REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl kaimo mokyklų naikinimo vis labiau kritikuojama švietimo reforma, kuri ne tik sužlugdys ugdymą kaimuose, bet dar labiau paskatins emigraciją. Vaikų skaičius Lietuvoje mažėja. Regionuose sparčiai mažėja ir mokinių skaičius. Švietimo ir mokslo įstatymas, vienodai taikomas mokykloms didžiuosiuose miestuose ir mokykloms, esančioms rajono vietovėse, jau nebeatitinka realybės.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius ruošia Švietimo ir mokslo įstatymo pataisas, kurios leistų pačioms savivaldybėms lanksčiau spręsti  mokyklų būtinumo klausimą, ypač kaimo vietovėse.

REKLAMA

„Reikia stengtis, kad mokykla kaimo vietovėse išliktų, nes tai yra vienas iš svarbiausių švietėjiškų objektų. Kai uždaroma mokykla, kultūrinis ir švietėjiškas gyvenimas toje gyvenvietėje stipriai apmiršta“, – įsitikinęs A.Butkevičius.

Mokyklų nepalankus ir įvedamas paralelinių klasių normatyvas. Socialdemokratų nuomone, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus mokyklos bus priverstos užsidaryti, nes reikalavimai keliami dirbtinai, neatsižvelgiant į bendruomenės, tėvų, mokytojų  pageidavimus.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo srityje susikaupusias problemas dar labiau išryškino mokinio krepšelio sistema, kuri itin skaudžiai atsiliepė kaimo mokykloms. Socialdemokratų įsitikinimu, mokinių krepšelio skirstymui tarp mokyklų, ypač rajono savivaldybėse, turėtų būti suteikta lankstesnė ir didesnė teisė rajonų taryboms.

„Tikslas turi būti keliamas ne kaip mokykloms siekti didesnio pelno, stengiantis pritraukti kuo didesnį moksleivių skaičių į tą mokyklą,  bet kaip išsaugoti ir esančias mažesnes mokyklas. Ypač turime galvoti apie pradinukus. Jiems mokykla turi būti kuo arčiau namų“, – sako socialdemokratų vadovas.

Socialdemokratai tikisi, kad daugelį švietimo problemų pavyks aptarti šių metų vasario 25 d. Vilniuje vyksiančioje konferencijoje „Kuriuo keliu eina švietimo reforma?“, kurioje užsiregistravo dalyvauti per 300 pedagogų iš daugelio Lietuvos mokyklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų