušti: pasak vietinių, viename iš namų gyvena itin gausi šeima su 11 vaikų ir 23 anūkais.

Pastatų griovimą jie vadina politine Vilniaus mero Artūro Zuoko akcija – esą nusitaikyta į silpniausią ir pažeidžiamiausią visuomenės grandį, o iš tiesų jokių problemų tai neišspręs.

Be tabore įsikūrusių romų, stebėti pastatų griovimo atvyko ir gausus nevyriausybinių organizacijų atstovų būrys, kurie šią akciją vertina kaip žmogaus teisių pažeidimą.

REKLAMA

(Papildyta 07:49 val.) Pirmadienį jau nuo ankstaus ryto Vilniaus romų tabore jaučiamas sujudimas. Čia situaciją stebi gausios policijos pajėgos, lūkuriuoja dar prieš 8 val., kai numatyta neteisėtų pastatų griovimo pradžia, atvykę atsakingi Vilniaus savivaldybės darbuotojai.

Policijos pareigūnai aptvėrė plačią teritoriją ir apribojo judėjimą – į taborą nebeleidžiama įvažiuoti automobiliams ir patekti žmonėms.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, 2008-aisiais Vilniuje adresu S. Dariaus ir S. Girėno g. 185 buvo 139 statiniai, iš kurių 43 gyvenamieji pastatai. Skaičiuojama, kad tabore gyvena apie 500 romų, kurie neturi ne tik dokumentų, kurie rodytų pastatų teisėtumą, bet vis dar pasitaiko atvejų, kai vietiniai taboro gyventojai neturi net asmens dokumentų.

Įgyvendindami teismo nutartį, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija bei Vilniaus miesto savivaldybės tarnybos pirmadienį Kirtimų tabore, Čigonų gatvėje, griaus tris negyvenamus, nelegalius statinius.

Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas praėjusią savaitę lankėsi Kirtimų tabore, kur apžiūrėjo kitos savaitės pradžioje planuojamus nugriauti negyvenamus namus. Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“, kaip viena iš samdomų rangovų, taip pat atliks griovimo darbus.

Mero teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpins, kad taboro gyventojai susitvarkytų dokumentus ir galėtų gauti gyvenamąją vietą.

Patys romai tokius valdžios užmojus vertina kritiškai ir teigia, kad pastatų griovimą taboro problemų neišspręs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų